Bondbröd med basilika

Bondbröd med basilika är ett gott enkelt bröd att baka.

Ett bröd smaksatt med hackade örter främst basilika men du kan också ta timjan, oregano eller dragon.

Bondbröd till en familj med vänner (4 bröd)

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 3 tim 35 min

Ingredienser

  • 2 kg vetemjöl
  • 2 pkt torrjäst eller 1,5 pkt färsk jäst (totalt 75 gram)
  • 2 dl hackade örter av främst basilika men också timjan, oregano, dragon eller valfritt
  • cirka 9 dl vatten, 50 grader varmt
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rör ihop jäst, mjöl, örter, salt och socker. Använder du färsk jäst så lös upp den i lite fingervarmt vatten först.
  2. Tillsätt vattnet och rör ut tills degen lossnar från kanten. Tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig.
  3. Knåda degen 5-10 minuter.
  4. Låt jäsa övertäckt i två timmar.
  5. Vält ut degen och skär i limpor och lägg direkt på mjölad plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  6. Rör degen så lite som möjligt.
  7. Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter.
  8. Baka i ugnen på 175 grader i 30 - 35 minuter.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept