Spagetti med aubergine

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk pasta med aubergine, chili, vitlök och persilja i olivolja toppad med ramslökssalt eller flingsalt, nymalen svartpeppar och riven parmesan.

En enkel vegospagetti. Jag brukar använda Barilla spagetti no 5 som håller spänsten bra.

Serveringsförslag

Servera ett gott bröd till - på bilden rostade arabiska plattbröd - Libabröd - med färskost eller tofu-färskost.

Parmesan är ej vegetarisk

Parmesan är ej vegetarisk så den får du utesluta om du ej äter det eller ska bjuda andra vegetarianer på pastan. Vill du ha en helt vegan pasta så välj en pasta utan ägg samt stryk parmesanosten. Vidare värt att notera är att parmesanost och annan ost egentligen ej är vegetarisk om den innehåller löpe.

Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. vegan-parmesan. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner vegetarisk pasta med aubergine

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 350-400 gram spagetti
  • 2 stora aubergine
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano (obs ej vegetariskt)

Tillagning

  1. Skär aubergine i tärningar och blanda med en msk salt i en skål. Låt stå 30 minuter.
  2. Skala och pressa vitlök i en liten kastrull. Tillsätt 0,75 dl olivolja samt chiliflakes.
  3. Koka upp vitlöken i oljan och låt den bli precis lätt brynt under omrörning. Akta så den inte bränns. Ta av från värmen och sätt åt sidan.
  4. Skölj av aubergine i ett durkslag.
  5. Bryn aubergine i resten av olivolja i en stekpanna. Den tappar i storlek efter att den steks mjuk så det är bara att toppa stekpannan och röra då och då. Häll i två dl vatten efter några minuter och täck över med ett lock eller folie. Låt puttra medan du kokar pastan ca 10 minuter på lägsta värme tills auberginen är mjuk och vattnet kokat bort. Akta så den ej bränns. Vänd runt då och då.
  6. Koka upp vatten till spagettin. Tillsätt en msk olivolja och en halv tsk salt till vattnet.
  7. Koka spagettin enligt paket. Skölj och hacka persilja. Riv ost.
  8. Blanda den spagettin i en skål eller stor panna med vitlöks- och chilioljan, den stekta auberginen, hackad persilja samt hälften av osten. Spara några bitar aubergine att toppa med till servering.
  9. Smaka av med salt och peppar. Garnera med resten av parmesanosten samt resten av auberginebitarna överst.
  10. Klart att servera.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 576 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-05