Pasta med räkor och soltorkad tomat

Pasta med räkor, soltorkad tomat, chili, vitlök, basilika, persilja, riven parmesan och olivolja.

4 portioner pasta med räkor och soltorkad tomat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, penne, skruvar, tagliatelle eller valfri sort
  • 200 gram skalade räkor
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl hackade soltorkade tomater
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan.
  2. Skala och pressa vitlök. Lägg i en kastrull och tillsätt olivolja och chili.
  3. Fräs vitlöken och chilin någon minut i olivoljan och sätt åt sidan. Akta så inte vitlöken bränns. Den ska bara bli lätt ljust brun.
  4. Koka pastan ca 9-12 minuter beroende på sort. Smaka så att den är lagom kokt.
  5. Skala oskalade räkor eller häll av räkor i lag. Lägg i en stor skål.
  6. Hacka basilika, persilja och soltorkade tomater samt lägg med räkorna.
  7. Riv ost fint.
  8. Häll av pastan och lägg den i skålen med räkorna.
  9. Tillsätt vitlök- och chilioljan, hackad basilika, hackad persilja, soltorkade tomater, salt, peppar och hälften av osten samt vänd runt så att allt blandas. Smaka av med salt.
  10. Servera pastan och strö över resten osten.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer