Saganaki

Introduktion och förberedelse

Min variant på Saganaki som är en grekisk rätt med lagrad ost som steks i en panna. Osten serveras direkt ur pannan med citronsaft.

Passar till förrätt eller lätt lunch eller middag som vegetariskt alternativ med sallad och tillbehör. Mycket snabblagat och lättlagat. Jag käkade osten med en sallad, rostat surdegsbröd och smör som förrätt (se bild).

Man kan också krydda osten med nymalen svartpeppar vid servering.

Som sallad till osten kan du ta valfri blandning typ grekisk sallad. Jag tog halverade körsbärstomater, babyspenat, kalamataoliver och röd spetspaprika. Gurka är också gott i.

Saganaki är egentligen namnet på stekpannan man steker osten i. Den har två handtag - använd en sådan om du hittar en. Osten har skyddad ursprungsbeteckning. Min ost var märkt Ladotyri Mytilinis P.D.O och var från ön Lesvos i Grekland. En grekisk festrätt.

Den osten jag köpte vägde 150 gram och den räcker till en portion eller två lite mindre förrätter med sallad och bröd till. Steker du bara en ost så behöver du bara en liten stekpanna.

Steker du två ostar behöver du två små stekpannor eller så steker du båda i en stor stekpanna.

Säkrast är att steka i en stekpanna med teflon men jag tog en väl smord gjutjärnspanna. Jag stekte på spisen men ett alternativ är att steka på en utegrill i en panna som tål hög värme du sätter på grillgallret. Då kan man också steka i en rund metallform eller keramikform om den tål hög värme.

2 portioner Saganaki

  • Förberedelse: 6 min
  • Tillagning: 4 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 Saganaki ostar à 150 gram styck
  • 4 klyftor citron
  • Sallad: 15 gram babyspenat
  • 10 cocktailtomater eller körsbärstomater
  • 1 spetspaprika
  • 10 kalamataoliver
  • 1 tsk vinäger
  • 1 msk olivolja
  • 2 skivor surdegsbröd, frallor, baguette eller valfritt ljust bröd
  • 2 msk smör till brödet

Tillagning

  1. Förbered tillbehör först som salladen. Skölj spenat, tomater och paprika. Dela och tärna i bitar. Lägg i en skål och smaksätt med vinäger och olivolja. Blanda i kalamataoliver.
  2. Förbered och rosta bröd, lägg upp smör samt skär ut citronklyftor.
  3. Värm två små stekpannor eller en stor stekpanna. Gärna med teflon.
  4. Lägg i osten och stek utan att röra dem i 2 minuter. OBS ingen olja eller smör behövs - osten är fet i sig. Stek på lite över medelvärme. Osten ska bli brun men ej brännas.
  5. Vänd osten försiktigt och stek andra sidan i 2 minuter.
  6. Servera osten varm direkt ur pannan med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept