Oxfilé med tzatziki

Introduktion och förberedelse

Stekt eller grillad oxfilé med tzatziki samt ett förslag på tillbehör.

Serveringsförslag

  • Jag hade rostad potatis samt en sallad med kokt bulgur, tomat, spenat, morot och sockerärtor till - se recept nedan.
  • Oxfilén kan även serveras med annat valfritt tillbehör som ex. klyftpotatis eller grillad potatis.
  • Gott till är en valfri grönsallad; bulgursallad med fetaost; eller tomat- och spenatsallad.
  • Som tillbehör kan du passa på att grilla lite grönsaker till som skivad zucchini, paprika och/eller aubergine. Pensla med lite olja, salt och peppar.

Tips

Oxfilé är mört som det är och behöver ej marineras. Gnid in i lite olja och krydda med lite salt, peppar och eventuellt lite färsk eller torkad timjan.

Köp helst svenskt kött.

Stek eller grilla

Godast är att grilla på utegrill men du kan även grilla i grillpanna eller steka i stekpanna på spisen. Täck över med lite folie på slutet och sänk värmen. Låt gärna vila tre minuter innan servering.

Varianter

  • Blir också gott med annat kött som ryggbiff, entrecote eller grillspett med möra grytbytar.
  • Fläskfilé eller lammfilé funkar också utmärkt.

Stekgrader

  • 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött.
  • 60 °C ger medium eller rosastekt kött.
  • 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.

Att dricka till

Ett mjukare och lagrat rött vin passar ex. spansk Tempranillo som Rioja Crianza.

Eller en kall lageröl som Lundgrens lager eller bittrare IPA passar.

4 port oxfilé med tzatziki

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé på ca 140 gram styck
  • 1 msk olivolja
  • 1 kvist timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • Tzatziki: 2 dl grekisk matyoghurt
  • 1/2 gurka
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 1 tsk flytande honung
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • Potatistillbehör: 12 potatisar ca 800 gram, fast sort
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • Sallad med bulgur: 1 dl bulgur
  • 150 gram sockerärtor
  • 8 små tomater som cocktailtomater eller körsbärstomater
  • 1 morot
  • 1/2 msk vit balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 4 msk olivolja
  • 8 små kvistar färsk timjan till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Tänd grillen om du vill grilla ute. Sätt ugnen på 220 grader vanlig ugn.
  2. Skala potatisen. Har den fint skal behövs den ej skalas utan bara skrubbas. Är de stora så kan du dela dem i halvor. Lägg dem i en ugnsfast stor stekpanna, form eller långpanna. Vänd runt dem i olja och salt. Rosta dem i 25 minuter i mitten av ugnen. Vänd runt efter halva tiden.
  3. Tzatziki: Skölj gurka och riv den grovt. Blanda med matyoghurt, pressad vitlök, citronsaft, olivolja, honung och salt i en skål. Förvara kall till servering. Kan förberedas innan.
  4. Koka bulgur i 4 dl vatten samt 2 krm salt i 10 minuter. Häll av i durkslag. Lägg i en stor skål.
  5. Koka sockerärtor i 3 minuter i saltat vatten. Häll av och skölj kalla i durkslag.
  6. Skär sockerärtor i grova strimlor och lägg med den kokta bulguren. Skölj och tärna tomater grovt och tillsätt dem. Skölj spenaten och strimla grovt samt tillsätt dem. Skala och riv morot samt tillsätt den. Tillsätt olja samt smaka av med vinäger och salt.
  7. Vänd oxfilébitarna i olja, salt och peppar. Grilla eller stek oxfilébitarna 2-3 minuter på varje sida eller till önskad stekgrad: 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 °C ger medium eller rosastekt kött. 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. De ska få fin färg och stekyta.
  8. Strö över lite plockad färsk eller torkad timjan på slutet. Låt dem vila i 3 minuter innan servering.
  9. Servera oxfilén med tzatzikin, potatisen och salladen eller valfria tillbehör. Garnera eventuellt med en eller två kvistar färsk timjan samt strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 755 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-25