Bulgursallad med granatäpple

Introduktion och förberedelse

Laga en bulgursallad med kokt bulgur, granatäpple, valnötter, spenat, tomat och fräst zucchini samt toppa med persilja.

God att servera ljummen eller kall som tillbehör till middag, lunch eller att ta med som lunchlåda eller utflykt.

Serverar du den med grillad eller stekt lax, kycklingfilé eller halloumi eller grillostburgare till samt någon kall sås med matyoghurt, coleslaw, tzatziki eller morotstzatziki till så får du en hel middag eller lunch.

Kokt bulgur till salladen kan kokas innan och förvaras kylt eller fryst. En lättlagad rätt att dubblera.

Förvaras i kylen.

Hittar du små zucchinis på 150-200 gram så köp en sådan - de är godast. Det går också bra med en halv stor zucchini. Smaka på valnötterna innan så de ej är gamla innan du blandar dem i salladen.

Annat gott i bulgursallad är att steka med tärnad röd paprika, riven morot, finstrimlad rödkål, kokt broccoli, kokta gröna sojabönor, svart oliver, strimlade soltorkade tomater, fetaost, valfri grönsallad, skivad rädisor med mera.

4 portioner bulgursallad med granatäpple

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl bulgur
  • 2 dl vatten
  • 2 krm salt till kokning av bulgur
  • 1 granatäpple
  • 1 liten zucchini på runt 150-200 gram eller 1/2 stor på runt 300-400 gram
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 15 valnötter
  • 12 små cocktailtomater eller plommontomater
  • 65 gram babyspenat, 1 påse
  • 1/2 msk flingsalt
  • 1/2 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. KOKA BULGUR: Koka upp vattnet i en kastrull.
  2. Tillsätt bulgur samt salt och rör om.
  3. Koka på låg värme i 12 minuter under lock.
  4. Häll i ett durkslag och låt rinna av.
  5. Skär av ändarna på granatäpplet. Skär snitt i skalet längs med klyftorna av kärnor. Ta isär i klyftor och pilla ut kärnorna samt rensa bort det vita fruktköttet. Lägg dem i en skål.
  6. Skölj zucchini och dela på längden. Skär i halvmånar.
  7. Fräs zucchinin i olivoljan i en panna så den får färg cirka tre minuter.
  8. Lägg i chiliflakes med zucchinin. Rör runt.
  9. Skölj tomater och dela dem samt vänd runt med zucchinin.
  10. Rosta valnötterna i en stekpanna med lite salt så att de precis får lite färg utan att bränna dem.
  11. Skölj babyspenaten.
  12. Hacka persiljan grovt.
  13. Blanda kokt bulgur med zucchinin samt babyspenat, valnötter och granatäpple på ett salladsfat eller i en skål,
  14. Smaka av bulgursalladen med flingsaltet och tillsätt eventuellt lite mer olivolja om du vill.
  15. Garnera med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 164 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.