Enkel kycklingcurry gryta

Enkel kycklingcurry gryta med kycklingfilé i currysås. Servera med råris, basmatiris eller jasminris kokt med något krm gurkmeja (som är nyttigt). Grönsallad, avokado, tomat samt grönsaker som kokt broccoli eller gröna bönor passar att servera till currygrytan.

Du kan justera hettan i kycklingcurryn genom att tillsätt mer sambal oelek eller annan chili efter tycke.

Naan bröd, chapati, gurkraita samt mango chutney passar också till kycklingcurryn.
Istället för kyckling kan du ta quornbitar för en vegetarisk currygryta.

2 portioner enkel kycklingcurry gryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 msk matolja eller smör
  • 2 kycklingfiléer
  • 1 gul lök
  • 1 krm salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk sambal oelek chili
  • 2 tsk currypulver
  • 0,5 tsk thai currypasta, grön eller röd
  • 0,5 äpple (valfritt)
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl matlagningsyoghurt, grädde eller creme fraiche
  • 1 buljongtärning, grönsak eller kyckling
  • 1 msk mango chutney eller socker

Tillagning

  1. Skär kycklingen i tärningar ca 2x2 cm. Lägg i en stekgryta eller stekpanna med höga kanter.
  2. Skala och finhacka löken och tillsätt den.
  3. Tillsätt matolja.
  4. Bryn kycklingbitar och lök. Salta.
  5. Skala och pressa i vitlöken och rör i tillsammans med sambal oelek, currypulver och currypasta.
  6. Skala och riv äpplet grovt. Tillsätt med vitt vin, vatten, matlagningsyoghurt, buljongtärning samt mango chutney.
  7. Koka kycklingcurryn på låg värme i 20 minuter.
  8. Koka under tiden riset. Tillsätt gärna 0,5 tsk gurkmeja till riset när du kokar det.
  9. Förbered ev. andra tillbehör som grönsallad, avokado, tomat samt grönsaker som kokt broccoli eller gröna bönor
  10. Smaka av kycklingcurryn innan servering och smaka om det behövs mer salt samt ev. hetta av sambal oelek chili.
E-mail
Medel: 4.4 (32 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer