Pasta med räkor och soltorkad tomat

Introduktion och förberedelse

Pasta med räkor, soltorkad tomat, chili, vitlök, basilika, persilja, riven parmesan och olivolja.

Du kan ta spagetti som på bilden eller annan pasta som ihålig spagetti, fettuccine, tagliatelle eller penne.

Har du fina råvaror som handskalade räkor samt fin parmesan, soltorkad tomat och olivolja så får du en lyxig pasta till fest.

Till vardags funkar frysta skalade räkor och kanske billigare soltorkade tomater och Grana padano-ost istället för parmesan.

Att dricka till

Ett vitt kylt vin som Soave från norra Italien eller Chardonnay från Sicilien passar.

4 portioner pasta med räkor och soltorkad tomat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, penne, skruvar, tagliatelle eller valfri sort
  • 200 gram skalade räkor
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl hackade soltorkade tomater
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan.
  2. Skala och pressa vitlök. Lägg i en kastrull och tillsätt olivolja och chili.
  3. Fräs vitlöken och chilin någon minut i olivoljan och sätt åt sidan. Akta så inte vitlöken bränns. Den ska bara bli lätt ljust brun.
  4. Koka pastan ca 9-12 minuter beroende på sort. Smaka så att den är lagom kokt.
  5. Skala oskalade räkor eller häll av räkor i lag. Lägg i en stor skål.
  6. Hacka basilika, persilja och soltorkade tomater samt lägg med räkorna.
  7. Riv ost fint.
  8. Häll av pastan och lägg den i skålen med räkorna.
  9. Tillsätt vitlök- och chilioljan, hackad basilika, hackad persilja, soltorkade tomater, salt, peppar och hälften av osten samt vänd runt så att allt blandas. Smaka av med salt.
  10. Servera pastan och strö över resten osten.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer