Tabbouleh sallad med bulgur

Tabbouleh är en sallad med bulgur, tomat, persilja och gurka.

Bulgursallad är nyttigt, gott och fräscht som tillbehör till det mesta.

Bulgursallad är en del av Mezebordet - ett slags smörgåsbord från mellanöstern.

Kan förberedas i god tid och blir godare i kylen efter några timmar eller någon dag.

4 portioner tabbouleh

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl bulgur, finkrossad eller grovkrossat, okokt
  • 0,5 tsk salt
  • 4 tomater i tärningar
  • 0,5 gurka i tärningar
  • 1 knipplök eller 1/2 gul lök eller rödlök
  • 1,5 dl hackad bladpersilja
  • 1/2 dl hackad färsk mynta eller 1 tsk torkad mynta
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk citronsaft
  • 1/2 dl fin olivolja

Tillagning

  1. Grovkrossad bulgur: koka upp 4 dl vatten. Skölj bulguren och lägg i en skål. Tillsätt salt. Häll på det kokande vattnet och rör om. Ställ att svälla och svalna i 10 minuter medan du förbereder övriga ingredienser.
  2. Finkrossad bulgur: Lägg bulguren i en skål och tillsätt 2 dl vatten och låt bulguren svälla i kylen medan du förbereder övriga ingredienser.
  3. Skölj och tärna tomater fint. Skölj och tärna gurka. Skölj och strimla knipplök. Skölj och finhacka persilja samt mynta.
  4. Blanda bulguren med tomater, gurka, persilja, mynta, citronjuice och olivolja samt smaka av med salt, citron och peppar.
  5. Tabboulehn är klar att servera. Den blir godare om den får stå ett tag i kylen innan servering.

Med vanlig eller finkrossad bulgur

Det finns också en variant av finkrossad bulgur som inte behövs kokas först utan kan blandas direkt i salladen för att stå och svälla till sig och mjukna någon timme i kylen.

Köp ett knippe bladpersilja

Köp bladpersilja som är i bunt eller lösvikt. Det går åt ca 50-60 gram med stjälkar. Köper du den i dyra små 20 grams paket så blir salladen rätt dyr.

Varianter

Kan smaksättas med något krm kanel och lite nymalen kryddpeppar om man vill.

Strimlad salladslök eller purjolök kan man också ha som lök i.

E-mail
Medel: 4 (69 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-29