Grillade morötter

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på grillade knippmorötter eller vanliga morötter med förslag på tillbehör.

Serveringsförslag

  • Ett jättegott, lätt och nyttigt grönsakstillbehör - passa på om du ändå grillar annat.
  • Servera morötterna på ett fat med olivolja, hackad persilja samt flingsalt.
  • Några droppar citronsaft eller vinäger är också gott på - speciellt fin balsamvinäger.
  • En variant är med en klick smör som får smälta över de varma morötterna. Samt flingsalt eller vanligt salt.
  • Extra festligt är kryddsmör som pepparrotssmör, persiljesmör, Cafe de Paris eller Hollandaisesmör.
  • Morötterna kan även serveras som förrätt.

Portionsberäkning

Ett knippe morötter med blast på 500 gram räcker som tillbehör till fyra portioner. Gillar ni morötter mycket och det är som huvudtillbehör så räkna två knippen.

Tips

  • Du kan grilla späda små morötter som de är. Man kan även förkoka morötterna innan - speciellt om de är lite tjockare.
  • Grillade morötter som blir över kan man spara i kylen. De kan serveras kalla som en sallad med grönsallad, delade cocktailtomater och lite olivolja, vinäger samt dressing.
  • Det finns ihåliga grillformar av rostfritt stål som är smidiga att lägga och grilla morötterna i så de ej ramlar ner genom gallret.

Val av morötter

  • Godast blir fina ekologiska knippmorötter.
  • Fina och späda morötter i knippe finns på vår och sommar samt sen höst. Har de fint skal behövs de ej skalas utan bara skrubbas.
  • Det går också bra att grilla andra vanliga morötter som vintermorötter om du skalar dem och skär dem i långa tunnare stavar eller halvor. De ekologiska tycker jag är godast.

4 portioner grillade morötter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1 knippe morötter med blast på 500 gram
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 krm svartpeppar (valfritt)
  • 2 krm flingsalt
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 msk smör eller olivolja till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Tänd grill och förbered morötterna.
  2. Skär bort blasten men spara lite av fästet. Skölj och putsa bort smuts. De behöver ej skalas om de har fint skal. Dela dem på längden eller behåll dem hela om de är små och späda.
  3. Har du lite tjockare morötter kan du förkoka dem i vatten i 5-10 minuter. Känn med en potatissticka så de är mjuka men ändå har lite motstånd kvar.
  4. Blanda dem med olivolja. Mal lite svartpeppar över om du önskar. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  5. Skölj och hacka persilja.
  6. Grilla morötterna några minuter runt om tills de har fin färg.
  7. Lägg upp morötterna på fat och strö över flingsalt. Låt en klick smör smälta på eller ringla över lite olivolja om du önskar. Strö över persilja om du vill.
E-mail
Medel: 3.3 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 92 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-22

Tillbehör och liknande recept: