Moussaka grekisk gratäng med äggplanta aubergine

Grekisk Moussaka, här en byvariant med köttfärs, aubergine, potatis och tomat toppat med vit sås och bakad i ugnen. Gott med en frisk sallad till. Många gillar muskot i den vita såsen.
Gör gärna köttfärssåsen dagen innan så blir moussakan ännu godare. Man kan lägga ihop hela moussakan också innan och ställa i kylen samt sedan baka moussakan när det är dags.
Aubergineskivorna kan stekas innan i olivolja samt potatisen kan kokas hel med skal sedan skalas och skivas kokt. Då går moussakan mycket snabbare (ca 20 min) att grädda i ugnen då moussakan endast behöver få färg och bli genomvarm.

8 portioner moussaka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 800 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk smör samt olivolja till stekning av köttfärs
  • 3 burkar krossade tomater
  • 3 auberginer
  • 3 tsk salt till auberginerna
  • 800 g potatis, fast sort
  • Vit sås: 50 g smör
  • 0,75 dl mjöl
  • 8 dl mjölk
  • 3 dl riven ost
  • 2 krm riven muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skiva auberginerna i 0,5 cm tunna skivor.
  3. Lägg i en stor skål eller plastpåse och salta dem väl. Låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
  4. Gör den vita såsen i en stor kastrull. Blanda margarin med mjöl och värm under omrörning. Tillsätt mjölken under omrörning och koka ihop såsen. Tillsätt ost och smält ner den i såsen. Smaksätt med salt, peppar och ev. muskot.
  5. Stek några skivor aubergine i taget i olja tills de fått färg. Lägg över på en långpanna med lite papper och låt dem torka något.
  6. Nu är det dags att bygga din auberginegratäng. Smörj en ugnsform. Börja med köttfärs och såsen i botten, varva med potatis och auberginer, sista lagret på varje varv ska vara ostsås. Rör försiktigt med en gaffel så såsen rinner ner.
  7. In i ugn i ca 50 minuter i nedre delen. Om moussakan blir för mörk, täck med folie. Smaka på en bit potatis så att den är mjuk och klar.
E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer