Grillspett med fläskkarré

Grillspett med fläskkarré marinerade i soja, honung, olja, spiskummin och vitlök.
Servera med valfria tillbehör. Gott till fläskkarréspett är någon sås tzatziki, gorgonzolasås, bearnaisesås, yoghurt med tandoori med flera; vidare klyftpotatis, couscoussallad, pommes frites, potatissallad. Servera gärna en blandad grönsallad och ev. en tomatsallad till.

4 portioner grillspett med fläskkarré

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram skivad fläskkarré utan ben
  • 4 grillspett av trä eller metall
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk honung
  • 2 msk ljus japansk soja eller 2 tsk kinesisk soja
  • 1 msk rapsolja eller valfri olja
  • 1 tsk mald spiskummin

Tillagning

  1. Lägg träspett i blöt.
  2. Skala och pressa vitlöken i en skål.
  3. Skär fläskkarrén i ca 1,5 cm breda remsor och lägg med vitlöken, honung, soja, olja och spiskummin.
  4. Blanda runt och arbeta in marinaden. Hit kan du förbereda och ha köttet att marinera övertäckt i kylen. Gärna minst 30 minuter som det tar att få bra glöd på grillen.
  5. Tänd grillen.
  6. Trä upp och fördela remsorna med fläskkarrén på spetten.
  7. Grilla fläskkarréspetten runt om så att de får färg i ca 7-8 minuter. Lägg gärna på lock sista tiden eller sänk värmen genom att lägga dem lite vid sidan av grillen. Kontrollera att de är genomstekta genom att skära ett snitt i köttet och se så att det ej är rosa inuti.
  8. Lägg upp spetten på fat och servera med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer