Chokladglasyr och chokladfrosting
Chokladglasyr eller chokladfrosting. Några olika varianter som passar till chokladkakor, chokladtårtor och chokladmuffins. Glasyren passar också till chokladfyllningar ex. till rulltårta.
Här är recept på fyra olika varianter. Alla passar att toppa med som glasyr eller frosting.
- Med florsocker och kakaor - enkelt, gott och billigt.
- En med riktig smält choklad och grädde.
- En tjockare frosting med kakao, smör, florsocker och grädde.
- En lyxvariant med mer fin mörk choklad, grädde och mer smör.
Tillagning
- CHOKLADGLASYR MED FLORSOCKER: Blanda florsocker, kakao, vaniljsocker och mjölk i en bunke. Smält smör och rör i det. Rör till en slät glasyr. Ringla över eller bred ut chokladglasyren på det du önskar eller doppa bakverk i glasyren.
- CHOKLADGLASYR MED RIKTIG CHOKLAD: Bryt chokladen i bitar. Lägg i en bunke och tillsätt övriga ingredienser. Rör om och värm försiktigt i mikron eller vattenbad (sjudande vatten i en bred panna på spisen). Rör ofta till en slät glasyr. Låt svalna lite så går det lättare att breda ut chokladglasyren med en spatel på det du önskar.
- CHOKLADGLASYR SOM TJOCKARE FROSTING: Smält smöret i en bunke i mikron eller vattenbad (sjudande vatten i en bred panna på spisen) och rör i florsocker, kakao samt grädde. Låt svalna.
- Vispa under tiden äggvitan till fast skum. Vispa inte för länge - bara tills äggvitan tjockat.
- Vänd i den vispade äggvitan i chokladblandningen och rör ihop till en chokladfrosting. Nu kan du bre ut chokladfrostingen på det du önskar.
- CHOKLADGLASYR LYX: Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
- Koka upp grädde och florsocker under omrörning.
- Slå blandningen över chokladen och rör så att allt smälter ihop till en jämn chokladsmet.
- Därefter ska du röra i det rumsvarma smöret till en slät chokladglasyr. Låt stelna någon timme så att glasyren blir fast nog att bre snyggt på det du vill glasera.
Extra garnering med chokladrullar:
Smält en halv chokladkaka, bred ut tunt på en marmorskiva eller bakplåtspapper, låt stelna och skrapa rullar med en stor kniv eller degskrapa. Garnera chokladkakan med chokladrullarna. Blanda gärna vit och mörk choklad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal