Oxfilé med vitlökssmör

Introduktion och förberedelse

Grillad eller stekt oxfilé med klyftpotatis, grönsallad och vitlöksfräst zucchini och morot. Du kan ta andra tillbehör om du vill.

Stekgrader

Använd en stektermometer och sätt i mitten av köttet.

  • 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé.
  • 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé.
  • 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Vintips

Till oxfilén passar ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.

4 portioner oxfile med vitlökssmör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram oxfilé, 4 bitar oxfilé på 120-140 gram vardera eller 8 (två vardera) mindre bitar på 60-70 gram styck.
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Vitlökssmör: 75 gram smör
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt
  • Tillbehör: 1 zucchini
  • 2 morötter
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 65 gram grönsallad
  • 12 cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Ta fram oxfilé och smör så att de blir rumstempererade.
  2. Börja med klyftpotatisen: Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
  4. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Vid servering så kan du ev. strö över lite gourmetsalt samt något varv med svartpepparkvarnen.
  5. Vitlöksfräst zucchini: Skölj, dela och skär zucchinin i tunna skivor. Skala, dela och strimla morötterna. Fräs i en panna med olivolja, pressad vitlök, salt och peppar i ca 10 minuter. Håll varmt. Blanda i grovhackad bladpersilja vid servering.
  6. Vitlökssmör: skölj persiljan noga i en stor bunke med vatten. Hacka persiljan fint eller mixa i en matberedare.
  7. Blanda persilja med mjukt smör samt smaka av med citronsaft, worcestersås samt vitpeppar i en bunke.
  8. Skala och pressa i vitlöken och rör runt.
  9. Nu kan du använda vitlökssmöret. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen eller frysen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
  10. Dags att grilla oxfilén. Har du köpt hel oxfilé så skär den i fyra eller åtta (två var) portionsbitar.
  11. Gnid i köttet i olivolja, salt och peppar.
  12. Grilla eller stek (använd ev. en grillpanna) oxfilébitarna 2-3 minuter på varje sida. Sänk värmen (sätt på lock om du har kupolgrill) och låt dem grilla eller steka i några minuter till på låg värme eller vid sidan av den heta delen av grillen tills de har den stekgrad du önskar. Känn på köttet och avgör själv: är köttet mjukt som underläppen är det blodigt, som nästippen är det medium och som hakan är det welldone. Eller använd en digital stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött, 60 grader ger medium eller rosastekt kött och slutligen 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött så kallat welldone.
  13. Servera oxfilén med en klick eller bit vitlökssmör som får smälta på toppen, klyftpotatisen, den vitlöksfrästa zucchinin samt sallad.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 755 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-04