Cupcakes med frosting

Cupcakes eller muffins med massor av god frosting i olika färger toppade med strössel. Har du ingen elvisp kan du såklart vispa för hand eller i en matberedare.

Här har jag valt tre olika frosting: röd, grön samt choklad. Du behöver 8 stora eller 12 medelstora muffinsformar. Och gärna en hel muffinspanna.

8 stora eller 12 medelstora cupcakes

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 2 medelstora ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 citron (valfritt)
  • Frosting: 60 gram smör
  • 100 gram naturell färskost, ex. Philadelphia
  • 2,5 dl florsocker
  • 2,5 dl florsocker med chokladsmak eller 2,5 dl florsocker blandat med 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk citronsaft
  • 4 droppar röd karamellfärg
  • 4 droppar grön karamellfärg
  • 1 dl strössel att garnera med efter tycke ex. stjärnor och kulor, vita eller färgade

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fram smör (60 gram) att mjukna till frosting.
  2. Smält smör i en kastrull eller i mikron. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker samt vaniljsocker. Vispa med en elvisp i några minuter tills det är fluffigt.
  4. Skölj och skrubba citronen noga. Riv på ett fint rivjärn skalet av citronen ner i äggblandningen.
  5. Vispa ner smöret med elvispen lite i taget till en jämn smet.
  6. Vispa ner mjölk.
  7. Rör ner vetemjöl, bakpulver och salt och vispa till en jämn smet.
  8. Lägg ut muffinsformar på en plåt eller placera i en muffinsplåt. Använder du muffinsformar på vanlig plåt så ta gärna dubbla formar så att de håller formen bättre.
  9. Sätt in cupcakesen i mitten av ugnen och grädda dem i 20-25 minuter för medelstora formar. Använder du större formar så får du lägga till några minuter. Cupcakesen ska ha fått fin färg och vara genombakta. Kontrollera gärna med en potatissticka som ska vara helt torr om du sticker den i en cupcake.
  10. Ta ut cupcakesen och låt de svalna i formarna.
  11. Förbered frosting: Ta fram två bunkar och dela upp smöret, färskosten, vaniljsocker och citronsaft i varsin bunke.
  12. Tillsätt vanligt florsocker i en och florsocker med chokladsmak eller kakao i den andra. Rör i båda skålarna till två jämna fina frostingar. Nu är chokladfrostingen klar.
  13. Den vanliga frostingen kan du nu färga i en färg eller dela på två och färga i två färger ex. rosa och ljusblå. Dela då frostingen till två skålar som du sedan tillsätter 4-5 droppar grön färg i den ena samt röd färg i den andra och rör ut färgen.
  14. Bred ut frosting på cupcakesen och garnera med strössel efter fritt tycke.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Lamm på flera vis

Supergoda recept och allt du behöver veta för att laga lamm till middag och fest. Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah

Läs mer