Mjuka pepparkaksrutor med frosting
Mjuka pepparkaksrutor toppade med frosting av färskost. En mjuk pepparkaka som passar till jul, lucia och advent och är lätt att baka till många i en långpanna.
Nästan som en morotskaka men med mer julsmak av pepparkakskryddor som mald ingefära, kanel och kryddnejlika.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att mikra det mjukt utan att smälta det.
- Vispa socker och smör med en elvisp tills det är vitt och poröst. Sätt åt sidan.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat samt pepparkakskryddor i en stor bunke.
- Fortsätt vispa socker och smör samt tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Vispa i gräddfilen till socker, smör och äggblandningen. Blanda ner i mjölet och vispa till en jämn smet.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper.
- Grädda pepparkakan i 30 minuter i mitten av ugnen.
- FROSTING: Låt smöret bli rumsvarmt. Ett tips är att mikra det mjukt.
- Lägg färskost, smör, florsocker vaniljsocker i en bunke.
- Rör eller vispa ihop till en jämn frosting.
- Ta ut pepparkakan och låt den svalna helt.
- Bre ut frostingen i ett jämnt lager över kakan.
- Skär upp i rutor. Förslag är att dela i fyra delar på längden och fem på tvären till 20 bitar.
Garnering
- Varje bit kan garneras ytterligare med valfri garnering - några förslag är en bit valnöt, mandel, strössel, rivet apelsinskal, syltat apelsinskal eller cocktailbär.
- Gillar du ett tjockt lager frosting så kan du dubbla glasyren.
- Man kan också toppa med annan frosting.
- Vill du ha rutor som är lätta att servera utan kladd så kan du först skära upp kakan i rutor utan att dela på dem. Bred sedan över frostingen. Då blir rutorna lätta att ta upp och servera som fina rutor.
I muffinsformar
Smeten kan även bakas portionsvis i muffinsformar och sedan toppas med frostingen till pepparkaksmuffins eller cupcakes.
Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal