Tabbouleh sallad med bulgur

Tabbouleh är en sallad med bulgur, tomat, persilja och gurka. Bulgursallad är nyttigt, gott och fräscht som tillbehör till det mesta.

Det finns också en variant av finkrossad bulgur som inte behövs kokas först utan kan blandas direkt i salladen för att stå och svälla till sig och mjukna någon timme i kylen. Kan förberedas i god tid och blir godare i kylen efter hand.

Bulgursallad är en del av Mezzebordet - ett slags smörgåsbord från mellanöstern.

Köp bladpersilja som är i bunt eller lösvikt. Det går åt ca 50-60 gram med stjälkar. Köper du den i dyra små 20 grams paket så blir salladen rätt dyr.

Kan smaksättas med något krm kanel och kryddpeppar om man vill.

4 portioner tabbouleh

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl bulgur, finkrossad eller grovkrossat, okokt
  • 0,5 tsk salt
  • 4 tomater i tärningar
  • 0,5 gurka i tärningar
  • 1 knipplök eller 1/2 gul lök eller röd lök
  • 1,5 dl hackad bladpersilja
  • 1/2 dl hackad färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk citronsaft
  • 1/2 dl fin olivolja

Tillagning

  1. Grovkrossad bulgur: koka upp 4 dl vatten. Skölj bulguren och lägg i en skål. Tillsätt salt. Häll på det kokande vattnet och rör om. Ställ att svälla och svalna i 10 minuter medan du förbereder övriga ingredienser.
  2. Finkrossad bulgur: Lägg bulguren i en skål och tillsätt 2 dl vatten och låt bulguren svälla i kylen medan du förbereder övriga ingredienser.
  3. Skölj och tärna tomater fint. Skölj och tärna gurka. Skölj och strimla knipplök. Skölj och finhacka persilja samt mynta.
  4. Blanda bulguren med tomater, gurka, persilja, mynta, citronjuice och olivolja samt smaka av med salt, citron och peppar.
  5. Tabboulehn är klar att servera. Den blir godare om den får stå ett tag i kylen innan servering.
E-mail
Medel: 4.4 (27 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer