Grönsallad med burrata

Introduktion och förberedelse

Grönsallad med burrata - en större variant på mozzarellaost med gräddig och krämig fyllning som blir extra festlig serverad som grönsallad på fat.

Här serverad på fat med mixad sallad, plommontomater, färsk basilika samt fin olivolja samt lite mild och lagrad rödvingsvinäger, nymalen svartpeppar samt flingsalt.

Serveringsförslag

  • Salladen passar som tillbehör till fest, grillad, buffé och middag. Jag hade den till grillad quorn.
  • Gott till är även en bit bröd som grissini eller baguette.

Val av ingredienser

  • Burrata är en större variant på mozzarella med gräddig fyllning - en gräddmozzarella. Från Apulien i södra italien. Finns att köpa färsk i saltlag och väger runt 100-125 gram vilket räcker till en sallad för fyra.
  • Hittar du inte burrata kan du ta vanlig mozzarella i saltlag - helst fin buffalomozzarella.
  • Du kan välja valfri sallad från påse eller blanda de salladsorter du gillar. Jag tog provencalsk sallad till bilden.
  • Tomater är valfritt och kan varieras efter de du gillar.
  • Istället för olivolja passar svensk kallpressad olivolja.
  • Röd vinäger kan bytas mot annan vinäger som mild risvinäger, vit balsamvinäger, äppelcidervinäger eller ringla över lyxig balsamvinäger. Eller några droppar citronsaft.

Grönsallad med plommontomater och en stor bit mozzarella - burrata på fat.
Extra festlig grönsallad får du med en stor bit gräddmozzarella - burrata toppad med lite färsk hackad basilika, nymalen svartpeppar, flingsalt och olivolja. Vidare hade jag lite tomater till.

4 portioner grönsallad med burrata

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 100-125 gram färsk burrata ost i saltlag
  • 65 gram blandad sallad som provencalsk, bistro eller valfri blandning
  • 250 gram plommontomater, tomatmix, vildmix, kumato, körsbärstomater, San mazzo, honungstomat eller plommontomater 
  • 3 msk fin kallpressad olivolja
  • 1 msk röd lagrad vinäger
  • 8 blad färsk basilika
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Häll av burrata-osten och lägg den på ett fat.
  2. Skölj sallad och lägg runt om.
  3. Skölj och skiva eller dela tomater samt lägg runt om.
  4. Hacka färsk basilika grovt och strö över.
  5. Ringla över lite olivolja och vinäger; strö över salt och mal över lite svartpeppar till servering.
  6. Klart att servera. Man får skära osten i bitar till servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 133 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-02

Tillbehör och liknande recept: