Örtolja med basilika basilikaolja

Örtolja med basilika. Basilikaolja är gott som tillbehör till det mesta. Vacker grön olja med basilika kan användas att dekorera och ge extra smak åt de flesta rätter.
Ex. pastarätter, tomatsallad, carpaccio, grillade grönsaker, kokta småpotatisar med basilikaolja osv.
Örtoljan håller sig veckor övertäckt i kylen. Kan bli dålig om basilikablad flyter upp till ytan och får kontakt med syre om oljan står i rumstemperatur.
Örtoljan med basilikan kan du också använda som grund till marinad för kött. Tillsätt då gärna en klyftad vitlök, svartpeppar, några msk vinäger, något krm timjan samt rosmarin.

3 dl basilikaolja

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl kallpressad olivolja
  • en kruka basilika

Tillagning

  1. Koka upp en liter vatten i en kastrull.
  2. Plocka basilikan, fina stjälkar kan också användas.
  3. Lägg ner stjälkarna i det kokande vattnet först, någon minut senare bladen.
  4. Vänd runt och sleva upp i en skål med is och vatten eller kallt rinnande vatten. Då håller sig den ljusa gröna färgen.
  5. Sila av vattnet och mixa basilikan med oljan. Smaka av med lite salt och peppar.
  6. Häll över på en lufttät burk med lock eller flaska med kapsyl.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer