Tabbouleh sallad med bulgur

Tabbouleh är en sallad med bulgur, tomat, persilja och gurka. Bulgursallad är nyttigt, gott och fräscht som tillbehör till det mesta.

Det finns också en variant av finkrossad bulgur som inte behövs kokas först utan kan blandas direkt i salladen för att stå och svälla till sig och mjukna någon timme i kylen. Kan förberedas i god tid och blir godare i kylen efter hand.

Bulgursallad är en del av Mezzebordet - ett slags smörgåsbord från mellanöstern.

Köp bladpersilja som är i bunt eller lösvikt. Det går åt mycket bladpersilja till tabbouleh så köper du den i dyra små 20 grams paket så blir salladen mycket dyr.

4 portioner tabbouleh

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl bulgur, finkrossad eller grovkrossat
  • 0,5 tsk salt
  • 5 tomater i tärningar
  • 0,5 gurka i tärningar
  • 2 vårlökar med gröna delen eller en gul lök
  • 3 dl hackad bladpersilja
  • 1 handfull finhackad, färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk citronsaft
  • 1 dl fin olivolja
  • 1 krm kryddpeppar (valfritt)
  • 1 krm malen kanel (valfritt)

Tillagning

  1. Grovkrossad bulgur: koka upp 4 dl vatten. Skölj bulguren och lägg i en skål. Tillsätt salt. Häll på det kokande vattnet och rör om. Ställ att svälla och svalna i 10 minuter medan du förbereder övriga ingredienser.
  2. Finkrossad bulgur: Lägg bulguren i en skål och tillsätt 2 dl vatten och låt bulguren svälla i kylen medan du förbereder övriga ingredienser.
  3. Skölj och tärna tomater fint. Skölj och tärna gurka. Skölj och strimla vårlök. Skölj och finhacka persilja samt mynta.
  4. Blanda bulguren med tomater, gurka, persilja, mynta, citronjuice och olivolja samt smaka av med kryddorna.
  5. Tabboulehn är klar att servera. Den blir godare om den får stå ett tag i kylen innan servering.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer