Grillad fläskkarré med tzatziki

Grillad fläskkarré med tzatziki och grillade grönsaker.

Marinerad fläskkarré som grillas med rödlök och zucchini och serveras med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis samt tzatziki - en kall vitlöksyoghurt med riven gurka.

Du kan såklart välja andra tillbehör och såser till den grillade fläskkarrén efter smak och tillgång.

4 portioner grillad fläskkarré

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram fläskkarré i skivor med ben på ca 180 gram styck
  • 1 zucchini
  • 3 rödlökar
  • 16 färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • Marinad: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk sesamfrön
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 2 tsk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • Tzatziki: 0,5 gurka
  • 3 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda marinaden i en bunke. Rör ihop olivolja, sesamfrön, ingefära, soja, salt, vitpeppar, rosmarin, timjan och pressa i en klyfta vitlök. Spara undan halva marinaden i en annan bunke.
  2. Vänd runt fläskkarrén i marinad i en bunke och låt gärna stå övertäckt i kylen någon timme. Det går såklart bra att grilla direkt med. Arbeta då gärna in marinaden någon minut för hand.
  3. Värm grillen. Börja koka potatis. Borsta och koka i 20 min.
  4. Skölj och skiva zucchinin. Lägg i en bunke med resterande marinad och vänd runt.
  5. Skala och klyfta löken i stora klyftor och trä på små spett. Eller grilla rödlöken i halvor. Du kan förkoka lökhalvorna i en skål i mikron i någon minut innan grillningen om du grillar dem i halvor.
  6. Blanda tzatzikin genom att riva gurkan grovt och lägg i en skål. Tillsätt matyoghurt, pressad vitlök, salt och vitpeppar.
  7. Grilla fläskkarréskivorna ca 2 minuter på varje sida tills köttet är genomstekt och köttsaft sipprar upp på ytan. Akta så de inte bränns. Sänk värmen om låt grilla några minuter tills de är genomstekta.
  8. Grilla zucchinin 2-3 minuter på varje sida så att de får färg.
  9. Grilla rödlöken på spett eller som halvor.
  10. Servera fläskkarrén med grillad zucchini, rödlök, tzatziki och kokt potatis.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept