Bondbröd med basilika

Bondbröd med basilika är ett gott enkelt bröd att baka. Ett bröd smaksatt med hackade örter främst basilika men du kan också ta timjan, oregano eller dragon.

Bondbröd till en familj med vänner (4 bröd)

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 3 tim 35 min

Ingredienser

  • 2 kg vetemjöl
  • 2 pkt torrjäst eller 1,5 pkt färsk jäst (totalt 75 gram)
  • 2 dl hackade örter av främst basilika men också timjan, oregano, dragon eller valfritt
  • cirka 9 dl vatten, 50 grader varmt
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rör ihop jäst, mjöl, örter, salt och socker. Använder du färsk jäst så lös upp den i lite fingervarmt vatten först.
  2. Tillsätt vattnet och rör ut tills degen lossnar från kanten. Tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig.
  3. Knåda degen 5-10 minuter.
  4. Låt jäsa övertäckt i två timmar.
  5. Vält ut degen och skär i limpor och lägg direkt på mjölad plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  6. Rör degen så lite som möjligt.
  7. Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter.
  8. Baka i ugnen på 175 grader i 30 - 35 minuter.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer