Oxfilé med tzatziki

Stekt eller grillad oxfilé med tzatziki samt ett förslag på tillbehör med rostad potatis samt en sallad med kokt bulgur, tomat, spenat, morot och sockerärtor.

Oxfilé är mört som det är och behöver ej marineras. Gnid in i lite olja och krydda med lite salt, peppar och eventuellt lite färsk eller torkad timjan.

Godast är att grilla på utegrill men du kan även grilla i grillpanna eller steka i stekpanna på spisen. Täck över med lite folie på slutet och sänk värmen. Låt gärna vila tre minuter innan servering.

Blir också gott med annat kött som ryggbiff, entrecote eller grillspett med möra grytbytar. Fläskfilé eller lammfilé funkar också utmärkt. Köp helst svenskt kött.

Variera tillbehören:

Köttet kan även serveras med annat valfritt tillbehör som ex. klyftpotatis eller koka hela potatisar i ca 20 minuter och sedan grilla dem samtidigt som spetten så de får färg till servering. Valfri sallad; bulgursallad med fetaost; eller tomat- och spenatsallad passar också till.

Som tillbehör kan du passa på att grilla lite grönsaker till som skivad zucchini. Även paprika och aubergine är lätt att grilla till.

Stekgrad:

  • 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött.
  • 60 °C ger medium eller rosastekt kött.
  • 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.

Att dricka till:

Ett mjukare och lagrat rött vin passar ex. Rioja crianza. Eller en kall lageröl som Lundgrens lager eller bittrare IPA passar.

4 port oxfilé med tzatziki

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé på ca 140 gram styck
  • 1 msk olivolja
  • 1 kvist timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • Tzatziki: 2 dl grekisk matyoghurt
  • 1/2 gurka
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 1 tsk flytande honung
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • Potatistillbehör: 12 potatisar ca 800 gram, fast sort
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • Sallad med bulgur: 1 dl bulgur
  • 150 gram sockerärtor
  • 8 små tomater som cocktailtomater eller körsbärstomater
  • 1 morot
  • 1/2 msk vit balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 4 msk olivolja
  • 8 små kvistar färsk timjan till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Tänd grillen om du vill grilla ute. Sätt ugnen på 220 grader vanlig ugn.
  2. Skala potatisen. Har den fint skal behövs den ej skalas utan bara skrubbas. Är de stora så kan du dela dem i halvor. Lägg dem i en ugnsfast stor stekpanna, form eller långpanna. Vänd runt dem i olja och salt. Rosta dem i 25 minuter i mitten av ugnen. Vänd runt efter halva tiden.
  3. Tzatziki: Skölj gurka och riv den grovt. Blanda med matyoghurt, pressad vitlök, citronsaft, olivolja, honung och salt i en skål. Förvara kall till servering. Kan förberedas innan.
  4. Koka bulgur i 4 dl vatten samt 2 krm salt i 10 minuter. Häll av i durkslag. Lägg i en stor skål.
  5. Koka sockerärtor i 3 minuter i saltat vatten. Häll av och skölj kalla i durkslag.
  6. Skär sockerärtor i grova strimlor och lägg med den kokta bulguren. Skölj och tärna tomater grovt och tillsätt dem. Skölj spenaten och strimla grovt samt tillsätt dem. Skala och riv morot samt tillsätt den. Tillsätt olja samt smaka av med vinäger och salt.
  7. Vänd oxfilébitarna i olja, salt och peppar. Grilla eller stek oxfilébitarna 2-3 minuter på varje sida eller till önskad stekgrad: 55 °C ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 °C ger medium eller rosastekt kött. 65 °C ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. De ska få fin färg och stekyta.
  8. Strö över lite plockad färsk eller torkad timjan på slutet. Låt dem vila i 3 minuter innan servering.
  9. Servera oxfilén med tzatzikin, potatisen och salladen eller valfria tillbehör. Garnera eventuellt med en eller två kvistar färsk timjan samt strö över lite flingsalt och nymald svartpeppar vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer