Mjuk pepparkaka med glasyr

Goda pepparkaksrutor med glasyr av färskost. En mjuk kaka som passar till jul, lucia och advent.

Nästan som en morotskaka men med mer julsmak av pepparkakskryddor som mald ingefära, kanel och nejlika. Gillar du ett tjockt lager glasyr så kan du dubbla glasyren.

20 bitar mjuk pepparkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl gräddfil
  • 1 msk mald torkad kanel
  • 1 msk mald torkad ingefära
  • 1 msk mald torkad nejlika
  • 2 tsk bikarbonat
  • Glasyr: 200 gram naturell färskost, ex. philadelphia ost (ej lättvariant)
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att mikra det mjukt utan att smälta det.
  3. Vispa socker och smör med en elvisp tills det är vitt och poröst. Sätt åt sidan.
  4. Blanda vetemjöl, bikarbonat samt pepparkakskryddor i en stor bunke.
  5. Fortsätt vispa socker och smör samt tillsätt ett ägg i taget under vispning.
  6. Vispa i gräddfilen till socker, smör och äggblandningen. Blanda ner i mjölet och vispa till en jämn smet.
  7. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  8. Grädda pepparkakan i 30 minuter i mitten av ugnen.
  9. Glasyr: Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att mikra det mjukt.
  10. Lägg färskost, smör, florsocker vaniljsocker i en bunke.
  11. Rör eller vispa ihop till en jämn glasyr.
  12. Ta ut pepparkakan och låt den svalna helt.
  13. Bre ut glasyren i ett jämnt lager över pepparkan.
  14. Skär upp pepparkakan i rutor. Förslag är att dela i fyra delar på längden och fem på tvären till 20 bitar.
E-mail
Medel: 3.9 (12 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer