Falafelrulle med tabbouleh

Friterad falafel - kikärtsbullar - i tunnbröd eller pitabröd med tabbouleh - bulgursallad.
Tabbouleh är en sallad med bulgur, massor av persilja, tomater, gurka, lök, mynta och citron som är mycket god som fyllning i falafelrullar.
Du kan ha strimlad isbergssallad, strimlad saltgurka och pfeferonis i falafeln också om du vill.
Även om det tar längre tid så koka gärna egna kikärter. Lägg ett paket i blöt kvällen innan. Koka sedan mjuka en timme och låt svalna. Överblivna kikärter kan du spara i frysen.
Räkna 300 gram torkade kikärter till 600 g kokta kikärter. Du kan ävern ta 2 tetrapak eller 2 burkar färdigkokta kikärter.
Istället för libabröd kan du 4-8 pitabröd (beroende på hunger) eller stora vetetortillas.

4 portioner falafelrulle

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 arabiska libabröd tunnbröd
  • 4 tsk het chilisås som ex. harissa (valfritt)
  • YOGHURTSÅS (VALFRITT): 3 dl matyoghurt, grekisk eller turkisk
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • FALAFEL: 600 gram kokta kikärter
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl
  • 1 rödlök (valfritt)
  • 1,5 tsk mald koriander (valfritt)
  • 1,5 tsk mald spiskummin (valfritt)
  • 0,5 finhackad röd chili eller något krm chilipulver (valfritt)
  • 5 msk hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 tsk sesamolja (valfritt)
  • 1 tsk tahini, sesampasta (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl sttröbröd till stekning
  • 2 liter matolja ex majsolja
  • TABBOULEH: 2 dl bulgur, finkrossad eller grovkrossad
  • 0,5 tsk salt
  • 5 tomater i tärningar
  • 0,5 gurka i tärningar
  • 2 vårlökar med gröna delen eller en gul lök
  • 3 dl hackad bladpersilja
  • 1 dl finhackad, färsk mynta eller någon tsk torkad mynta
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk citronsaft
  • 1 dl fin olivolja
  • 1 krm kryddpeppar (valfritt)
  • 1 krm malen kanel (valfritt)

Tillagning

  1. FALAFEL: Lägg kikärterna i vatten över natten om du ska koka själv.
  2. Koka dem mjuka i 1 timme, häll av samt låt svalna.
  3. Skölj kikärterna i durkslag om du använder kikärter från burk.
  4. Mixa kikärterna med pressad vitlök i matberedare eller mosa sönder dem för hand i en skål till en tjock fast deg. Justera degen genom att blanda i mjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar.
  5. Hacka lök, chili samt bladpersilja fint.
  6. Tillsätt alla ingredienser till kikärterna och blanda allt till en kikärtsdeg.
  7. Forma 20-24 st små kikärtsbiffar i storlek som golfbollar och lägg upp på en bricka. Platta ev. till dem lite. Vänd dem i ströbröd om du önskar.
  8. Fritera kikärtsbiffarna: värm matolja i en stor kastrull med lock (eller använd en fritös) till 180 grader (använd helst en termometer så att du kan justera värmen till 180 grader hela tiden).
  9. Fritera bollarna ljust bruna i 3-4 minuter (vänd dem efter halva tiden).
  10. Eller stek kikärtsbiffarna: värm en stekpanna och häll i några msk olivolja och stek några i taget några minuter på varje sida och runt om tills de får fin färg.
  11. Fritera eller stek kikärtsbiffarna efter hand och lägg upp på fat. Lägg friterade på hushållspapper att rinna av något innan servering.
  12. TABBOULEH: Grovkrossad bulgur: koka upp 4 dl vatten. Skölj bulguren och lägg i en skål. Tillsätt salt. Häll på det kokande vattnet och rör om. Ställ att svälla och svalna i 10 minuter medan du förbereder övriga ingredienser.
  13. Finkrossad bulgur: Lägg bulguren i en skål och tillsätt 2 dl vatten och låt bulguren svälla i kylen medan du förbereder övriga ingredienser.
  14. Skölj och tärna tomater fint. Skölj och tärna gurka. Skölj och strimla vårlök. Skölj och finhacka persilja samt mynta.
  15. Blanda bulguren med tomater, gurka, persilja, mynta, citronjuice och olivolja samt smaka av med kryddorna.
  16. Tabboulehn är klar att servera.
  17. YOUGHURTSÅS: Blanda yoghurten med pressad vitlök och salt.
  18. LÄGG IHOP FALAFELN: Värm bröden.
  19. Bred någon tsk stark chilisås (valfritt) samt några msk yoghurtsås (valfritt) i nedre delen av bröden.
  20. Lägg på 5-6 msk tabbouleh och sedan 3-5 falaflar. Rulla sedan ihop falafelrullen och servera. Gärna med extra tabbouleh vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer