Grönsaksspett med potatis

Grönsaksspett med potatis, paprika och rödlök marinerade i vitlök och olivolja.
Spetten är goda och lätta att förbereda innan grillningen så du kokar potatisen mjuk innan och trär sedan på spetten med grönsakerna. Grönsaksspetten grillas sedan varma och fina tills grönsakerna fått färg.
Välj fast potatis som förslagsvis små delikatesspotatisar eller färskpotatisar så att de inte går sönder och ramlar av spetten.
Grönsaksspetten kan du förbereda innan och ha kalla och marinera i kylen tills det är dags att grilla dem.
Du kan ha andra grönsaker som svamp, bitar av zucchini eller aubergine också på spetten efter önskemål.
Spetten blir godast att grilla över utegrillen men kan också grillas i ugnen under grillelementet på max några minuter eller i en grillpanna runt om tills de fått färg.
Du behöver 4-8 spett att trä grönsakerna på ex. bambuspett eller stålspett.

4 portioner grönsaksspett med potatis

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 rödlök
  • 1 gul eller röd paprika
  • 12 små delikatesspotatisar eller färskpotatisar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft eller vinäger
  • 2 krm salt eller någon tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar, gärna nymald

Tillagning

  1. Skala rödlöken och klyfta den. Lägg i en bunke.
  2. Skölj paprikan och skär i ca 3x3 cm bitar. Lägg med löken.
  3. Tillsätt pressad vitlök, citronsaft eller vinäger, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  4. Putsa potatisen och koka den i 15 minuter.
  5. Låt potatisen svalna. Blanda potatisen med grönsakerna.
  6. Varva lökklyftor, hela potatisar samt paprikabitar på spetten. Hit kan du förbereda och ha grönsaksspetten i kylen.
  7. Grilla grönsaksspetten runt om några minuter så att de får färg och potatisen blivit varm några minuter på varje sida. Servera direkt. Salta och peppra gärna lite innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer