Mjuka pepparkaksrutor med frosting

Mjuka pepparkaksrutor toppade med frosting av färskost. En mjuk pepparkaka som passar till jul, lucia och advent och är lätt att baka till många i en långpanna.

Nästan som en morotskaka men med mer julsmak av pepparkakskryddor som mald ingefära, kanel och kryddnejlika.

Varje bit kan garneras ytterligare med valfri garnering - några förslag är en bit valnöt, mandel, strössel, rivet apelsinskal, syltat apelsinskal eller cocktailbär.

Gillar du ett tjockt lager frosting så kan du dubbla glasyren. Man kan också toppa med annan frosting.

Smeten kan även bakas portionsvis i muffinsformar och sedan toppas med frostingen till pepparkaksmuffins eller cupcakes.

20 bitar mjuk pepparkaka, 1 långpanna

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl gräddfil
  • 1 msk mald torkad kanel
  • 1 msk mald torkad ingefära
  • 1 msk mald torkad nejlika
  • 2 tsk bikarbonat
  • FROSTING: 200 gram naturell färskost, ex. Philadelphia ost (ej lättvariant)
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att mikra det mjukt utan att smälta det.
  3. Vispa socker och smör med en elvisp tills det är vitt och poröst. Sätt åt sidan.
  4. Blanda vetemjöl, bikarbonat samt pepparkakskryddor i en stor bunke.
  5. Fortsätt vispa socker och smör samt tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  6. Vispa i gräddfilen till socker, smör och äggblandningen. Blanda ner i mjölet och vispa till en jämn smet.
  7. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  8. Grädda pepparkakan i 30 minuter i mitten av ugnen.
  9. FROSTING: Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att mikra det mjukt.
  10. Lägg färskost, smör, florsocker vaniljsocker i en bunke.
  11. Rör eller vispa ihop till en jämn frosting.
  12. Ta ut pepparkakan och låt den svalna helt.
  13. Bre ut frostingen i ett jämnt lager över kakan.
  14. Skär upp i rutor. Förslag är att dela i fyra delar på längden och fem på tvären till 20 bitar.
E-mail
Medel: 3.9 (30 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept