Tagliata med entrecote
Tagliata är grillat kött serverat i skivor på italienskt vis. Här med entrecote eller annat mört nötkött samt förslag på tillbehör.
Välj en mör köttbit som entrecote, ryggbiff, oxfilé, flankstek, rumpstek eller rostas. Gärna svenskt och kravmärkt.
Jag grillade tre tjocka skivor entrecote. Det går även utmärkt att grilla en hel bit kött.
Tillagning
- Tänd grillen. Ta fram kött så det blir rumsvarmt.
- Grilla grönsakstillbehör. Koka potatis eller förbered annat potatistillbehör. Lägg upp sköljd sallad på ett fat och hyvla eller riv över ost, ringla över balsamvinäger och olivolja samt strö över lite flingsalt.
- Salta och peppra köttet.
- Grilla köttet på varje sida eller runt om till önskad stekgrad några minuter på varje sida. Se stekgrader ovan. Grillar du en hel bit kött så ge den först grillyta och stek sedan klart på lägre värme och till önskad stekgrad.
- Låt köttet vila övertäckt med folie några minuter. En hel bit kött kan du låta vila inslagen i folie i fem minuter.
- Skiva köttet snett mot köttfibrerna till strimlor. Servera direkt från skärbrädan. Torka bort ev. köttsaft. Eller lägg upp på fat eller tallrik. Garnera gärna med lite extra flingsalt, svartpeppar samt färska örter som salvia, timjan, oregano och/eller rosmarin.
- Servera köttet med önskade tillbehör.
Serveringförslag
- Servera på enkelt vis med en sallad med ruccola, finbladig grönsallad eller babyspenat blandad med riven eller hyvlad parmesan, balsamvinäger samt olivolja.
- Vidare kan du passa på att grilla grönsaker till som paprika, majs, tomat, purjolök, zucchini, portabello och/eller aubergine.
- Som sås hade jag en ostsås smaksatt med italiensk Taleggio och parmesan.
- Några andra såser som passar är rostad vitlökssås, romescosås, enkel crème fraichesås eller rödvinssås.
- Jag hade även till lite kokt färskpotatis. Fler förslag är grillad potatis, klyftpotatis, pommes frites eller pestopotatis.
- Garnera gärna köttet med lite flingsalt, svartpeppar samt färska örter som salvia, timjan, oregano och/eller rosmarin.
Stekgrader och tillagningstider för entrecote
Obs tillagningstiderna är ungefärliga. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad när köttet får vila några minuter vilket jag rekommenderar.
Stekgrad | 1 cm tjock | 2 cm tjock |
Röd, blodig, rosa 58 °C, Medium rare 60 °C | 1,5 minut per sida | 2,5 minuter per sida |
Medium, rosa 62 °C | 2 minuter per sida | 3,5 minuter per sida |
Well done, välstekt 70 °C | 4 minuter per sida | 5 minuter per sida |
Uppskattat näringsvärde per portion: 643 kcal