Grönsallad med burrata
Grönsallad med burrata - en större variant på mozzarellaost med gräddig och krämig fyllning som blir extra festlig serverad som grönsallad på fat.
Här serverad på fat med mixad sallad, plommontomater, färsk basilika samt fin olivolja samt lite mild och lagrad rödvingsvinäger, nymalen svartpeppar samt flingsalt.
Tillagning
- Häll av burrata-osten och lägg den på ett fat.
- Skölj sallad och lägg runt om.
- Skölj och skiva eller dela tomater samt lägg runt om.
- Hacka färsk basilika grovt och strö över.
- Ringla över lite olivolja och vinäger; strö över salt och mal över lite svartpeppar till servering.
- Klart att servera. Man får skära osten i bitar till servering.
Serveringsförslag
- Salladen passar som tillbehör till fest, grillad, buffé och middag. Jag hade den till grillad quorn.
- Gott till är även en bit bröd som grissini eller baguette.
Val av ingredienser
- Burrata är en större variant på mozzarella med gräddig fyllning - en gräddmozzarella. Från Apulien i södra italien. Finns att köpa färsk i saltlag och väger runt 100-125 gram vilket räcker till en sallad för fyra.
- Hittar du inte burrata kan du ta vanlig mozzarella i saltlag - helst fin buffalomozzarella.
- Du kan välja valfri sallad från påse eller blanda de salladsorter du gillar. Jag tog provencalsk sallad till bilden.
- Tomater är valfritt och kan varieras efter de du gillar.
- Istället för olivolja passar svensk kallpressad olivolja.
- Röd vinäger kan bytas mot annan vinäger som mild risvinäger, vit balsamvinäger, äppelcidervinäger eller ringla över lyxig balsamvinäger. Eller några droppar citronsaft.
Uppskattat näringsvärde per portion: 133 kcal