Chokladglasyr och chokladfrosting

Introduktion och förberedelse

Chokladglasyr eller chokladfrosting. Några olika varianter som passar till chokladkakor, chokladtårtor och chokladmuffins. Glasyren passar också till chokladfyllningar ex. till rulltårta.

Här är recept på fyra olika varianter. Alla passar att toppa med som glasyr eller frosting.

  • Med florsocker och kakaor - enkelt, gott och billigt.
  • En med riktig smält choklad och grädde.
  • En tjockare frosting med kakao, smör, florsocker och grädde.
  • En lyxvariant med mer fin mörk choklad, grädde och mer smör.

Extra garnering med chokladrullar:

Smält en halv chokladkaka, bred ut tunt på en marmorskiva eller bakplåtspapper, låt stelna och skrapa rullar med en stor kniv eller degskrapa. Garnera chokladkakan med chokladrullarna. Blanda gärna vit och mörk choklad.

Chokladglasyr med florsocker
Chokladglasyr med florsocker och kakao. Här även med 50 gram smält smör som är rört i glasyren för extra glans. Passar att ringla över eller doppa bakverk i som munkar med mera. Låt stelna minst 30 minuter.

1 sats chokladglasyr

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • CHOKLADGLASYR MED FLORSOCKER: 3 dl florsocker
  • 3 msk kakao
  • 5 msk mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 gram smält smör
  • CHOKLADGLASYR MED RIKTIG CHOKLAD: 150 gram choklad enligt smak ex. fin 70% mörk choklad eller mjölkchoklad, mintchoklad, Geisha osv
  • 1 dl vispgrädde
  • 25 gram smör eller margarin
  • CHOKLADGLASYR SOM TJOCKARE FROSTING: 5 msk kakao
  • 50 gram smör eller margarin
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk grädde
  • 1 äggvita
  • CHOKLADGLASYR LYX: 100 g rumsvarmt smör
  • 300 g mörk choklad av hög kvalitet ex. Lindt 70%
  • 2 dl grädde
  • 1 dl florsocker

Tillagning

  1. CHOKLADGLASYR MED FLORSOCKER: Blanda florsocker, kakao, vaniljsocker och mjölk i en bunke. Smält smör och rör i det. Rör till en slät glasyr. Ringla över eller bred ut chokladglasyren på det du önskar eller doppa bakverk i glasyren.
  2. CHOKLADGLASYR MED RIKTIG CHOKLAD: Bryt chokladen i bitar. Lägg i en bunke och tillsätt övriga ingredienser. Rör om och värm försiktigt i mikron eller vattenbad (sjudande vatten i en bred panna på spisen). Rör ofta till en slät glasyr. Låt svalna lite så går det lättare att breda ut chokladglasyren med en spatel på det du önskar.
  3. CHOKLADGLASYR SOM TJOCKARE FROSTING: Smält smöret i en bunke i mikron eller vattenbad (sjudande vatten i en bred panna på spisen) och rör i florsocker, kakao samt grädde. Låt svalna.
  4. Vispa under tiden äggvitan till fast skum. Vispa inte för länge - bara tills äggvitan tjockat.
  5. Vänd i den vispade äggvitan i chokladblandningen och rör ihop till en chokladfrosting. Nu kan du bre ut chokladfrostingen på det du önskar.
  6. CHOKLADGLASYR LYX: Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
  7. Koka upp grädde och florsocker under omrörning.
  8. Slå blandningen över chokladen och rör så att allt smälter ihop till en jämn chokladsmet.
  9. Därefter ska du röra i det rumsvarma smöret till en slät chokladglasyr. Låt stelna någon timme så att glasyren blir fast nog att bre snyggt på det du vill glasera.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.