Kikärtssallad med fetaost

Introduktion och förberedelse

Kikärtssallad med nyttiga och goda kokta kikärter, fetaost, tomat, rödlök och några blad grönsallad samt bladpersilja i olivolja och vinäger.

En nyttig, god och enkel sallad.

Fetaosten kan bytas mot vitost eller mozzarella.

Serveringsförslag

Passar som matigt tillbehör och sallad till det mesta.

  • Till grillat kött som entrecote, fisk, halloumi, tzayspett, tempeh eller kyckling.
  • Till buffé eller sommarlunch som den är med gott bröd.

Med egna eller köpta kikärter

Du kan laga salladen med egna kikärter vilket jag tycker är godast. Ett tips är att koka ett paket på en gång och spara resten i påsar i frysen till annat tillfälle.

Använder du köpta färdigkokta kikärter så skölj dem väl innan du använder dem.

Varianter

Annat gott i kikärtssalladen är:

  • Tärnad kall potatis, majs, tärnad avokado, tärnad röd paprika, kokta delade vaxbönor, kalamataoliver, stora gröna oliver; tärnad avokado; eller prova med grillad röd paprika.
  • Andra bönor som kokta adzukibönor, vita bönor eller kokta linser ex. belugalinser.

4 portioner kikärtssallad med fetaost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl kokta kikärter
  • 200 gram fetaost
  • 1 rödlök
  • 2 stora tomater
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 65 gram grönsallad
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka kikärter enligt paket och låt svalna. Koka gärna en större omgång. Resterande kokta kikärter kan du spara och frysa in i påsar till nästa gång du behöver kikärter. Använder du kokta kikärter från burk så skölj den i durkslag först.
  2. Lägg kikärterna i en salladskål.
  3. Tärna eller smula ner fetaosten i skålen.
  4. Skala och hacka rödlöken. Lägg i skålen.
  5. Skölj och skär tomat i tärningar. Lägg i skålen.
  6. Skölj och hacka bladpersilja grovt. Lägg i skålen.
  7. Blanda i olivolja, vinäger samt salt och peppar.
  8. Skölj och dela grovt salladsblad och vänd i salladen.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Servera kikärtssalladen på fat eller i salladsskål.
E-mail
Medel: 4.1 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 312 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.