Glass med godis
En godisglass du kan variera med det godis du gillar. Hacka eller krossa vilket godis du vill och blanda i vaniljglassen.
Tillagning
- Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
- Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
- Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
- Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).
- Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
- Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
- Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen).
- Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
- Häll upp glassmassan i en bunke.
- Rör i gelatinblad så det löser sig.
- Ta upp vaniljstången. Sila gärna glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad (häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken).
- Hit kan du förbereda glassmeten och låt den stå och kallna minst 4 timmar i kylen. Gärna över natten eller om du gör den på morgonen så kan du frysa glassen på kvällen.
- Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner.
- Eller frys den i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
- Hacka godiset i grova bitar.
- Blanda runt godiset i glassen när du öst upp den i en plastbunke.
- Servera glassen nygjord eller frys in den till senare. Gärna någon timme. Då stelnar och fryser den till lite extra.
- Låt också gärna glassen stå framme lite innan servering om du fryst den väl efter du tillverkat den.
Serveringsförslag
- Servera gärna glassen garnerad med lite extra godis i skålar eller glasstrutar.
- Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor eller strutar.
Val av godis
- Här med Non Stop, Plopp och lite grovhackad eller riven 70% choklad.
- Du kan också ta det godis du gillar. Fler förslag är krossade eller grovt hackade Marianne; Fazer mint; M&M:s; Dumlekola; Noblesse-choklad; Daim; Skotte; Bounty; Snickers; Marsbar; Lion; kexchoklad; nougat; mjölkhoklad; Schweizernöt; laktritsgodis; Turkisk peppar och så vidare.
- Eller göra eget godis som Daim.
Uppskattat näringsvärde per portion: 216 kcal