Tabbouleh sallad med bulgur

Tabbouleh är en sallad med bulgur, tomat, persilja och gurka. Bulgursallad är nyttigt, gott och fräscht som tillbehör till det mesta.

Det finns också en variant av finkrossad bulgur som inte behövs kokas först utan kan blandas direkt i salladen för att stå och svälla till sig och mjukna någon timme i kylen. Kan förberedas i god tid och blir godare i kylen efter hand.

Bulgursallad är en del av Mezzebordet - ett slags smörgåsbord från mellanöstern.

Köp bladpersilja som är i bunt eller lösvikt. Det går åt mycket bladpersilja till tabbouleh så köper du den i dyra små 20 grams paket så blir salladen mycket dyr.

4 portioner tabbouleh

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl bulgur, finkrossad eller grovkrossat
  • 0,5 tsk salt
  • 5 tomater i tärningar
  • 0,5 gurka i tärningar
  • 2 vårlökar med gröna delen eller en gul lök
  • 3 dl hackad bladpersilja
  • 1 handfull finhackad, färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk citronsaft
  • 1 dl fin olivolja
  • 1 krm kryddpeppar (valfritt)
  • 1 krm malen kanel (valfritt)

Tillagning

  1. Grovkrossad bulgur: koka upp 4 dl vatten. Skölj bulguren och lägg i en skål. Tillsätt salt. Häll på det kokande vattnet och rör om. Ställ att svälla och svalna i 10 minuter medan du förbereder övriga ingredienser.
  2. Finkrossad bulgur: Lägg bulguren i en skål och tillsätt 2 dl vatten och låt bulguren svälla i kylen medan du förbereder övriga ingredienser.
  3. Skölj och tärna tomater fint. Skölj och tärna gurka. Skölj och strimla vårlök. Skölj och finhacka persilja samt mynta.
  4. Blanda bulguren med tomater, gurka, persilja, mynta, citronjuice och olivolja samt smaka av med kryddorna.
  5. Tabboulehn är klar att servera. Den blir godare om den får stå ett tag i kylen innan servering.
E-mail
Medel: 4.7 (15 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer