Rödbetskaka

En god mjuk kaka lik morotskaka fast med rivna rödbetor.
Glasyr eller frosting passar likt morotskaka också på rödbetskakan. Enkel frosting kan du söka recept på här eller blanda ett paket färskost naturell blandat med 2 dl florsocker, någon droppe vatten samt ev. rivet skal av citron, lime eller apelsin som smaksättning. Bred över rödbetskakan när den har svalnat.

1 rödbetskaka

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 3 dl mjöl
  • 4 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl olja
  • 3 ägg
  • 150 g mörk choklad
  • 500 g kokta rivna rödbetor

Tillagning

  1. Skär bort blast från rödbetorna och skölj dem.
  2. Koka rödbetorna med skal i en stor kastrull tills de är mjuka. Medelstora rödbetor tar ca 40 minuter. Prova med potatissticka.
  3. Häll av rödbetorna och spola i kastrullen med kallt vatten. När de svalnat lossnar skalet i vattnet om du gnider dem för hand samt skalar med en potatisskalare.
  4. Riv rödbetorna grovt.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke.
  7. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke 2-3 minuter.
  8. Tillsätt olja till ägg och sockret lite i taget under kraftig vispning.
  9. Vänd i rivna rödbetor och mjölblandningen och rör ihop till en smet.
  10. Smörj en sockerkaksform eller rund springform med smör eller margarin samt ströbröd eller kokosflingor.
  11. Häll i smeten och grädda rödbetskakan i 50 minuter i mitten av ugnen på 175 grader.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer