Mjuka pepparkaksrutor med frosting
Introduktion och förberedelse
Mjuka pepparkaksrutor toppade med frosting av färskost. En mjuk pepparkaka som passar till jul, lucia och advent och är lätt att baka till många i en långpanna.
Nästan som en morotskaka men med mer julsmak av pepparkakskryddor som mald ingefära, kanel och kryddnejlika.
Garnering
- Varje bit kan garneras ytterligare med valfri garnering - några förslag är en bit valnöt, mandel, strössel, rivet apelsinskal, syltat apelsinskal eller cocktailbär.
- Gillar du ett tjockt lager frosting så kan du dubbla glasyren.
- Man kan också toppa med annan frosting.
- Vill du ha rutor som är lätta att servera utan kladd så kan du först skära upp kakan i rutor utan att dela på dem. Bred sedan över frostingen. Då blir rutorna lätta att ta upp och servera som fina rutor.
I muffinsformar
Smeten kan även bakas portionsvis i muffinsformar och sedan toppas med frostingen till pepparkaksmuffins eller cupcakes.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att mikra det mjukt utan att smälta det.
- Vispa socker och smör med en elvisp tills det är vitt och poröst. Sätt åt sidan.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat samt pepparkakskryddor i en stor bunke.
- Fortsätt vispa socker och smör samt tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Vispa i gräddfilen till socker, smör och äggblandningen. Blanda ner i mjölet och vispa till en jämn smet.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper.
- Grädda pepparkakan i 30 minuter i mitten av ugnen.
- FROSTING: Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att mikra det mjukt.
- Lägg färskost, smör, florsocker vaniljsocker i en bunke.
- Rör eller vispa ihop till en jämn frosting.
- Ta ut pepparkakan och låt den svalna helt.
- Bre ut frostingen i ett jämnt lager över kakan.
- Skär upp i rutor. Förslag är att dela i fyra delar på längden och fem på tvären till 20 bitar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal