Grillad potatis
Grillad potatis är ett lättlagat och gott tillbehör till allt grillat.
Du kan grilla färskpotatis, delikatesspotatis eller fast skalad potatis. Förkoka potatisen och lägg sedan på grillen tills de har fin färg till servering.
Smidigt att laga om du samtidigt grillar annat.
Tillagning
- Tänd grillen.
- Skölj och skrubba eller skrapa potatis. Skär bort eventuella fula delar. Är skalet fint kan du behålla det på - annars skalar du potatisen.
- Lägg i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter. Häll av. Den kokta potatisen kan kokas i god tid. Förslagsvis 30 minuter innan grillningen så den ännu är lite varm när du lägger den på grillen.
- Lägg potatisen i en form eller skål och vänd runt med olja, salt och peppar. Spara ev. lite salt till servering.
- Lägg potatisarna på grillen med en grilltång och grilla dem runt om så de får fin färg - någon till några minuter på varje sida. Akta så de ej bränns. Låt gå på lägre värme några minuter så de blir genomvarma.
- Lägg över på serveringsfat eller skål och servera direkt. Strö ev lite flingsalt och nymalen svartpeppar över vid servering.
Serveringsförslag
Grillad färskpotatis passar till det mesta på grillen. Några förslag är till grillspett grillspett med fläskfilé och korv, fläskytterfiléspett eller med kött som rostas.
Kan förberedas
- Koka gärna potatisen i god tid. Kan förvaras några timmar i rumstemperatur eller längre i tid i kylen.
- Har du förkokt potatisen och har den kall i kylen så grilla den gärna lite längre - upp mot 15 minuter - så att den blir varm till servering. Ett annat förslag är att ge den yta och sedan slå in i folie och värmas i 10 minuter.
Val av potatis
- Du kan grilla färskpotatis, delikatesspotatis eller valfri fast potatis.
- Välj ut potatis av samma storlek - stora potatisar eller medelstora.
- Är potatisarna för små potatisar riskerar de att ramla mellan gallret.
Varianter
- Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta vitlök och blanda med oljan och vända runt potatisarna i innan du grillar dem.
- Du kan lägga till och grilla andra förkokta rotfrukter som morot, palsternacka, kålrot, gulbeta, rotselleri, persiljerot med mera på samma vis.
- Detsamma gäller chiliflakes, sambal oelek eller srirachasås om du vill ha lite heta potatisar.
- Gillar du rosmarin och timjan så kan man blanda det med oljan också.
- Fler varianter är grillad smashad färskpotatis, potatishalvor eller spett.
Uppskattat näringsvärde per portion: 155 kcal