Grillad fläskkarré med rostad paprika, zucchini och potatis

Grillad fläskkarré med rostad paprika, zucchini och potatisklyftor samt melonsalsa med yoghurt som nyttig och god sås. Grillad fläskkarré marinerad i lite ostronsås, timjan, rosmarin, salvia och lite vinäger som ger god smak åt köttet.  

Skippar du potatisen så blir rätten GI-anpassad. Räkna fyra skivor fläskkarré på 130-150 gram per portion.

4 portioner grillad fläskkarré

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram fläskkarré
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk ostronsås
  • 1 krm torkad salvia eller något blad färsk salvia
  • 1 krm torkad timjan eller någon kvist färsk timjan
  • 1 krm torkad rosmarin eller någon tsk grovhackad färsk rosmarin
  • 1 msk vinäger (valfri)
  • Rostad paprika och zucchini: 2,5 paprikor, blanda gärna röd, gul och grön
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 zucchini
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 msk balsamvinäger, så fin som möjligt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl pinjenötter
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Melonsalsa: 0,5 honungs- eller galiamelon
  • 4 dl naturell yoghurt eller matyoghurt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda fläskkarrén med olivolja, ostronsås, kryddor samt vinäger i en skål att marinera medan du lagar tillbehör.
  2. Rostad paprika och zucchini: Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skölj och kärna ur paprika och skär i grova bitar.
  4. Skala lök och skär i 4 klyftor.
  5. Skölj zucchini och skär i 2 cm skivor.
  6. Blanda i en ugnsform med olivolja, salt och vitpeppar.
  7. Rosta i cirka 45 minuter.
  8. Klyftpotatis: tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
  9. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  10. Baka klyftpotatisen över paprikan i ca 30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 25 minuter. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden.
  11. Prova ev. med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig. Vid servering så kan du ev. strö över lite gourmetsalt samt något varv med svartpepparkvarnen.
  12. Ta ut paprikan och lägg upp på fat och droppa över balsamvinäger, pinjenötter (rosta dem gärna i en stekpanna innan) samt toppa med sköljd ruccolasallad.
  13. Laga under tiden melonsalsa: Skär melon i klyftor, skär bort skal och tärna den.
  14. Blanda melonen med yoghurt i en skål och smaka av med salt och vitpeppar.
  15. Under tiden grönsakerna är i ugnen så grillar du fläskkarrén 7-8 minuter på varje sida totalt. Sätt gärna på lock efter en stund om du har det så temperaturen eller höj gallret så att temperaturen går ner och köttet steks klart utan att brännas.
  16. Servera fläskkarrén med den rostade paprikan samt zucchinin, potatisen samt melonsalsan.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer