Rödbetskaka

Introduktion och förberedelse

Rödbetskaka med frosting bakad i rund springform. En variant på morotskaka fast med rivna rödbetor istället för morötter.

Bakad med olja, vetemjöl, riven mörk choklad och ägg - och rårivna rödbetor förstås.

Frosting

Du kan toppa kakan med valfri sorts frosting eller blanda ett paket färskost naturell blandat med 2 dl florsocker, någon droppe vatten samt ev. rivet skal av citron, lime eller apelsin som smaksättning.

Bred frostingen över rödbetskakan när den har svalnat. Kakan förvaras i kylen när frosting är på.

Rödbetsgarnering

Kan garneras med en liten miniklyfta rödbeta. Ett förslag är att riva små strimlor rödbeta med zestjärn - lägg i vatten över natten.

Eller lufttorka tunt skivade rödbetor i ugnen på bakplåtspapper med lite florsocker på - de blir som söta chips - i någon timme på 100 grader.

Variant

En variant på rödbetskaka är att baka med smör istället för olja samt baka som rödbetsrutor i en långpanna.

1 rödbetskaka

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 3 dl mjöl
  • 4 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl olja
  • 3 ägg
  • 150 g mörk choklad
  • 500 g kokta rivna rödbetor

Tillagning

  1. Skär bort blast från rödbetorna och skölj dem.
  2. Koka rödbetorna med skal i en stor kastrull tills de är mjuka. Medelstora rödbetor tar ca 40 minuter. Prova med potatissticka.
  3. Häll av rödbetorna och spola i kastrullen med kallt vatten. När de svalnat lossnar skalet i vattnet om du gnider dem för hand samt skalar med en potatisskalare.
  4. Riv rödbetorna grovt.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke.
  7. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke 2-3 minuter.
  8. Tillsätt olja till ägg och sockret lite i taget under kraftig vispning.
  9. Vänd i rivna rödbetor och mjölblandningen och rör ihop till en smet.
  10. Smörj en sockerkaksform eller rund springform med smör eller margarin samt ströbröd eller kokosflingor.
  11. Häll i smeten och grädda rödbetskakan i 50 minuter i mitten av ugnen på 175 grader.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-16