Indisk currygryta med kyckling

Indisk currygryta med kyckling, blomkål och broccoli smaksatt med hemgjord currypasta.
Här serverad med raita, picklad het mango och indiskt ris. Naan-bröd passar också till. Istället för hemgjord picklad mango kan du ta mango chutney.
Här en stor sats currygryta som om det blir över går bra att spara i kyl eller frys.
Hemgjord currypasta kan tyckas överkurs men blir mycket gott. Jag tycker inte det är någon idé att göra i mindre omgång. Man kan ta undan halva currypastan om du vill laga för 4 portioner. Spara då currypastan i kylen eller frysen till nästa gång. Ingredienserna till currypastan hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Istället för kycklinglår kan man ta kycklingklubbor (räkna då minst 16 kycklingklubbor).
Grytan blir bara godare om den lagas dagen innan. Vidare kan den gärna koka upp mot en timme om man har tid. Ev. rester är mycket goda i lunchlådan.

8 portioner indisk currygryta med kyckling

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 16 kycklinglår (2 pkt x ca 900 gram)
  • 2 msk matolja eller smör
  • 0,5 huvud blomkål
  • 2 huvud broccoli
  • 2 röda paprikor
  • 2 gula lökar
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 1,5 liter vatten
  • Currypasta: 4 msk hel koriander
  • 5 hela kryddnejlikor
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk kardemumma
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 1 tsk mald kanel
  • 6 piri-piri chilifrukter eller valfri sort och mängd
  • 3 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 bit färsk ingefära, skalad i storlek som en tumme
  • 1 bit färsk galangal, skalad, ca storlek som en tumme
  • 1 bit färsk gurkmeja, skalad, ca storlek som en tumme
  • 3 msk tamarind
  • 1 dl vegetabilisk olja
  • 0,5 dl citronjuice eller vitvinsvinäger

Tillagning

  1. Rosta koriander, kryddnejlikor, spiskummin, kardemumma och svartpeppar i en panna på spisen tills de börjar knäppa.
  2. Mixa dem i en liten kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller krossa fint i mortel. Tillsätt sedan kanelen.
  3. Skölj chilifrukter och skär bort fästet. Strimla dem. Lägg i en matberedare.
  4. Skala och hacka lök, vitlök, ingefära, galangal samt gurkmeja (behövs bara sköljas) och lägg i bunken.
  5. Tillsätt olja samt citronjuice eller vitvinsvinäger.
  6. Lägg i en matberedare samt tillsätt de rostade malda kryddorna, citronsaft eller vinäger samt olja.
  7. Mixa landningen till en fin röra några minuter.
  8. Laga currygrytan: bryn kycklinglåren i en stekpannan i lite olja eller smör några i taget och lägg över i en stor kastrull.
  9. Tillsätt currypastan till kycklingen och rör om. Fräs någon minut.
  10. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongtärning samt smaka av med salt och socker.
  11. Låt currygrytan koka på låg värme i minst 30 minuter.
  12. Skölj och skär blomkål och broccoli i buketter. Skala och skär lök i grova bitar. Skölj och skär paprika i grova bitar.
  13. Tillsätt grönsakerna och rör om. Koka i ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  14. Börja koka ris och förbered andra tillbehör du vill servera till indiska currygryta.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer