Grillad fläskkarré med rostad paprika, zucchini och potatis

Grillad fläskkarré med rostad paprika, zucchini och potatisklyftor samt melonsalsa med yoghurt som nyttig och god sås.

Fläskkarrén marineras i lite ostronsås, timjan, rosmarin, salvia och lite vinäger som ger god smak åt köttet.

Skippar du potatisen så blir rätten GI-anpassad. Räkna fyra skivor fläskkarré på 130-150 gram per portion.

4 portioner grillad fläskkarré

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram fläskkarré
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk ostronsås
  • 1 krm torkad salvia eller något blad färsk salvia
  • 1 krm torkad timjan eller någon kvist färsk timjan
  • 1 krm torkad rosmarin eller någon tsk grovhackad färsk rosmarin
  • 1 msk vinäger (valfri)
  • Rostad paprika och zucchini: 2,5 paprikor, blanda gärna röd, gul och grön
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 zucchini
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 msk balsamvinäger, så fin som möjligt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl pinjenötter
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Melonsalsa: 0,5 honungs- eller galiamelon
  • 4 dl naturell yoghurt eller matyoghurt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda fläskkarrén med olivolja, ostronsås, kryddor samt vinäger i en skål att marinera medan du lagar tillbehör.
  2. Rostad paprika och zucchini: Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skölj och kärna ur paprika och skär i grova bitar.
  4. Skala lök och skär i 4 klyftor.
  5. Skölj zucchini och skär i 2 cm skivor.
  6. Blanda i en ugnsform med olivolja, salt och vitpeppar.
  7. Rosta i cirka 45 minuter.
  8. Klyftpotatis: tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
  9. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  10. Baka klyftpotatisen över paprikan i ca 30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 25 minuter. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden.
  11. Prova ev. med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig. Vid servering så kan du ev. strö över lite gourmetsalt samt något varv med svartpepparkvarnen.
  12. Ta ut paprikan och lägg upp på fat och droppa över balsamvinäger, pinjenötter (rosta dem gärna i en stekpanna innan) samt toppa med sköljd ruccolasallad.
  13. Laga under tiden melonsalsa: Skär melon i klyftor, skär bort skal och tärna den.
  14. Blanda melonen med yoghurt i en skål och smaka av med salt och vitpeppar.
  15. Under tiden grönsakerna är i ugnen så grillar du fläskkarrén 7-8 minuter på varje sida totalt. Sätt gärna på lock efter en stund om du har det så temperaturen eller höj gallret så att temperaturen går ner och köttet steks klart utan att brännas.
  16. Servera fläskkarrén med den rostade paprikan samt zucchinin, potatisen samt melonsalsan.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept