Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger

Introduktion och förberedelse

En laxsallad med varmrökt lax, avokado, kokt ägg, grönsallad, kikärtor, rödlök och krutonger. Serverad med god salladsdressing med fransk senap och kapris. En god och nyttig lunch som passar året om men speciellt till påsk, sommar och till helgen som nyttig söndagsbrunch-lunch.

Köp färdig blandad sallad på påse eller plocka själv och blanda ex. isbergssallad, lollo rosso, frisésallad och eklöfssallad. Isbergssallad är prisvärt om du vill dryga ut med till många. Då kan du också köpa hela salladhuvuden som är mycket billigare till många än pås-sallader. Du kan köpa färdigkokta kikärtor eller koka egna kikärtor - koka ett helt paket och spara resten till en annan dag i kyl eller frys.

Andra ingredienser som passar i salladen är grillad röd paprika, vit kokt sparris, grön kokt sparris, fräst tärnad champinjon, svarta kalamatoliver, fetaost, tärnad gurka, finriven morot, riven rotselleri, kokta beluga-linser, kokta vita bönor, majs, gröna sojabönor, kokta gröna ärtor, kokta haricotsverts, kokt kall potatis, kokt kall pasta, kokt kallt ris som ex. råris eller svart ris, kokt quinoa, kokt matvete eller korn, kokt bulgur, picklad rödlök, inlagd gurka, pressgurka, marinerade kronärtsskockor är några jag kan komma på som passar smakmässigt.

Laxen kan bytas mot annan varmrökt fisk; eller tonfisk i vatten eller olja; tärnad stekt halloumi eller rökt eller marinerad tärnad tofu.

4 portioner varmrökt lax med sallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram varmrökt lax
  • 65 gram blandad sallad
  • 2 st avokados
  • 1 burk kikärtor
  • 0,5 rödlök
  • 4 kokta ägg
  • 4 skivor lantbröd
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • Salladsdressing: 2 tsk fransk senap
  • 1 msk kapris
  • 1 krm torkad timjan
  • 3 msk god olivolja
  • 2 msk fin god vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka äggen hårda ca 8 minuter från att vattnet kokat upp.
  2. Skala och strimla rödlöken, tillsätt till en salladsskål eller salladsfat.
  3. Skölj kikärtorna i vatten och tillsätt dem. Skölj salladen. Tillsätt salladen riven i bitar. Blanda lätt.
  4. Blanda ingredienserna till dressingen i en skål eller lägg upp på ett salladsfat.
  5. Skala och dela vitlöken, gnid in bröden med vitlöken och pensla dem med olivolja. Skär dem i grova kuber. Stek brödkrutongerna gyllenbruna.
  6. Rensa bort ben från laxen och dela den i grova bitar.
  7. Dela avokadon, ta ur kärnan och gröp ur avokadon och dela i mindre bitar.
  8. Skala och grovhacka äggen.
  9. Ringla dressing över salladen och fördela lax, krutonger, avokado och ägg överst.
  10. Servera skålen eller fatet på bordet eller lägg upp portionsvis.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.