Rödbetskaka
Rödbetskaka med frosting bakad i rund springform. En variant på morotskaka fast med rivna rödbetor istället för morötter.
Bakad med olja, vetemjöl, riven mörk choklad och ägg - och rårivna rödbetor förstås.
Tillagning
- Skär bort blast från rödbetorna och skölj dem.
- Koka rödbetorna med skal i en stor kastrull tills de är mjuka. Medelstora rödbetor tar ca 40 minuter. Prova med potatissticka.
- Häll av rödbetorna och spola i kastrullen med kallt vatten. När de svalnat lossnar skalet i vattnet om du gnider dem för hand samt skalar med en potatisskalare.
- Riv rödbetorna grovt.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke.
- Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke 2-3 minuter.
- Tillsätt olja till ägg och sockret lite i taget under kraftig vispning.
- Vänd i rivna rödbetor och mjölblandningen och rör ihop till en smet.
- Smörj en sockerkaksform eller rund springform med smör eller margarin samt ströbröd eller kokosflingor.
- Häll i smeten och grädda rödbetskakan i 50 minuter i mitten av ugnen på 175 grader.
Frosting
Du kan toppa kakan med valfri sorts frosting eller blanda ett paket färskost naturell blandat med 2 dl florsocker, någon droppe vatten samt ev. rivet skal av citron, lime eller apelsin som smaksättning.
Bred frostingen över rödbetskakan när den har svalnat. Kakan förvaras i kylen när frosting är på.
Rödbetsgarnering
Kan garneras med en liten miniklyfta rödbeta. Ett förslag är att riva små strimlor rödbeta med zestjärn - lägg i vatten över natten.
Eller lufttorka tunt skivade rödbetor i ugnen på bakplåtspapper med lite florsocker på - de blir som söta chips - i någon timme på 100 grader.
Variant
En variant på rödbetskaka är att baka med smör istället för olja samt baka som rödbetsrutor i en långpanna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal