Biff med tillbehör

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på stekt eller grillad biff med tillagningstid, stekgrader samt förslag på såser och tillbehör.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Räkna med ca 150 - 180 gram mörad biff per person. Har biffen kappa kan du räkna ca 50 gram extra.

    Stekgrader och tillagningstider för biff

    Obs tillagningstiderna är ungefärliga. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad när köttet får vila några minuter vilket jag rekommenderar.

    Stekgrad 1 cm tjock 2 cm tjock
    Röd, blodig, rosa 55 °C, Medium rare 57,5 °C 1 minut per sida 2 minuter per sida
    Medium, rosa 60 °C 1,5 minuter per sida 3 minuter per sida
    Well done, välstekt 65-70 °C 3 minuter per sida 4 minuter per sida

    Vintips

    Till biff och bearnaisesås passar ett rött vin i Bordeaux-stil av druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon (ex. från Chile, Frankrike, USA eller Australien).

    4 portioner biff

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 25 min
    • Klart på: 35 min

    Ingredienser

    • 600 gram biff, 800 gram biff med kappa
    • 1 msk rapsolja, solrosolja eller majsolja
    • 1 msk smör, gärna klarerat smör eller ghee (det tål hög värme)
    • 2 krm salt
    • 1 krm svartpeppar
    • 1 kvist timjan eller 1/2 krm torkad timjan (valfritt)
    • 1/2 tsk färsk grovhackad rosmarin (valfritt)
    • 3 små kvistar färsk timjan, hackad persilja eller persiljekvistar till garnering (valfritt)

    Tillagning

    1. Se till så att köttbitarna är jämntjocka, banka annars ut dem så att de blir det. Snitta av senor om de finns. Ta fram köttet och låt det bli rumsvarmt.
    2. Förbered tillbehör du önskar ha till som klyftpotatis, bearnaisesås, sallader eller liknande.
    3. Torka av biffarna. Salta och peppra biffarna på varje sida. Gärna med nymalen svartpeppar.
    4. Värm en stekpanna eller tänd utegrill.
    5. Vänd biffarna i salt och nymalen svartpeppar samt oljan och eventuellt grovhackad timjan samt rosmarin.
    6. Lägg i smör i pannan. Smöret ska vara ljust brunt men ej bränt när du lägger i köttet. Använd gärna klarerat smör eller ghee - det tål högre värme och bränns ej.
    7. Stek biffarna 1-4 minuter på varje sida. De ska få fin färg och stekyta. Hur länge ska biffarna ska steka för att få olika stekgrader beror på hur tjock den är - se ovan tips för stekgrader och tillagningstider.
    8. Använd gärna en stektermometer och kontrollera i mitten på köttet. Istället för att använda termometer kan du känna med fingret på köttet och jämföra med din egen haka - samma motstånd så är köttet welldone - näsan är medium och läpparna är blodig.
    9. RÖD, RARE OCH BLODIG: är biffen 1 cm tjock ska den steka ca 1 minut per sida. Är den 2 cm tjock ska den steka 1-2 minuter per sida. 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött.
    10. MEDIUM, ROSA OCH MEDIUM RARE: är biffen 1 cm tjock ska den steka ca 1,5 minuter per sida. Är den 2 cm tjock ska den steka 2-3 minuter per sida. 60 °C ger medium eller rosastekt kött.
    11. VÄLSTEKT OCH WELLDONE: är biffen 1 cm tjock ska den steka ca 2-3 minuter per sida. Är den 2 cm tjock ska den steka 3-4 minuter per sida. 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
    12. Strö gärna över lite plockad färsk eller torkad timjan samt rosmarin på slutet.
    13. Lägg upp biffen på en tallrik att vila övertäckt med folie i 2-3 minuter innan servering. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad till efter du stekt köttet och låtit det vila.
    14. Servera biffen med valfria tillbehör. Garnera eventuellt med en eller två kvistar färsk timjan samt rosmarin samt strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar vid servering.
    E-mail
    Medel: 4.8 (4 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 793 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-12

    Tillbehör och liknande recept: