Biff med hemgjord Bearnaisesås

Biff med hemgjord bearnaisesås passar bäst till rött mört kött gärna grillad hängmörad biff. Entrecôte, lövbiff, oxfilé, fläskfilé, kotlett eller kycklingfile passar också med bearnaisesås. Du kan grilla eller steka köttet i panna.

Räkna med ca 150 - 180 gram mörad biff per person. Tillbehör som passar till är: tomatsallad med olivolja, hackad rödlök, vinäger, salt och svartpeppar. Ugnsrostad klyftpotatis, morot, rödlök och rotselleri. Bakad potatis. Vanlig blandad sallad. Grillad tomathalva. Grilla gärna grönsaker som skivad zucchini, vårlök och paprikabitar till.

Vintips:

Till biff med Bearnaisesås passar ett rött vin i Bordeaux-stil av druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon (ex. från Chile, Frankrike, USA eller Australien).

4 portioner biff med hemgjord Bearnaisesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram biff
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Bearnaisesås: 3 äggulor
  • 3 msk vitvinsvinäger,
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 4 msk finhackad färsk dragon, finhackad eller några tsk torkad dragon
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 150 gram smör
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som ex. ugnsrostade rotfrukter och potatis eller bakad potatis; eller potatisklyftor samt ev. tomatsallad - se tips ovan.
  2. Torka av biffarna. Salta och peppra biffarna på varje sida. Gärna med nymalen svartpeppar. Se till så att köttbitarna är jämntjocka, banka annars så att de blir det. Snitta av senor om de finns. Låt köttet ligga framme på en tallrik. Köttet steker vi sist.
  3. Dags att göra bearnaisesås: smält smöret i en kastrull. Dra bort från plattan när smöret är smält.
  4. Hacka under tiden lök fint.
  5. Hacka också persilja.
  6. Tillsätt dragon, schalottenlök, vitpeppar och vinäger till en kastrull och koka så det reduceras till hälften ungefär.
  7. Gör ett vattenbad: sätt en bred kastrull eller panna med höga kanter med vatten i botten. Koka upp.
  8. Sila ner vinägerblandningen i en ny kastrull eller rostfri bunke som du ska använda för att vispa ihop bearnaisesåsen i vattenbadet.
  9. Knäck äggen - vitorna går för sig, släng dem eller spara i en bunke till något annat. Gulorna går i samma kastrull eller bunke som vinägerblandingen under vispning. Vispa äggulorna tills de börjar skumma. Sätt kastrullen eller bunken i vattenbadet, fortsätt vispa och värm äggblandningen till fingervarm - det får ej bli över 65 grader då får du äggröra. Smöret ska nu helst ha samma fingervarma temperatur som äggen.
  10. Gör du bearnaisesås själv kan det vara lite bökigt att hålla bunken, vispa och hälla i smör samtidigt. Förbered då en blöt bit hushållspapper eller wettex att ställa kastullen eller bunken på vid sidan (så står den stadigt om du inte får en extra hjälp att hälla i smöret).
  11. Tillsätt det fingervarma smöret, droppvis först sedan fortare, under kraftig vispning (gärna med kastrullen kvar i vattenbadet - men det går bra att vispa ihop det vid sidan av vattenbadet).
  12. Nu har bearnaisesåsen fin konsistens - dags att smaka av med hackad persilja och salt, vitpeppar samt vinäger. Du kan också ha i mer torkad, inlagd eller färsk dragon.
  13. Tillsätter du vatten eller vinäger blir såsen lösare.
  14. Servera bearnaisesåsen nygjord - du kan ha den någon halvtimme i vattenbadet. Rör då och då. Sänk temperaturen på vattnet till runt 50 grader.
  15. Blir såsen för varm spricker den. Då kan man börja om igen med nya äggulor och tillsätta den spruckna såsen som smöret.
  16. Dags att servera och steka biffen: grilla eller stek köttet på båda sidor några minuter till önskad stekgrad. Ett tips är att ha ugnen på och eftersteka köttet några minuter i 175 grader ugn. Eller sänk värmen på pannan och täck köttet med lite folie så värmen hinner sprida sig i köttet och det blir som du vill ha det. Ex. kan du känna med fingret på köttet och jämföra med din egen haka - samma motstånd så är köttet welldone - näsan är medium och läpparna är blodig.
  17. Servera biffen med bearnaisesåsen och valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer