Pasta med skaldjur
Pasta med blandade skaldjur eller skaldjursmix av räkor, musslor och bläckfisk i olivolja, vitlök, chili, basilika, persilja, citron och riven parmesan.
En enkel men lyxig pasta.
Tillagning
- Se till att skaldjuren är tinade. Tips är att lägga dem i kallt vatten att tina (förslutna i plastpåse eller förpackning).
- Börja koka vatten till pastan. Tillsätt någon msk olivolja och en tsk salt till pastavattnet.
- Blanda pressad vitlök och chiliflakes med olivolja i en kastrull. Koka upp, rör om och låt vitlöken precis få lite färg någon minut. Sätt åt sidan så det inte bränns.
- Koka pastan - ca 11-12 minuter för spagetti.
- Blanda i citronsaft, socker, salt och peppar i vitlöksoljan.
- Blanda vitlöksoljan med skaldjuren i en skål.
- Hacka persilja och basilika samt vänd i med skaldjuren.
- Riv parmesanost.
- Blanda den varma spagettin med skaldjuren i en stor skål eller kastrull.
- Blanda i hälften av parmesanosten. Strö över resen vid servering.
- Pasta med skaldjur är klart att servera. Gärna med ett ljust bröd att suga upp den goda oljan med på slutet.
Tips
- Du kan ta valfri pasta men gott är tagliatelle, spagetti eller tjock ihålig Bucatini-pasta. Istället för torkad pasta kan du ta färsk tagliatelle.
- Desto högre kvalitet på ingredienserna desto godare blir den. Så välj fin olivolja, färsk basilika och riktig fin parmesan. Grana padano funkar också.
Att dricka till
Ett vitt smakrikt vin passar till ex. Soave från norra Italien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal