Persiskt ris med tahdig

Introduktion och förberedelse

Persiskt ris med tahdig - risskorpa - som smaksätts med saffran och toppas med berberis och persilja. Här är min version.

Det speciella med detta ris är att det kokas så det får en skorpa i botten. Sedan serverar man riset med skorpan bredvid i en skål eller blandar och toppar riset med skorpan i bitar.

Du får ha lite framförhållning då riset ska ligga i blöt minst 4 timmar innan kokning.

Lättast att få till skorpan i botten är om du lagar riset i en stekpanna med höga kanter eller kastrull med lock och belagd med teflon eller non-stick. Riskokare funkar också. Jag tog en emaljerad gryta med lock och det funkar men det fastnade lite i botten dock men det var bara att skrapa loss till servering.

Serveringsförslag

Gott som fluffigt ris och vegetariskt tillbehör till det mesta. Vill du laga riset vegan så ta mjölkfritt margarin istället för smör.

Riset kan även garneras med hackad skållad eller oskalad mandel och/eller pistagenötter. Jag gillar även färsk koriander och mynta så det kan man hacka och strö över vid servering som grön garnityr.

Persiskt ris på fat med kyckling och tahdig samt yoghurtsås
Persiskt ris på fat med kyckling och tahdig - skorpan från riset - samt en enkel yoghurtsås med persilja.

Jag serverade riset till middag med kycklingklubbor stekta med gurkmeja samt en frisk och god yoghurtsås med persilja och olivolja vid sidan till riset.

Berberis är ett torkat rött bär från området runt Iran och Turkiet. Hittar du inte det kan du utesluta det eller ersätta med korinter, russin eller tranbär. Finns i välsorterade affärer.

6 portioner Persiskt ris med tahdig

  • Förberedelse: 4 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 5 tim 10 min

Ingredienser

  • 5 dl basmatiris
  • 3 liter vatten totalt för blötläggning och kokning
  • 2 tsk salt
  • 1/2 paket saffran (0,25 gram)
  • 2 msk matolja
  • 1 dl naturell yoghurt eller turkisk matyoghurt
  • 40 gram smör
  • 1 dl berberis till garnering
  • 1 dl hackad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Lägg riset i en stor bunke och tillsätt en liter vatten samt en tsk salt.
  2. Låt stå i blöt i 4 timmar minst eller sätt i blöt på morgonen om du ska laga riset till kvällen.
  3. Koka upp 0,5 dl vatten och blanda det med saffranet i en liten skål. Täck över och låt stå en timme.
  4. Häll av riset och skölj det från stärkelse någon minut.
  5. Koka upp 2 liter vatten med en tsk salt i en kastrull.
  6. Tillsätt riset och rör om. Koka i fem minuter.
  7. Häll av riset och skölj i varmt vatten.
  8. Ta 3 dl av riset och blanda med 10 gram smält smör, 5 tsk av saffransvattnet samt yoghurten i en skål.
  9. Smörj botten på en non-stick gryta eller teflon kastrull med lock med matolja. Det går också bra att använda en riskokare.
  10. Sprid ut det gula riset du blandat med yoghurt och saffran i botten på grytan, kastrullen eller riskokaren.
  11. Lägg över resten av riset.
  12. Koka med lock i tio minuter på medelvärme.
  13. Häll på 1 dl vatten, skeda över resten av saffransvatten och klicka över 20 gram smör.
  14. Sätt på locket igen och koka på låg värme ytterligare 40 minuter.
  15. Skölj och lägg berberis i blöt i en liten skål under tiden du kokar riset.
  16. Häll av berberis och fräs dem i resten av smöret någon minut. Sätt åt sidan till att ha som garnering.
  17. Skölj och hacka bladpersilja.
  18. När riset är kokt så lägger du över det på ett fat eller stor tallrik. Ta en träspade eller plaststekspade och gröp loss det brynta riset eller skorpan i botten - tahdig. Servera de brynta delen i en skål vid sidan eller så kan du toppa riset eller blanda den i riset.
E-mail
Medel: 4 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 318 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25