Bondbröd med basilika

Introduktion och förberedelse

Bondbröd med basilika är ett gott och enkelt bröd att baka med lite extra smak.

Ett bröd smaksatt med hackade örter främst basilika men du kan också ta i färsk plockad timjan, hackad oregano, salvia eller hackad dragon. Eller blanda.

Det finns frysta hackade örter som funkar bra att baka brödet med om man inte har färska örter.

Bondbröd till en familj med vänner (4 bröd)

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 3 tim 35 min

Ingredienser

  • 2 kg vetemjöl
  • 2 pkt torrjäst eller 1,5 pkt färsk jäst (totalt 75 gram)
  • 2 dl hackade örter av främst basilika men också timjan, oregano, dragon eller valfritt
  • cirka 9 dl vatten, 50 grader varmt
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rör ihop jäst, mjöl, örter, salt och socker. Använder du färsk jäst så lös upp den i lite fingervarmt vatten först.
  2. Tillsätt vattnet och rör ut tills degen lossnar från kanten. Tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig.
  3. Knåda degen 5-10 minuter.
  4. Låt jäsa övertäckt i två timmar.
  5. Vält ut degen och skär i limpor och lägg direkt på mjölad plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  6. Rör degen så lite som möjligt.
  7. Låt bröden jäsa ytterligare 40 minuter.
  8. Baka i ugnen på 175 grader i 30 - 35 minuter.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.