Morotskaka i långpanna

Introduktion och förberedelse

Morotskaka i långpanna med frosting eller glasyr. Enkla och goda morotsrutor du kan baka många av på en gång i en långpanna till fest, buffé eller fika.

Dessa rutor blir inte så höga kakor som vanlig morotskaka utan är anpassat att baka i en långpanna på 30x35 cm med höga kanter. De blir ca 1,5 cm höga men då lätta att skära i rutor ca 5x5 till totalt 25 stycken med frosting på.

Varianter på frosting och garnering

Glasyren eller frostingen nedan gör du av färskost, mjukt smör och florsocker.

  • Här är några förslag på andra frostings.
  • Man kan garnera morotskakan med kokosflingor, kokosflakes eller strössel också.
  • Vill du ha orangea kokosflingor (morotsfärgade) så kan du färga kokosflingorna i en skål med lite karamellfärg.

25 bitar morotskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 5 ägg, stora frukostägg
  • 5 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk bakpulver
  • 1 msk malen kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1,5 dl hackade valnötter
  • 6,5 dl finriven morot
  • 2,5 dl solrosolja eller rapsolja
  • Vaniljglasyr: 50 gram mjukt smör
  • 400 gram färskost naturell
  • 4 dl florsocker
  • 4 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 175 grader vanlig ugn.
  2. Ta fram smör till glasyren och lägg i en bunke att bli mjukt.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
  4. Skala och riv morötter fint.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, ingefära och vaniljsocker i en bunke. Blanda i valnötter om du vill ha i det.
  6. Rör i mjölblandningen i äggen.
  7. Tillsätt de rivna morötterna och rör ihop till en jämn smet.
  8. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn smet.
  9. Klä en långpanna ca 35x30 cm med höga kanter klädd med bakplåtspapper i botten. Smörj gärna kanterna med lite smör och bröa med lite ströbröd. Du kan även baka i två mindre men djupa formar ex. rektangulära eller runda springformar.
  10. Häll smeten i långpannan och bred ut den i ett jämnt lager.
  11. Sätt in i ugnen i mitten och grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter.
  12. Ta ut och låt morotskakan kallna innan du stjälper upp den. Ett tips är att ta en annan platt plåt med ett bakplåtspapper och lägga över morotskakan sedan vänder du det upp och ner så hela kakan hamnar på plåten och du kan dra loss bakplåtspappret försiktigt. Lossnar inte bakplåtspappret kan du pensla de med lite vatten och vänta några minuter så går det lättare att få loss det.
  13. Gör glasyren: Blanda mjukt smör med färskost, socker och vaniljsocker till en jämn glasyr.
  14. Bred glasyren över morotskakan - när den kallnat - i ett jämnt lager.
  15. Skär upp morotskakan i 25 bitar (5 rader på bredden och 5 på längden).
  16. Nu är morotskakan klar att servera. Förvaras i kylen om den har glasyr på. Kan även frysas in i bitar med bakplåtspapper mellan - då gärna utan glasyren men det går med glasyr också men kan bli lite kladdigt.
E-mail
Medel: 3.6 (62 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.