Crostinis med ricotta, rökt vildsvin och röd pesto

Introduktion och förberedelse

Crostinis med en röra av tärnat rökt vildsvin och ricotta med Italienska smaker av röd pesto, färsk basilika, persilja, parmesan, citron och olivolja.

Här med svenskt varmrökt vildsvin av fransyska.

Serveringsförslag

  • Passar som tilltugg, aptitretare eller snittar innan middagen.
  • Passar också till buffé eller vid grillen.
  • Eller med lite enkel sallad som förrätt.

Varianter

  • Du kan köpa färdiga crostinis eller göra egna crostinis av snett skuren baguette eller liknande ljust bröd som du rostar med olivolja.
  • Du kan köpa färdig röd pesto - pesto rosso. Eller göra egen röd pesto av soltorkade tomater eller annan pesto.
  • Kan även garneras med rostade pinjenötter och färska blad basilika.
  • En annan variant på tilltugg med samma rökta vildsvin är att bre crostinis med färskost med vitlök, pepparrot och garnera med lingon.

Att dricka till

  • Gott med kylt vitt vin från Alsace av druvan Gewurtztraminer, Pinot Gris, Riesling eller torrt vitt vin från norra Italien.
  • Vidare passar mousserande vin som Prosecco, Cava, Cremant de Bourgogne eller torr Champagne.
  • Andra förslag är torr cider, IPA eller ljus öl, alkoholfri öl eller Ginger Beer.

Knapriga rostade små bröd - crostinis - med svenskt rökt vildsvin i Italienska smaker på fat.
Knapriga rostade små bröd - crostinis - med svenskt rökt vildsvin i Italienska smaker. Gott som tilltugg, snittar, aptitretare, på buffé eller vid grillen.

5 portioner crostinis med vildsvin, 15 stycken och 3 per portion

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 15 skivor surdegsbaguette eller vanlig baguette, 1 stor baguette
  • 3 msk olivolja till crostinis
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 80 gram rökt vildsvinsstek
  • 250 gram ricotta
  • 1 citron, finrivet citronskal från en ekologisk citron
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 2 msk olivolja till röran
  • 1/2 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 dl hackad färsk basilika
  • 1 dl hackad färsk bladpersilja
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 2 krm flingsalt
  • 100 gram röd pesto av soltorkade tomater

Tillagning

  1. Skiva brödet till crostinis. Pensla bröden med olivoljan. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper under. Strö över lite flingsalt.
  2. Hit kan du förbereda bröden innan. Vidare kan du förbereda röran och ha i kylen.
  3. RÖRAN: Skär den rökta vildsvinssteken i tärningar. Skölj och riv skalet av citronen. Riv parmesan. Pressa saft ur ca en halv citron till en msk. Skölj och hacka basilika samt bladpersilja.
  4. Blanda ricottan i en skål med citronskalet, citronsaft, olivolja, riven parmesan, vildsvinsstek, basilikan och bladpersiljan till en röra. Spara lite citronskal, basilika och bladpersilja till garnering. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. SERVERING: Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  6. Rosta crostinis ljust bruna i ugnen i ca 1-3 minuter. Passa dem så de ej bränns. Eller grilla dem så de får färg några minuter på varje sida.
  7. Bred och fördela ca 2-3 msk av ricottaröran på varje crostini. Toppa med en tsk röd pesto.
  8. Lägg över på ett serveringsfat, skärbräda eller bricka. Garnera med rivet citronskalet, basilika och bladpersilja.
  9. Servera direkt med servetter vid sidan och något gott att dricka till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-16