Grillade morötter

Introduktion och förberedelse

Grillade morötter med olivolja och örter samt flingsalt.

Ett jättegott, lätt och nyttigt tillbehör om du ändå grillar annat.

Ett knippe morötter med blast på 500 gram räcker som tillbehör till fyra portioner. Gillar ni morötter mycket och det är som huvudtillbehör så räkna två knippen.

Grillade morötter som blir över kan man spara i kylen. De kan serveras kalla som en sallad med grönsallad, delade cocktailtomater och lite olivolja, vinäger samt dressing.

Det finns ihåliga grillformar av rostfritt stål som är smidiga att lägga och grilla morötterna i så de ej ramlar ner genom gallret.

Val av morötter

Godast blir fina ekologiska knippmorötter.

Fina och späda morötter i knippe finns på vår och sommar samt sen höst. Har de fint skal behövs de ej skalas utan bara skrubbas.

Det går också bra att grilla andra morötter som vintermorötter om du skalar dem och skär dem i långa tunnare stavar eller halvor. De ekologiska tycker jag är godast.

4 portioner grillade morötter

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 10 min

Ingredienser

 • 1 knippe morötter med blast på 500 gram
 • 2 msk olivolja
 • 1 krm svartpeppar
 • 0,5 tsk flingsalt
 • 0,5 dl hackad bladpersilja
 • 1 tsk citronsaft eller vinäger

Tillagning

 1. Tänd grill och förbered morötterna.
 2. Skär bort blasten men spara lite av fästet. Skölj och putsa bort smuts. De behöver ej skalas om de har fint skal. Dela dem på längden.
 3. Blanda dem med olivolja, svartpeppar samt citronsaft eller vinäger.
 4. Skölj och hacka persilja.
 5. Grilla morötterna några minuter runt om tills de har fin färg.
 6. Lägg upp morötterna på fat och strö över flingsalt samt persilja. Klart att servera.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 92 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer