Morotskaka i långpanna

Morotskaka i långpanna med frosting eller glasyr. Enkel och god morotskaka bakad i långpanna. Smidig om du bakar till många på fest, buffé eller till fikat.

Glasyren eller frostingen gör du av färskost, mjukt smör och florsocker. Du kan toppa med andra frostings också.

Man kan garnera morotskakan med kokosflingor eller strössel också. Vill du ha orangea kokosflingor (morotsfärgade) så kan du färga kokosflingorna i en skål med lite karamellfärg.

24 bitar morotskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 5 ägg, medelstora
  • 5 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk bakpulver
  • 1 msk malen kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1,5 dl hackade valnötter (valfritt)
  • 6,5 dl finriven morot
  • 2,5 dl solrosolja eller rapsolja
  • Vaniljglasyr: 50 gram mjukt smör
  • 400 gram färskost naturell
  • 4 dl florsocker
  • 4 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn.
  2. Ta fram smör till glasyren och lägg i en bunke att bli mjukt.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
  4. Skala och riv morötter fint.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, ingefära och vaniljsocker i en bunke. Blanda i valnötter om du vill ha i det.
  6. Rör i mjölblandningen i äggen.
  7. Tillsätt de rivna morötterna och rör ihop till en jämn smet.
  8. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn smet.
  9. Klä en djup stor långpanna med bakplåtspapper i botten. Smörj gärna kanterna med lite smör och bröa med lite ströbröd. Du kan även baka i två mindre men djupa formar ex. rektangulära eller runda springformar.
  10. Häll smeten i långpannan och fördela den jämnt.
  11. Sätt in i ugnen i mitten och grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter.
  12. Ta ut och låt morotskakan kallna innan du stjälper upp den.
  13. Gör glasyren: Blanda mjukt smör med färskost, socker och vaniljsocker till en jämn glasyr.
  14. Bred glasyren över morotskakan - när den kallnat - i ett jämnt lager.
  15. Skär upp morotskakan i 24 bitar (6 rader på bredden och 4 på längden).
  16. Nu är morotskakan klar att servera. Förvaras i kylen om den har glasyr på.
E-mail
Medel: 3.7 (54 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-17

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.