Cacciatore med kyckling

Introduktion och förberedelse

Min variant på cacciatiore med kyckling som är en italiensk kycklinggryta eller långkok på jägarens vis med kycklinglår, lök, örter, tomater, paprika och svamp med mera. Gott med bandpasta till.

Med "alla Cacciatora" menas att laga en rätt på en jägares vis med lök, örter, tomater, paprika, morot och svamp med mera.

Jag smaksatte med färsk basilika, färsk rosmarin, torkad timjan, torkad oregano, hackad vitlök, lök, paprika och morot.

Vidare hade jag i skalade tomater på burk; champinjoner, lagerblad, kycklingbuljong samt vitt vin.

Serveringsförslag

Varianter

  • Jag lagade med bitar av kycklinglår men det går fint att stycka en hel kyckling eller dela kycklingklubbor. Fryst kyckling som du tinar går också bra.
  • Liknande gryta kan även lagas med höns, kanin, tupp eller annat grytkött av lamm, nöt, vilt eller fläsk.
  • Du kan ta rött eller vitt vin.
  • Morötter, lök, paprika, örter, lagerblad och champinjoner är valfritt att ha i.
  • Istället för färsk basilika och rosmarin går det bra med torkade örter - räkna något krm av varje.
  • Överkurs är att laga egen kycklingbuljong innan.
  • Hela skalade tomater på burk kan bytas mot krossade tomater eller färska skalade hackade tomater.

Tips

Grytan kan förberedas och lagas dagen innan och får då extra god smak när den får stå i kylen över natten. Koka upp igen till servering.

Att dricka till

Som vin passar förslagsvis ett italienskt rött - du kan kolla efter druvan Sangiovese från Chianti; viner från Valpolicella som Classico, Ripasso eller Appassionato; röda från Montepulciano D'Abruzzo med mera.

Även ett vitt smakrikt fatlagrat vin som Verdicchio dei Castelli di Jesi passar till.

Fler förslag på drycker är lageröl; alkoholfritt rött vin eller alkoholfri öl.

Cacciatore kycklinggryta serverad med italienska gröna oliver, kapris, hackad persilja och lite rosmarin.
Cacciatore kycklinggryta serverad med italienska gröna oliver, kapris, hackad persilja och lite rosmarin. Jag valde att servera oliver och kapris vid sidan så man kan ta det om man vill då det är valfritt.

4 portioner Cacciatore kycklinggryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1-1,2 kg kycklingdelar som kycklinglår, förslagsvis 8 kycklinglår
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök (valfritt)
  • 100 gram morot (valfritt)
  • 1 röd paprika (valfritt)
  • 100 gram kastanjechampinjon eller liknande matsvamp (valfritt)
  • 2 dl vatten samt 1/2 tärning kycklingbuljong; eller 2 dl kycklingbuljong
  • 400 gram hela skalade tomater
  • 2 lagerblad (valfritt)
  • 10 blad färsk basilika eller 2 krm torkad (valfritt)
  • 1 kvist rosmarin eller 2 krm torkad
  • 1 kvist timjan eller 1 krm timjan (valfritt)
  • 1 krm oregano (valfritt)
  • 2 dl vitt matlagningsvin, vitt eller rött vin
  • 1/2 dl hackad bladpersilja till garnering, ca 10 gram
  • TILLBEHÖR: 1 burk italienska gröna oliver ex. Castelvetrano (valfritt)
  • 1 liten burk kapris (valfritt)
  • 400 gram pasta som pappardelle, fettuccine eller tagliatelle

Tillagning

  1. Förbered grönsaker. Skala och hacka lök samt finhacka vitlök. Skala och tärna morot. Skölj, kärna ur och tärna paprika. Öppna burken med tomater och klipp isär dem med en sax i burken. Putsa och tärna svampen.
  2. Värm en gjutjärnsgryta eller stor kastrull med tjock botten.
  3. Salta och peppra kycklingen runt om med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
  4. Bryn kycklingen med skinnet först i olivolja tills den får färg. Vänd och bryn andra sidan.
  5. Lägg över kycklingdelarna på ett fat. Skeda upp hälften av fettet och släng det.
  6. Fräs lök, vitlök, morot, paprika och svamp i samma gryta några minuter så de får färg.
  7. Lägg tillbaka kycklingen och häll i tomater samt vatten och buljongtärning eller kycklingbuljong. Koka upp.
  8. Plocka blad av rosmarinen och basilikan. Hacka färska örter grovt samt tillsätt tillsammans med resten av de torkade örterna som timjan, oregano och lagerblad.
  9. Koka på låg värme med eller utan lock i 1 timme.
  10. Lyft upp kycklingdelarna och lägg på en djup tallrik.
  11. Ställ tillbaka grytan på spisen och koka på medelvärme i 30 minuter.
  12. Smaka av med ca 1/2 tsk salt och ett krm svartpeppar.
  13. Lägg tillbaka kycklingdelarna och koka upp samt håll varmt till servering.
  14. Hacka bladpersilja.
  15. Koka pasta till enligt paket. Pappardelle tog 8 minuter.
  16. Servera med pastan och toppa med kycklingdelar och sås från grytan. Garnera med hackad bladpersilja och lite färsk rosmarin.
  17. Jag serverade även gröna oliver och kapris till vid sidan att lägga på tallriken för de som gillar det.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 534 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-22