Bondbröd med basilika

Bondbröd med basilika är ett gott och enkelt bröd att baka med lite extra smak.

Ett bröd smaksatt med hackade örter främst basilika.

4 stora bondbröd

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 3 tim 35 min

Ingredienser

  • 2 kg vetemjöl, ca 3 liter
  • 2 pkt torrjäst eller 2 pkt färsk jäst (totalt 75 gram)
  • 2 dl hackade örter av främst basilika men också timjan, oregano, dragon eller valfritt
  • cirka 9 dl vatten, fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rör ihop torrjäst, hälften av vetemjölet, örter, salt och socker. Använder du färsk jäst så lös upp den i lite fingervarmt vatten först.
  2. Tillsätt vattnet och rör om. Justera med resten av vetemjölet tills du har en smidig deg som precis lossnar från kanten av degbunken.
  3. Knåda degen smidig 10 minuter för hand eller i maskin.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i två timmar.
  5. Vält ut degen och skär i limpor och lägg direkt på mjölad plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  6. Rör degen så lite som möjligt.
  7. Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter.
  8. Baka i ugnen på 175 grader i 30 - 35 minuter.

Varianter

  • Du kan också ta i färsk plockad timjan, hackad oregano, salvia eller hackad dragon. Eller blanda.
  • Det finns frysta hackade örter som funkar bra att baka brödet med om man inte har färska örter.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-14