Moussaka grekisk gratäng med aubergine

Introduktion och förberedelse

Grekisk Moussaka - här min variant med köttfärs, aubergine - även kallad äggplanta - och potatis toppat med Bechamelsås och ost lagad i ugnen.

Serveringsförslag

  • Gott med en grönsallad, tomatsallad samt ett gott bröd till.
  • Kan även garneras med färsk oregano som även kan hackas och strös i moussakan.
  • Vidare kan man servera fina goda grekiska oliver som garnering.

Kan förberedas i god tid

  • Laga gärna köttfärssåsen dagen innan. Även den vita Bechamelsåsen kan lagas dagen innan.
  • Man kan lägga ihop hela moussakan och ställa i kylen samt sedan baka moussakan när det är dags.
  • Moussakan blir ännu godare om den lagas en dag i förväg och får stå så smakerna får mogna. Värm i ugnen. Kan också mikra. Kan frysas in.
  • Man kan också steka - "lättfritera" - potatisen innan några minuter lite i taget i en panna med lite olja. Skölj den då innan och torka den lite torr med lite papper. Då sparar man lite tid senare i tillagningen då potatisen blir klarare i ugnen lite snabbare.
  • Potatis kan också kokas dagen innan eller i förväg. Du kan koka med skal och sedan skala. Eller skala och koka. Skiva sedan den kokta potatisen. Då går moussakan snabbare att laga i ugnen - ca 30 minuter.

Moussaka serverad ur formen med grönsallad till.
Moussaka serverad ur formen med grönsallad till.

Varianter

  • Du kan snabba på tiden moussakan tillagas i ugnen till 40 minuter genom att försteka den skivade auberginen med olivolja på ett bakplåtspapper i en långpanna samt skivad potatis i samma form som moussakan ska tillagas i - i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Vänd runt efter halva tiden. Ta ut och låt svalna något samt varva sen ingredienserna som i receptet.
  • Jag använde riven mozzarella men hittar du grekisk lagrad fårost Kefalotyri så ta den istället för riven lagrad ost.
  • Vidare kan man ha i fetaost mellan lagren samt på toppen av moussakan.
  • Du kan dubbla mängden ost om du gillar ost.
  • Andra grönsaker som strimlad paprika, fänkål, skivad tomat, fräst spenat och zuccini funkar också i.
  • Man kan ha rostad paprika i eller till också.
  • Färsk oregano, mer pressad vitlök och chiliflakes är annat gott att smaka upp gratängen med.
  • Många gillar muskot i den vita såsen men det är valfritt.
  • Du kan även använda lammfärs eller viltfärs till moussakan.
  • Jag har även en vegetarisk moussaka samt en helt vegan moussaka.
Skölj, skiva och salta auberginen.
Skölj, skiva och salta auberginen. Låt stå i 30 minuter.
Laga köttfärssåsen.
Laga köttfärssåsen.
Laga bechamelsåsen.
Laga bechamelsåsen.
Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
Skölj och krama ur vätska ur auberginen.
Skölj bort saltet och krama ur vätska ur auberginen.
Bryn skivorna med aubergine i en stekpanna med lite smör och olivolja.
Bryn skivorna med aubergine i en stekpanna med lite smör och olivolja.
Varva köttfärssås, potatis, aubergine, bechamelsås samt ost i en gratängform. Börja förslagsvis med köttfärssås.
Varva köttfärssås, potatis, aubergine, bechamelsås samt ost i en gratängform. Börja förslagsvis med köttfärssås.
Lägg ett lager potatis.
Lägg ett lager potatis.
Lite bechamelsås.
Lite bechamelsås.
Ett lager stekt aubergine.
Ett lager stekt aubergine.
Ett lager köttfärs till.
Ett lager köttfärs till.
Sås och riven ost.
Sås och riven ost.
Potatis samt lite salt.
Potatis samt lite salt.
Köttfärssås.
Köttfärssås.
Resten av auberginen.
Resten av auberginen.
Resten av potatisen.
Resten av potatisen.
Resten av köttfärssåsen.
Resten av köttfärssåsen.
Resten av såsen samt riven ost.
Resten av såsen samt riven ost.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Låt svalna något och servera med en god grönsallad till.
Låt svalna något och servera med en god grönsallad till.

4 portioner moussaka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 auberginer, 450 gram
  • 1 tsk salt till auberginerna
  • 500 gram potatis, fast sort
  • KÖTTFÄRSSÅS: 300 gram nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör samt 2 msk olivolja till stekning av köttfärs och lök
  • 2 burkar krossade tomater
  • BECHAMELSÅS: 25 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 krm riven muskot (valfritt)
  • 1,5 dl riven ost, 75 gram

Tillagning

  1. Skölj och skiva auberginerna med skal i 0,5 cm tunna skivor.
  2. Lägg aubergineskivorna i en stor skål eller plastpåse. Salta dem och vänd runt saltet. Låt stå i 30 minuter medan du förbereder övriga ingredienser.
  3. KÖTTFÄRSSÅS. Skala och hacka lök samt vitlök. Fräs köttfärsen i en stekpanna och lägg över i en kastrull. Fräs löken och lägg med köttfärsen. Tillsätt oregano, chiliflakes, salt och peppar. Tillsätt krossade tomater. Låt stå och koka under lock i 30 minuter.
  4. BECHAMELSÅS: Gör den vita såsen i en stor kastrull. Blanda margarin med mjöl och värm under omrörning. Tillsätt mjölken under omrörning och koka ihop såsen. Smaksätt med salt och ev. finriven muskot.
  5. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn. Smörj en ugnsform eller gratängform med höga kanter - jag tog en för fyra portioner på 26x18 cm.
  6. Skala och skiva potatisen tunt ca 3 mm tjocklek. Lägg i en bunke med vatten så de ej mörknar.
  7. Skölj av saltet från aubergineskivorna i ett durkslag. Torka av dem med lite hushållspapper. Stek några skivor aubergine i taget i olja tills de fått färg. Lägg över i en skål efter hand tills alla är stekta.
  8. Nu är det dags att bygga din auberginegratäng. Varva köttfärssås, potatis, stekt aubergine, bechamelsås och riven ost som du vill i lager. Salta lite på potatisen mellan varven. Avsluta med bechamelsås och riven ost på toppen. Börja förslagsvis med köttfärs och lite av den vita såsen i botten, varva i två lager med skivad potatis, aubergine och bechamelsås. Sista lagret på ska vara ostsås och riven ost.
  9. Grädda moussakan i nedre delen av ugnen i ca en timme tills potatisen är mjuk och den har fin färg. Mot slutet kan du täcka över med ett galler med bakplåtspapper på om moussakan börjar blir för mörk på ovansidan. Känn om potatisen är mjuk med en provsticka eller kniv. Om inte så får du tillaga den längre.
  10. Ta ut och låt stå i fem minuter innan servering.
E-mail
Medel: 4 (45 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 607 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-05-07