Pasta med skaldjur

Pasta med skaldjur, olivolja, vitlök, chili, basilika, persilja, citron och riven parmesan.
En enkel pasta i lyxfodral. Desto högre kvalitet på ingredienserna desto godare blir den. Så välj fin olivolja, färsk basilika och riktig parmesan.
Ett vitt smakrikt vin passar till ex. från norra Italien.

4 portioner pasta med skaldjur

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 250 gram blandade skaldjur (1 pkt frysta ex. skaldjursmix)
  • 100 gram skalade räkor
  • 1 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3 msk citronsaft
  • 0,5 tsk socker
  • 3 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 msk hackad bladpersilja
  • 3 msk hackad färsk basilika
  • 2 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Se till att skaldjuren är tinade. Tips är att lägga dem i kallt vatten att tina (förslutna i plastpåse eller förpackning).
  2. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt någon msk olivolja och en tsk salt till pastavattnet.
  3. Blanda pressad vitlök och chiliflakes med olivolja i en kastrull. Koka upp, rör om och låt vitlöken precis få lite färg någon minut. Sätt åt sidan så det inte bränns.
  4. Koka pastan - ca 11-12 minuter för spagetti.
  5. Blanda i citronsaft, socker, salt och peppar i vitlöksoljan.
  6. Blanda vitlöksoljan med skaldjuren i en skål.
  7. Hacka persilja och basilika samt vänd i med skaldjuren.
  8. Riv parmesanost.
  9. Blanda den varma spagettin med skaldjuren i en stor skål eller kastrull.
  10. Blanda i hälften av parmesanosten. Strö över resen vid servering.
  11. Pasta med skaldjur är klart att servera. Gärna med ett ljust bröd att suga upp den goda oljan med på slutet.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer