Pasta med skaldjur

Introduktion och förberedelse

Pasta med blandade skaldjur eller skaldjursmix av räkor, musslor och bläckfisk i olivolja, vitlök, chili, basilika, persilja, citron och riven parmesan.

Du kan ta valfri pasta men gott är tagliatelle, spagetti eller tjock ihålig Bucatini-pasta. Istället för torkad pasta kan du ta färsk tagliatelle.

En enkel pasta i lyxfodral. Desto högre kvalitet på ingredienserna desto godare blir den. Så välj fin olivolja, färsk basilika och riktig fin parmesan. Grana padano funkar också.

Att dricka till:

Ett vitt smakrikt vin passar till ex. från norra Italien.

4 portioner pasta med skaldjur

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 250 gram blandade skaldjur (1 pkt frysta ex. skaldjursmix)
  • 100 gram skalade räkor
  • 1 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3 msk citronsaft
  • 0,5 tsk socker
  • 3 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 msk hackad bladpersilja
  • 3 msk hackad färsk basilika
  • 2 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Se till att skaldjuren är tinade. Tips är att lägga dem i kallt vatten att tina (förslutna i plastpåse eller förpackning).
  2. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt någon msk olivolja och en tsk salt till pastavattnet.
  3. Blanda pressad vitlök och chiliflakes med olivolja i en kastrull. Koka upp, rör om och låt vitlöken precis få lite färg någon minut. Sätt åt sidan så det inte bränns.
  4. Koka pastan - ca 11-12 minuter för spagetti.
  5. Blanda i citronsaft, socker, salt och peppar i vitlöksoljan.
  6. Blanda vitlöksoljan med skaldjuren i en skål.
  7. Hacka persilja och basilika samt vänd i med skaldjuren.
  8. Riv parmesanost.
  9. Blanda den varma spagettin med skaldjuren i en stor skål eller kastrull.
  10. Blanda i hälften av parmesanosten. Strö över resen vid servering.
  11. Pasta med skaldjur är klart att servera. Gärna med ett ljust bröd att suga upp den goda oljan med på slutet.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.