Grönsaksspett med potatis

Grönsaksspett med potatis, paprika och rödlök marinerade i vitlök och olivolja. Här även med grillad grön sparris. Ett gott grönsakstillbehör från grillen.

Spetten är goda och lätta att förbereda innan grillningen så du kokar potatisen mjuk innan och trär sedan på spetten med grönsakerna. Grönsaksspetten grillas sedan varma och fina tills grönsakerna fått färg.

Välj fast potatis som förslagsvis små delikatesspotatisar eller färskpotatisar så att de inte går sönder och ramlar av spetten.

Grönsaksspetten kan du förbereda innan och ha kalla och marinera i kylen tills det är dags att grilla dem.
Du kan ha andra grönsaker som svamp, bitar av zucchini eller aubergine också på spetten efter önskemål.

Spetten blir godast att grilla över utegrillen men kan också grillas i ugnen under grillelementet på max några minuter eller i en grillpanna runt om tills de fått färg.

Du behöver 4-8 spett att trä grönsakerna på ex. bambuspett eller stålspett.

4 portioner

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 rödlök
  • 1 gul eller röd paprika
  • 12 små delikatesspotatisar eller färskpotatisar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft eller vinäger
  • 2 krm salt eller någon tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar, gärna nymald
  • 1 knippe grön sparris

Tillagning

  1. Skala rödlöken och klyfta den. Lägg i en bunke.
  2. Skölj paprikan och skär i ca 3x3 cm bitar. Lägg med löken.
  3. Tillsätt pressad vitlök, citronsaft eller vinäger, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  4. Putsa potatisen och koka den i 15 minuter.
  5. Låt potatisen svalna. Blanda potatisen med grönsakerna.
  6. Varva lökklyftor, hela potatisar samt paprikabitar på spetten. Hit kan du förbereda och ha grönsaksspetten i kylen.
  7. Grilla grönsaksspetten runt om några minuter så att de får färg och potatisen blivit varm några minuter på varje sida. Pensla dem gärna någon gång med lite av marinaden.
  8. Grilla sparrisarna som de är och pensla dem gärna med lite av marinaden från grönsakerna.
  9. Servera varma. Kan varmhållas på grillen eller i folie fram till servering. Salta och peppra gärna lite vid servering också.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer