Cupcakes med frosting

Cupcakes eller muffins med massor av god frosting i olika färger toppade med strössel.
Har du ingen elvisp kan du såklart vispa för hand eller i en matberedare.
Här har jag valt tre olika frosting: röd, grön samt choklad.
Du behöver 8 stora eller 12 medelstora muffinsformar. Och gärna en hel muffinspanna.

8 stora eller 12 medelstora cupcakes

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 2 medelstora ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 citron (valfritt)
  • Frosting: 60 gram smör
  • 100 gram naturell färskost, ex. Philadelphia
  • 2,5 dl florsocker
  • 2,5 dl florsocker med chokladsmak eller 2,5 dl florsocker blandat med 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk citronsaft
  • 4 droppar röd karamellfärg
  • 4 droppar grön karamellfärg
  • 1 dl strössel att garnera med efter tycke ex. stjärnor och kulor, vita eller färgade

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fram smör (60 gram) att mjukna till frosting.
  2. Smält smör i en kastrull eller i mikron. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker samt vaniljsocker. Vispa med en elvisp i några minuter tills det är fluffigt.
  4. Skölj och skrubba citronen noga. Riv på ett fint rivjärn skalet av citronen ner i äggblandningen.
  5. Vispa ner smöret med elvispen lite i taget till en jämn smet.
  6. Vispa ner mjölk.
  7. Rör ner vetemjöl, bakpulver och salt och vispa till en jämn smet.
  8. Lägg ut muffinsformar på en plåt eller placera i en muffinsplåt. Använder du muffinsformar på vanlig plåt så ta gärna dubbla formar så att de håller formen bättre.
  9. Sätt in cupcakesen i mitten av ugnen och grädda dem i 20-25 minuter för medelstora formar. Använder du större formar så får du lägga till några minuter. Cupcakesen ska ha fått fin färg och vara genombakta. Kontrollera gärna med en potatissticka som ska vara helt torr om du sticker den i en cupcake.
  10. Ta ut cupcakesen och låt de svalna i formarna.
  11. Förbered frosting: Ta fram två bunkar och dela upp smöret, färskosten, vaniljsocker och citronsaft i varsin bunke.
  12. Tillsätt vanligt florsocker i en och florsocker med chokladsmak eller kakao i den andra. Rör i båda skålarna till två jämna fina frostingar. Nu är chokladfrostingen klar.
  13. Den vanliga frostingen kan du nu färga i en färg eller dela på två och färga i två färger ex. rosa och ljusblå. Dela då frostingen till två skålar som du sedan tillsätter 4-5 droppar grön färg i den ena samt röd färg i den andra och rör ut färgen.
  14. Bred ut frosting på cupcakesen och garnera med strössel efter fritt tycke.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer