Chokladcupcakes med mockaglasyr

Goda cupcakes eller muffins med massor av choklad toppade med glasyr smaksatt med kaffe och kakao.

Kan garneras med silverkulor eller annat strössel, riven choklad, rostade mandelflagor eller rostade kokosflingor eller kokosflagor.

Använd dubbla muffinsformar i papper. Har du en muffinsformsplåt så använder du bara ett papper i varje muffinsfack.

12 st chokladcupcakes

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 50 gram smör eller margarin, rumsvarmt
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 1 dl matyoghurt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • 50 gram mjölkchoklad
  • 50 gram mörk choklad, 70 %
  • Mockaglasyr och strössel: 60 gram rumsvarmt smör
  • 100 g philadelphiaost naturell
  • 5 dl florsocker
  • 1 msk kaffe eller någon tsk snabbkaffe
  • 0,5 dl kakao
  • 1 dl strössel av valfri sort

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Du kan också mikra det mjukt lite försiktigt.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa smör, socker och vaniljsocker några minuter. Vänd i yoghurten.
  4. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält den över vattenbad eller försiktigt i mikron (ta ut och rör ofta).
  5. Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ihop.
  6. Blanda ner i smör och sockerblandningen samt den smälta chokladen till en jämn smet.
  7. Lägg upp dubbla muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt och lägg i en muffinsform i varje fack.
  8. Fördela chokladsmeten i muffinsformarna.
  9. Grädda i 15-20 minuter tills muffinsarna är höga. De behöver ej vara helt genombakta utan de kan vara lite krämiga i mitten.
  10. Ta ut och låt svalna.
  11. Gör under tiden glasyren om du gillar det. Blanda ihop philadelphiaost med florsocker, smör, kaffe och kakao till en jämn smet.
  12. Bred glasyren på kalla chokladmuffins. Strö ev. över valfritt strössel.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-02

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.