Grillad fläskkarré med tzatziki

Grillad fläskkarré med tzatziki och grillade grönsaker. Marinerad fläskkarré som grillas med rödlök och zucchini och serveras med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis samt tzatziki - en kall vitlöksyoghurt med riven gurka.
Du kan såklart välja andra tillbehör och såser till den grillade fläskkarrén efter smak och tillgång.

4 portioner grillad fläskkarré

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram fläskkarré i skivor med ben på ca 180 gram styck
  • 1 zucchini
  • 3 rödlökar
  • 16 färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • Marinad: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk sesamfrön
  • 1 tsk torkad ingefära
  • 2 tsk soja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • Tzatziki: 0,5 gurka
  • 3 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda marinaden i en bunke. Rör ihop olivolja, sesamfrön, ingefära, soja, salt, vitpeppar, rosmarin, timjan och pressa i en klyfta vitlök. Spara undan halva marinaden i en annan bunke.
  2. Vänd runt fläskkarrén i marinad i en bunke och låt gärna stå övertäckt i kylen någon timme. Det går såklart bra att grilla direkt med. Arbeta då gärna in marinaden någon minut för hand.
  3. Värm grillen. Börja koka potatis. Borsta och koka i 20 min.
  4. Skölj och skiva zucchinin. Lägg i en bunke med resterande marinad och vänd runt.
  5. Skala och klyfta löken i stora klyftor och trä på små spett. Eller grilla rödlöken i halvor. Du kan förkoka lökhalvorna i en skål i mikron i någon minut innan grillningen om du grillar dem i halvor.
  6. Blanda tzatzikin genom att riva gurkan grovt och lägg i en skål. Tillsätt matyoghurt, pressad vitlök, salt och vitpeppar.
  7. Grilla fläskkarréskivorna ca 2 minuter på varje sida tills köttet är genomstekt och köttsaft sipprar upp på ytan. Akta så de inte bränns. Sänk värmen om låt grilla några minuter tills de är genomstekta.
  8. Grilla zucchinin 2-3 minuter på varje sida så att de får färg.
  9. Grilla rödlöken på spett eller som halvor.
  10. Servera fläskkarrén med grillad zucchini, rödlök, tzatziki och kokt potatis.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer