Tagliata med entrecote

Introduktion och förberedelse

Tagliata är grillat kött serverat i skivor på italienskt vis. Här med entrecote eller annat mört nötkött samt förslag på tillbehör.

Välj en mör köttbit som entrecote, ryggbiff, oxfilé, flankstek, rumpstek eller rostas. Gärna svenskt och kravmärkt.

Jag grillade tre tjocka skivor entrecote. Det går även utmärkt att grilla en hel bit kött.

Serveringförslag

Stekgrader och tillagningstider för entrecote

Obs tillagningstiderna är ungefärliga. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad när köttet får vila några minuter vilket jag rekommenderar.

Stekgrad 1 cm tjock 2 cm tjock
Röd, blodig, rosa 58 °C, Medium rare 60 °C 1,5 minut per sida 2,5 minuter per sida
Medium, rosa 62 °C 2 minuter per sida 3,5 minuter per sida
Well done, välstekt 70 °C 4 minuter per sida 5 minuter per sida

Tagliata med entrecote toppad med flingsalt, svartpeppar samt örter. Serverad med Taleggiosås, grillad purjolök samt paprika, kokt färskpotatis samt ruccolasallad med parmesan och balsamvinäger.
Tagliata med entrecote toppad med flingsalt, svartpeppar samt örter. Serverad med Taleggiosås, grillad purjolök samt paprika, kokt färskpotatis samt ruccolasallad med parmesan och balsamvinäger.

4 portioner tagliata

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram entrecote, ryggbiff, oxfilé, flankstek, rumpstek eller mör rostas
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • TILLBEHÖR: 4 portioner grillad purjolök
  • 4 portioner grillad paprika
  • 4 portioner kokt färskpotatis
  • 4 portioner Taleggiosås
  • SALLAD: 1 påse, ca 35 gram ruccola, babyspenat eller finbladig grönsallad
  • 30 gram riven eller hyvlad parmesan eller grana padano
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk fin olivolja
  • 1 krm flingsalt

Tillagning

  1. Tänd grillen. Ta fram kött så det blir rumsvarmt.
  2. Grilla grönsakstillbehör. Koka potatis eller förbered annat potatistillbehör. Lägg upp sköljd sallad på ett fat och hyvla eller riv över ost, ringla över balsamvinäger och olivolja samt strö över lite flingsalt.
  3. Salta och peppra köttet.
  4. Grilla köttet på varje sida eller runt om till önskad stekgrad några minuter på varje sida. Se stekgrader ovan. Grillar du en hel bit kött så ge den först grillyta och stek sedan klart på lägre värme och till önskad stekgrad.
  5. Låt köttet vila övertäckt med folie några minuter. En hel bit kött kan du låta vila inslagen i folie i fem minuter.
  6. Skiva köttet snett mot köttfibrerna till strimlor. Servera direkt från skärbrädan. Torka bort ev. köttsaft. Eller lägg upp på fat eller tallrik. Garnera gärna med lite extra flingsalt, svartpeppar samt färska örter som salvia, timjan, oregano och/eller rosmarin.
  7. Servera köttet med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 643 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-30

Tillbehör och liknande recept: