Grillad färskpotatis

Grillad färskpotatis - koka färskpotatis och lägg på grillen och få god yta till servering. Ett riktigt gott tillbehör till det mesta men framförallt annat grillat såklart.

Smidigt att laga om du samtidigt grillar annat.

Koka då potatisen i god tid och lägg dem sedan att få färg till servering från grillen.

Val av potatis

Välj ut potatis av samma storlek - stora färskpotatisar eller medelstora. För små potatisar kan riskera att ramla mellan gallret. Istället för färskpotatis kan du ta annan fast potatis som delikatesspotatis eller vanlig vinterpotatis - välj medelstora potatisar.

Med förkokt kall potatis

Har du förkokt potatisen och du har den kall i kylen så tänk på att grilla den lite längre - upp mot 15 minuter - så att den blir varm till servering. Ett annat förslag är att ge den yta och sedan slå in i folie och låta gå 10 minuter tills genomvarm.

Varianter

  • Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta vitlök och blanda med oljan och vända runt potatisarna i innan du grillar dem.
  • Detsamma gäller chiliflakes, sambal oelek eller srirachasås om du vill ha lite heta potatisar.
  • Gillar du rosmarin och timjan så kan man blanda det med oljan också.

4 port grillad färskpotatis

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram färskpotatis - gärna stora till medelstora i ca samma storlek
  • 1 msk olivolja eller annan olja som rapsolja, majsolja eller solrosolja
  • 2 krm salt eller helst 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Tänd grillen. Skrubba eller skrapa potatisen och skär bort ev fula delar.
  2. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter. Häll av och låt svalna något. Den kokta potatisen kan kokas något innan grillningen ex en halvtimme men så den ännu är varm eller ljummen när den läggs på grillen.
  3. Lägg potatisen i en form eller skål och vänd runt med olja, salt och peppar. Spara ev. lite salt till servering.
  4. Lägg potatisarna på grillen med en grilltång och grilla dem runt om så de får fin färg - någon till några minuter på varje sida. Akta så de ej bränns.
  5. Lägg över på serveringsfat eller skål och servera direkt. Strö ev lite flingsalt och nymalen svartpeppar över vid servering.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer