Saganaki

Introduktion och förberedelse

Min variant på Saganaki som är en grekisk rätt med lagrad ost som steks i en panna. Osten serveras direkt ur pannan med citronsaft.

Serveringsförslag

Passar till förrätt eller lätt lunch eller middag som vegetariskt alternativ med sallad och tillbehör. Mycket snabblagat och lättlagat.

Jag käkade osten med en grönsallad, rostad baguette som hembakt eller köpt surdegsbaguette och smör som förrätt (se bild).

Som sallad till osten kan du ta valfri blandning typ grekisk sallad. Jag tog halverade körsbärstomater, babyspenat, kalamataoliver och röd spetspaprika. Gurka är också gott i.

Man kan också krydda osten med nymalen svartpeppar vid servering.

Val av stekpanna

Saganaki är egentligen namnet på stekpannan man steker osten i. Den har två handtag - använd en sådan om du hittar en.

Steker du två ostar behöver du två små stekpannor eller så steker du båda i en stor stekpanna.

Jag använde en väl smord gjutjärnspanna. En stekpanna med teflon funkar också.

Jag stekte på spisen men ett alternativ är att steka på en utegrill i en panna som tål hög värme du sätter på grillgallret. Då kan man också steka i en rund metallform eller keramikform om den tål hög värme.

En ursprungsskyddad ost

Osten har skyddad ursprungsbeteckning. Min ost var märkt Ladotyri Mytilinis P.D.O och var från ön Lesvos i Grekland. En grekisk festrätt.

Portionsberäkning

Den osten jag köpte vägde 150 gram och den räcker till en portion eller två lite mindre förrätter med sallad och bröd till. Steker du bara en ost så behöver du bara en liten stekpanna.

2 portioner Saganaki

  • Förberedelse: 6 min
  • Tillagning: 4 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 Saganaki ostar à 150 gram styck
  • 4 klyftor citron
  • Sallad: 15 gram babyspenat
  • 10 cocktailtomater eller körsbärstomater
  • 1 spetspaprika
  • 10 kalamataoliver
  • 1 tsk vinäger
  • 1 msk olivolja
  • 2 skivor surdegsbröd, frallor, baguette eller valfritt ljust bröd
  • 2 msk smör till brödet

Tillagning

  1. Förbered tillbehör först som salladen. Skölj spenat, tomater och paprika. Dela och tärna i bitar. Lägg i en skål och smaksätt med vinäger och olivolja. Blanda i kalamataoliver.
  2. Förbered och rosta bröd, lägg upp smör samt skär ut citronklyftor.
  3. Värm två små stekpannor eller en stor stekpanna. Gärna med teflon.
  4. Lägg i osten och stek utan att röra dem i 2 minuter. OBS ingen olja eller smör behövs - osten är fet i sig. Stek på lite över medelvärme. Osten ska bli brun men ej brännas.
  5. Vänd osten försiktigt och stek andra sidan i 2 minuter.
  6. Servera osten varm direkt ur pannan med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 458 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.