Moussaka grekisk gratäng med aubergine

Grekisk Moussaka, här en byvariant med köttfärs, aubergine (även kallad äggplanta), potatis och tomat toppat med vit sås och bakad i ugnen. Gott med en frisk sallad till. Många gillar muskot i den vita såsen.

Gör gärna köttfärssåsen dagen innan så blir moussakan ännu godare. Man kan lägga ihop hela moussakan också innan och ställa i kylen samt sedan baka moussakan när det är dags.

Potatisen kan kokas hel med skal sedan skalas och skivas kokt. Om du kokar potatisen innan så går moussakan mycket snabbare (ca 20 min) att grädda i ugnen då moussakan endast behöver få färg och bli genomvarm.

Andra grönsaker som paprika, fänkål, fräst spenat och zuccini funkar också i. Man kan ha rostad paprika i eller till också. Strimlade sardeller (ej vegetariskt), färsk oregano, kapris, mer pressad vitlök, chiliflakes är annat gott att smaka upp gratängen med. Jag har även en helt vegan moussaka.

Gott med en grönsalladtomatsallad samt ett gott bröd till. 

Kan även garneras med färsk oregano som även kan hackas och strö i gratängen. Vidare kan man servera fina goda grekiska oliver till som garnering. Hittar du grekisk lagrad fårost Kefalotyri så ta den istället för riven lagrad ost - du kan även ta riven Parmesan, Grana padano eller Gruyere. Vidare kan man ha i grekisk fårost eller fetaost mellan lagren samt på toppen av moussakan. 

8 portioner moussaka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 800 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk smör samt olivolja till stekning av köttfärs
  • 3 burkar krossade tomater
  • 3 auberginer
  • 3 tsk salt till auberginerna
  • 800 g potatis, fast sort
  • Vit sås: 50 g smör
  • 0,75 dl mjöl
  • 8 dl mjölk
  • 3 dl riven ost
  • 2 krm riven muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skiva auberginerna i 0,5 cm tunna skivor.
  3. Lägg i en stor skål eller plastpåse och salta dem med en tsk salt. Låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
  4. Gör den vita såsen i en stor kastrull. Blanda margarin med mjöl och värm under omrörning. Tillsätt mjölken under omrörning och koka ihop såsen. Tillsätt ost och smält ner och runt i såsen. Smaksätt med salt, peppar och ev. finriven muskot.
  5. Stek några skivor aubergine i taget i olja tills de fått färg. Lägg över på en långpanna med lite papper och låt dem torka något.
  6. Nu är det dags att bygga din auberginegratäng. Smörj en ugnsform. Börja med köttfärs och såsen i botten, varva med potatis och auberginer samt salta och peppra. Sista lagret på varje varv ska vara ostsås. Rör försiktigt med en gaffel så såsen rinner ner.
  7. In i ugn i ca 40-50 minuter i nedre delen. Om moussakan blir för mörk, täck med folie. Ta ut och känn om potatisen är mjuk med en sticka eller kniv. Om inte så täck över med lite folie och baka tills den är mjuk förslagsvis i 10 minuter till.
E-mail
Medel: 3.8 (20 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer