Grillad fläskkarré med bulgursallad och gurkyoghurt

Du kan grilla eller steka fläskkarrén ex. i en grillpanna. Det blir också gott med lammkarré eller kyckingfilé. Bulgursalladen är med paprika och zucchini. Servera gärna med en grönsallad till också eller mer kokta grönsaker. 

För vegetarisk variant kan du grilla eller steka halloumiost istället för kött.

Gillar du vitlök kan du pressa i någon klyfta i yoghurtsåsen.

4 portioner grillad fläskkarré med bulgursallad och gurkyoghurt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 skivor fläskkarré
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk ketjap manis soja
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad salvia
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Bulgursallad: 2 dl okokt bulgur
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 grön paprika
  • 0,5 gul paprika
  • 300 gram zucchini
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Gurkyoghurt: 3 dl turkisk matyoghurt
  • 20 cm gurka

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en stor skål. Tillsätt olivolja, ketjap manis, soja, rosmarin, timjan och salvia samt salt och peppar. Lägg i köttet och arbeta in marinaden. Låt stå i kylen övertäckt tills du ska grilla eller steka det.
  2. Bulgursallad: koka bulgur enligt paket.
  3. Skala och dela löken. Hacka löken.
  4. Skölj och skär paprika i tärningar. Skölj och skär zucchini i tärningar.
  5. Fräs lök och paprika i olivolja i en stor panna med höga kanter några minuter.
  6. Lägg i zucchini och fräs någon minut till.
  7. Blanda i den kokta bulguren, salta och peppra och rör om. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skala gurkan och skär på längden och ta ur kärnhuset. Skär i tunna stavar. Blanda med yoghurten.
  9. Smaka av gurksåsen med salt och peppar.
  10. Grilla fläskkarrén eller stek den i ex. en grillpanna några minuter på varje sida tills den är genomstekt och har fin färg. Sänk gärna värmen på slutet och låt fläskkarrén steka klart och sedan vila några minuter under lite folie.
  11. Servera fläskkarrén med bulgursalladen samt gurksåsen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer