Grillade tomater i folieform

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grillade tomater i folieform med olivolja och balsamvinäger. Lätt att laga, gott och nyttigt tillbehör om du ändå grillar annat. Enklast är med valfri olja, salt och svartpeppar.

Lite finare blir de om du piffar med flingsalt, nymalen svartpeppar, en fin balsamvinäger, fin olivolja och färska örter som timjan, rosmarin, dragon, basilika, persilja eller gräslök.

När du grillar tomaterna i folieformen så kan du ta en billigare olja först - olivolja, majsolja, rapsolja, solrosolja eller liknande - då det blir mycket varmt i formen och det är bortkastat med en finare olivolja. Ringla sedan över lite finare olivolja och balsamvinäger till servering.

Här har jag använt en folieform. Den kan du diska ur om du vill och använda igen. Det går även bra att använda en annan form gjord för ugn eller grill - dock ej ugnsform med nonstick eller annan beläggning som ej tål så hög värme. Som lock kan du ta lite folie.

Varianter:

  • Med äkta fin långt lagrad balsamvinäger kan dessa tomater bli riktigt exklusiva och lyxiga - och jättegoda - då får du såklart ha mogna och fina tomater, flingsalt, nymalen svartpeppar, fin extra virgin olivolja och färska örter på också.
  • Du kan ta vilka tomater som helst - körsbärstomater, cocktailtomater, plommontomater, halverade stora tomater som romatomater, bifftomater, kvisttomater, gröna tomater osv. Men ju godare tomater desto godare blir det såklart. Välj helst ekologiskt odlade.
  • Gott är att även tillsätta några krm chiliflakes. Gillar du vitlök så lägg med 1-2 klyftor skivad vitlök när du sätter på locket.
  • Vidare att lägga med en bit fetaost eller skivad mozzarella på slutet.
  • Eller lägg i grillade skivor halloumi, äggplanta, zucchini, klyftor av spetskål, vårlök (halvera och strimla blasten som garnering) och paprika (eller andra grönsaker) så har du en hel vegetarisk rätt.
  • Man kan även servera de grillade tomaterna som en sallad efter med ruccola, babyspenat och riven eller hyvlad parmesan. Överblivna tomater kan man koka ihop och ha som tomatsås till kokt pasta med riven parmesan.

4 portioner grillade tomater

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 21 min

Ingredienser

  • 500 gram tomater som körsbärstomater, cocktailtomater, plommontomater, halverade stora tomater som romatomater, bifftomater, kvisttomater, gröna tomater osv. Helst ekologiska.
  • 1 msk billig olivolja, rapsolja, majsolja, solrosolja eller annan olja
  • 1 msk fin olivolja
  • 4 msk fin mild balsamvinäger
  • 2 krm salt eller 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar, helst nymalen
  • Garnering (valfritt): 2 kvistar färsk timjan eller 2 krm torkad timjan eller 1/2 kvist rosmarin (1 krm torkad rosmarin) eller 1 kvist färsk dragon (2 krm torkad dragon) eller 5 blad färsk basilika (2 krm torkad basilika) eller 3 kvistar färsk persilja eller hackad gräslök

Tillagning

  1. Skölj tomaterna.
  2. Lägg dem i en folieform eller annan form som du kan ha på grillen (utan hål i botten).
  3. Tillsätt billig olivolja eller annan olja och vänd runt.
  4. Grilla tomaterna i formen i ca 10 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Se till så de inte bränns.
  5. Ta av lite från värmen och tillsätt fin olivolja, balsamvinäger samt färska eller torkade örter. Vänd runt. Sätt på lock ex. en bit folie. Grilla 10 minuter till på lägre värme.
  6. Tillsätt salt och peppar och vänd runt. Garnera ev. med lite mer färska örter. Tomaterna är klara att serveras men håller sig också länge fram til servering - håll varma på låg värme så länge du vill under lock. De blir mer och mer en tomatsås och eller salsa - men gott är det.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-31

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.