Falafelrulle med tabbouleh

Friterad falafel - kikärtsbullar - i tunnbröd eller pitabröd med tabbouleh - bulgursallad.
Tabbouleh är en sallad med bulgur, massor av persilja, tomater, gurka, lök, mynta och citron som är mycket god som fyllning i falafelrullar.
Du kan ha strimlad isbergssallad, strimlad saltgurka och pfeferonis i falafeln också om du vill.
Även om det tar längre tid så koka gärna egna kikärter. Lägg ett paket i blöt kvällen innan. Koka sedan mjuka en timme och låt svalna. Överblivna kikärter kan du spara i frysen.
Räkna 300 gram torkade kikärter till 600 g kokta kikärter. Du kan ävern ta 2 tetrapak eller 2 burkar färdigkokta kikärter.
Istället för libabröd kan du 4-8 pitabröd (beroende på hunger) eller stora vetetortillas.

4 portioner falafelrulle

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 arabiska libabröd tunnbröd
  • 4 tsk het chilisås som ex. harissa (valfritt)
  • YOGHURTSÅS (VALFRITT): 3 dl matyoghurt, grekisk eller turkisk
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • FALAFEL: 600 gram kokta kikärter
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl
  • 1 rödlök (valfritt)
  • 1,5 tsk mald koriander (valfritt)
  • 1,5 tsk mald spiskummin (valfritt)
  • 0,5 finhackad röd chili eller något krm chilipulver (valfritt)
  • 5 msk hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 tsk sesamolja (valfritt)
  • 1 tsk tahini, sesampasta (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl sttröbröd till stekning
  • 2 liter matolja ex majsolja
  • TABBOULEH: 2 dl bulgur, finkrossad eller grovkrossad
  • 0,5 tsk salt
  • 5 tomater i tärningar
  • 0,5 gurka i tärningar
  • 2 vårlökar med gröna delen eller en gul lök
  • 3 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl finhackad, färsk mynta eller någon tsk torkad mynta
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk citronsaft
  • 1 dl fin olivolja
  • 1 krm kryddpeppar (valfritt)
  • 1 krm malen kanel (valfritt)

Tillagning

  1. FALAFEL: Lägg kikärterna i vatten över natten om du ska koka själv.
  2. Koka dem mjuka i 1 timme, häll av samt låt svalna.
  3. Skölj kikärterna i durkslag om du använder kikärter från burk.
  4. Mixa kikärterna med pressad vitlök i matberedare eller mosa sönder dem för hand i en skål till en tjock fast deg. Justera degen genom att blanda i mjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar.
  5. Hacka lök, chili samt bladpersilja fint.
  6. Tillsätt alla ingredienser till kikärterna och blanda allt till en kikärtsdeg.
  7. Forma 20-24 st små kikärtsbiffar i storlek som golfbollar och lägg upp på en bricka. Platta ev. till dem lite. Vänd dem i ströbröd om du önskar.
  8. Fritera kikärtsbiffarna: värm matolja i en stor kastrull med lock (eller använd en fritös) till 180 grader (använd helst en termometer så att du kan justera värmen till 180 grader hela tiden).
  9. Fritera bollarna ljust bruna i 3-4 minuter (vänd dem efter halva tiden).
  10. Eller stek kikärtsbiffarna: värm en stekpanna och häll i några msk olivolja och stek några i taget några minuter på varje sida och runt om tills de får fin färg.
  11. Fritera eller stek kikärtsbiffarna efter hand och lägg upp på fat. Lägg friterade på hushållspapper att rinna av något innan servering.
  12. TABBOULEH: Grovkrossad bulgur: koka upp 4 dl vatten. Skölj bulguren och lägg i en skål. Tillsätt salt. Häll på det kokande vattnet och rör om. Ställ att svälla och svalna i 10 minuter medan du förbereder övriga ingredienser.
  13. Finkrossad bulgur: Lägg bulguren i en skål och tillsätt 2 dl vatten och låt bulguren svälla i kylen medan du förbereder övriga ingredienser.
  14. Skölj och tärna tomater fint. Skölj och tärna gurka. Skölj och strimla vårlök. Skölj och finhacka persilja samt mynta.
  15. Blanda bulguren med tomater, gurka, persilja, mynta, citronjuice och olivolja samt smaka av med kryddorna.
  16. Tabboulehn är klar att servera.
  17. YOUGHURTSÅS: Blanda yoghurten med pressad vitlök och salt.
  18. LÄGG IHOP FALAFELN: Värm bröden.
  19. Bred någon tsk stark chilisås (valfritt) samt några msk yoghurtsås (valfritt) i nedre delen av bröden.
  20. Lägg på 5-6 msk tabbouleh och sedan 3-5 falaflar. Rulla sedan ihop falafelrullen och servera. Gärna med extra tabbouleh vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer