Grillad quornfilé
Grillade quornfiléer i marinad med smak av vitlök, ketjap manis och örter samt förslag på servering.
Tillagning
- Tina quornfiléer.
- Blanda quornfiléer med rapsolja, salt, peppar, finhackad vitlök, ketjap manis samt grovt hackad oregano, timjan, rosmarin samt salvia. Du behöver ej alla örter och du kan ta torkade.
- Du kan förbereda och ha i kylen men vänd runt dem då och då så marinaden fördelas jämnt.
- Grilla quornbitarna i ca 3 minuter på varje sida så de får färg. Lägg åt sidan på grillen att gå på lägre värme 10 minuter till så att de mjuknar och blir genomstekta. Pensla gärna någon gång med marinaden som är kvar i bunken.
- Servera på fat eller tallrik. Strö gärna över lite färska örter som garnering.
Serveringsförslag
- Quornfilén är ett gott vegetariskt alternativ på grillen som passar med de flesta tillbehör.
- Jag serverade quornfiléerna med grillade grönsaker som knipplök, zucchini, aubergine och potatis; sherrysås samt en grönsallad med burrata.
- Några andra förslag jag tycker passar till är klyftpotatis med rödbetor och morot; tzatziki och tomatsallad eller svampsås samt grillade grönsaksspett med delikatesspotatis.
- Istället för sås kan man göra ett kryddsmör exempelvis vitlökssmör eller Café de Paris som får smälta över vid servering. Då passar råstekt skivad potatis med vitlök till samt en grönsallad.
Till många
Receptet är lätt att dubblera och laga till många.
Grilla eller steka
Istället för utegrill går det bra att steka i grillpanna eller stekpanna.
Smaksättningar
Förutom nedan förslag med vitlök, söt soja och örter är här några andra goda smaksättningar:
- Byt ketjap manis mot ljus japansk soja eller teryakisås.
- Smaksätt med en tsk sesamolja, ljus japansk soja samt 1/2 tsk sambal oelek. Strö över 1 msk rostade sesamfrön vid servering.
- Ta i chili som en hackad färsk röd chili; något krm chiliflakes; 1/2 tsk sriracha chilisås eller sambal oelek.
Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal