Örtolja med basilika

Introduktion och förberedelse

Örtolja med basilika, vitlök, svartpeppar, rosmarin och timjan. God som grillolja, marinad, att droppa över maten eller liknande. Basilikaolja är gott som tillbehör till det mesta. Vacker grön olja med basilika kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter.

Passar till exempelvis pastarätter, tomatsallad, carpaccio, grillade grönsaker, kokta småpotatisar med basilikaolja osv.

Örtoljan håller sig några dagar övertäckt i kylen. Välj då en olja som rapsolja, solrosolja eller majsolja som ej stelnar i kylen - om du vill kunna ta ut och använda direkt från kylen. Kan bli dålig om basilikablad flyter upp till ytan och får kontakt med syre om oljan står i rumstemperatur.

Vill du ha en mer hållbar och finare örtolja så kan du hälla den att droppa av i en liten silduk och sedan krama ur det sista så får du en klar och ren men fint färgad olja till garnering av rätter som soppor, förrätter och huvudrätter. Då kan du förvara oljan i en plastflaska med pip i kylen för att lättare droppa över den i fint mönster på maten. Eller skeda ur en burk eller skål.

Örtoljan med basilikan kan du också använda som grund till marinad för kött. Tillsätt då gärna en klyftad vitlök, svartpeppar, några msk vinäger, något krm timjan samt rosmarin.

3 dl basilikaolja

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 3 dl kallpressad olivolja eller rapsolja, solrosolja eller majsolja om du vill spara oljan i kylen
 • 1 kruka färsk basilika

Tillagning

 1. Koka upp en liter vatten i en kastrull.
 2. Plocka basilikan, fina stjälkar kan också användas.
 3. Lägg ner stjälkarna i det kokande vattnet först, någon minut senare bladen.
 4. Vänd runt och sleva upp i en skål med is och vatten eller kallt rinnande vatten. Då håller sig den ljusa gröna färgen.
 5. Sila av vattnet och mixa basilikan med oljan. Smaka av med lite salt och peppar.
 6. Häll och sila ev. oljan genom en silduk för en ren fin basilikaolja.
 7. Häll över på en lufttät burk med lock eller flaska med kapsyl. Använd inom kort eller förvara i kylen flera dagar. Använd då en olja som ej stelnar (som solrosolja eller rapsolja) eller ta fram olja i tid så den hinner bli flytande till servering.
E-mail
Medel: 3.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 177 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-25