Grillad fläskkarré med bulgursallad och gurkyoghurt

Du kan grilla eller steka fläskkarrén ex. i en grillpanna. Det blir också gott med lammkarré eller kyckingfilé. Bulgursalladen är med paprika och zucchini. Servera gärna med en grönsallad till också eller mer kokta grönsaker. 

För vegetarisk variant kan du grilla eller steka halloumiost istället för kött.

Gillar du vitlök kan du pressa i någon klyfta i yoghurtsåsen.

4 portioner grillad fläskkarré med bulgursallad och gurkyoghurt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 skivor fläskkarré
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk ketjap manis soja
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad salvia
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Bulgursallad: 2 dl okokt bulgur
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 grön paprika
  • 0,5 gul paprika
  • 300 gram zucchini
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Gurkyoghurt: 3 dl turkisk matyoghurt
  • 20 cm gurka

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlöken i en stor skål. Tillsätt olivolja, ketjap manis, soja, rosmarin, timjan och salvia samt salt och peppar. Lägg i köttet och arbeta in marinaden. Låt stå i kylen övertäckt tills du ska grilla eller steka det.
  2. Bulgursallad: koka bulgur enligt paket.
  3. Skala och dela löken. Hacka löken.
  4. Skölj och skär paprika i tärningar. Skölj och skär zucchini i tärningar.
  5. Fräs lök och paprika i olivolja i en stor panna med höga kanter några minuter.
  6. Lägg i zucchini och fräs någon minut till.
  7. Blanda i den kokta bulguren, salta och peppra och rör om. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skala gurkan och skär på längden och ta ur kärnhuset. Skär i tunna stavar. Blanda med yoghurten.
  9. Smaka av gurksåsen med salt och peppar.
  10. Grilla fläskkarrén eller stek den i ex. en grillpanna några minuter på varje sida tills den är genomstekt och har fin färg. Sänk gärna värmen på slutet och låt fläskkarrén steka klart och sedan vila några minuter under lite folie.
  11. Servera fläskkarrén med bulgursalladen samt gurksåsen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer