Chokladrulltårta rulltårta med choklad Drömtårta

Chokladrulltårta. Rulltårta med choklad även kallad Drömtårta. Sockerkaka med chokladsmak fylld med smörkräm.
Ev. smaksättning av smörkräm: 3 msk snabbkaffe eller espresso (mockasmörkräm) eller 2 msk kakao (chokladsmörkräm).
Du kan också fylla chokladrulltårtan med mocka-kaffefyllning, hallonfyllning eller bananfyllning.
Räkna att du får ut ca 22 skivor chokladrulltårta.

1 rulltårta med choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 5 msk potatismjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Smörkräm: 100 gram smör
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Bananfyllning: 2 bananer
  • 2 dl grädde
  • 50 gram mjölkchoklad eller mörk choklad
  • Hallon eller bärfyllning: 200 gram hallon eller andra bär, färska eller frysta
  • 1 dl grädde
  • 150 gram färskost naturell
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Baka först anslaget - grunden till rulltårtan.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke någon minut.
  4. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  5. Blanda kakao med potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
  6. Rör ner i äggsmeten till en jämn smet.
  7. Bred ut smeten i ett jämnt rätt tunt lager över hela bakplåtspappret.
  8. Baka i ca 5 minuter.
  9. Ta ut. Strö lite socker över ytan på toppen. Vänd över kakan upp och ner på ett nytt bakplåtspapper. Pensla botten med lite kallt vatten så lossar bakplåtspappret lättare från kakan. Dra loss bakplåtspappret du bakat kakan på.
  10. Låt kakan svalna medan du gör den fyllning du vill ha till din chokladrulltårta:
  11. Smörkräm: Rör smör mjukt. Mikra ev. smöret lite i mikron.
  12. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  13. Tillsätt ev. smaksättning som kaffe eller kakao.
  14. Bananfyllning: vispa grädden, mosa bananerna och finhacka chokladen. Blanda allt till en fyllning.
  15. Hallon eller bärfyllning: vispa grädde och blanda med färskost, socker, vaniljsocker och färska hallon eller andra bär till en jämn smet. Använder du frysta hallon så häll av dem lite innan.
  16. Bred fyllningen över chokladkakan i ett jämt lager.
  17. Rulla ihop chokladrulltårtan.
  18. Låt gärna chokladrulltårtan vila lite inlindad i bakplåtspapper i kylen.
  19. Vid servering skär du skivor av chokladrulltårtan.
  20. Du kan också pudra chokladrulltårtan med florsocker vid servering.
E-mail
Medel: 4.4 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Tipsen: Så utnyttjar du din hushållsassistent till max

För dig som älskar att laga mat är en hushållsassistent ett måste i köket. Har den dessutom en massa smarta tillbehör blir matlagningen både enklare och roligare.
Här tipsar Kenwood hur du använder den ultimata köksmaskinen Kenwood CHEF XL Titanium till max.
Detta är en annons från Kenwood

Läs mer

Sponsrat