Varmrökt lax med sallad på avokado och kikärter samt krutonger

Serverad med god salladsdressing med fransk senap och kapris. En god och nyttig lunch, speciellt till påsk.
Köp färdig blandad sallad eller plocka själv och blanda ex. isbergssallad, lollo rosso, frisésallad och eklöfssallad.

4 portioner varmrökt lax med sallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram varmrökt lax
  • 65 gram blandad sallad
  • 2 st avokados
  • 1 burk kikärtor
  • 0,5 rödlök
  • 4 kokta ägg
  • 4 skivor lantbröd
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • Salladsdressing: 2 tsk fransk senap
  • 1 msk kapris
  • 1 krm torkad timjan
  • 3 msk god olivolja
  • 2 msk fin god vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka äggen hårda ca 8 minuter från att vattnet kokat upp.
  2. Skala och strimla rödlöken, tillsätt till en salladsskål eller salladsfat.
  3. Skölj kikärtorna i vatten och tillsätt dem. Skölj salladen. Tillsätt salladen riven i bitar. Blanda lätt.
  4. Blanda ingredienserna till dressingen i en skål eller lägg upp på ett salladsfat.
  5. Skala och dela vitlöken, gnid in bröden med vitlöken och pensla dem med olivolja. Skär dem i grova kuber. Stek brödkrutongerna gyllenbruna.
  6. Rensa bort ben från laxen och dela den i grova bitar.
  7. Dela avokadon, ta ur kärnan och gröp ur avokadon och dela i mindre bitar.
  8. Skala och grovhacka äggen.
  9. Ringla dressing över salladen och fördela lax, krutonger, avokado och ägg överst.
  10. Servera skålen eller fatet på bordet eller lägg upp portionsvis.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer