Hemgjord romrussinglass

God vaniljglass med russin dränkta i rom. Gillar du romrussin är detta glassen för dig.
Lättast är att göra hemgjord glass i en glassmaskin. Det finns två typer - en där man i förväg fryser in skålen där glassen ska frysas samt en lite dyrare som har en kyl kompressor som fryser glassen direkt i maskinen. Följ maskinens anvisningar.
Har du ingen maskin kan glassmassan frysas i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
Alternativ tre som blir mycket god hemgjord glass kräver att du har två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen för den större bunken. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd så att vattnet trycks upp runt kanterna. Tyngden kan exempelvis vara en stenmortel. Sätt in bunkarna i frysen och frys vattnet - tar ca 3-4 timmar. Häll glassmassan i den frysta bunken (ta upp tyngden först) och vispa glassmassan med elvisp rätt sakta i tio minuter. Sätt in bunken i frysen igen i en kvart. Ta ut och vispa sakta glassen igen och snart så har du en smidig och krämig glass.
Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda romrussinglassen lättare att göra snygga kulor av vid servering.
Låt också gärna glassen stå framme lite innan servering om du fryst den länge efter du tillverkat den.
Tänk på att romrussinglass innehåller alkohol så servera den ej till barn.
Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor - sök recept här på receptfavoriter.se

4 portioner romrussinglass

  • Förberedelse: 4 tim 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 30 min

Ingredienser

  • 50 gram russin
  • 0,5 dl mörk rom
  • 0,5 vaniljstång
  • 5 dl grädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 blad gelatin

Tillagning

  1. Lägg russinen i en liten skål eller glas och tryck ihop dem. Häll på rom och täck över samt ställ in i kylen i några timmar.
  2. Lägg gelatinblad i en skål med kallt vatten.
  3. Vispa ägg och socker i en bunke några minuter tills det är fluffigt.
  4. Dela på vaniljstången på längden.
  5. Gröp ur halva stången och tillsätt den samt frön till grädden i en kastrull.
  6. Värm grädde och vanilj under omrörning till 70 grader.
  7. Vispa i den varma grädden till äggblandningen.
  8. Slå tillbaks glassmeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning till 80 grader. Vispa i gelatinbladet.
  9. Häll upp glassmassan i en bunke och låt svalna. Ställ i kylen allt kallna i några timmar eller över natten.
  10. Ta upp vaniljstången.
  11. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner.
  12. Häll av romen från russinen om du vill (spara den ev. och drick upp den). Russinen vänds i glassen när den är mjuk och nygjord.
  13. Frys gärna romrussinglassen i några timmar extra så får den fin smak och hårdnar lite.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat