Pasta med räkor och soltorkad tomat
Pasta med räkor, soltorkade tomater, chili, vitlök, basilika, persilja, riven parmesan och olivolja.
En enkel pasta som passar både till vardags med lite billigare råvaror samt till helg och lyxigare middag med handpillade räkor, fin olivolja, äkta parmesan och färsk basilika samt chili.
Tillagning
- Börja koka vatten till pastan.
- Skala och pressa vitlök. Lägg i en kastrull och tillsätt olivolja och chili.
- Fräs vitlöken och chilin någon minut i olivoljan och sätt åt sidan. Akta så inte vitlöken bränns. Den ska bara bli lätt ljust brun.
- Koka pastan ca 9-12 minuter beroende på sort. Smaka så att den är lagom kokt.
- Skala oskalade räkor eller häll av räkor i lag. Lägg i en stor skål.
- Hacka basilika, persilja och soltorkade tomater samt lägg med räkorna.
- Riv ost fint.
- Häll av pastan och lägg den i skålen med räkorna.
- Tillsätt vitlök- och chilioljan, hackad basilika, hackad persilja, soltorkade tomater, salt, peppar och hälften av osten samt vänd runt så att allt blandas. Smaka av med salt.
- Servera pastan och strö över resten osten.
Varianter
- Du kan ta spagetti som på bilden eller annan pasta som ihålig spagetti, fettuccine, tagliatelle eller penne.
- Har du fina råvaror som handskalade räkor samt fin parmesan, fin olivolja, färsk basilika och chili så får du en lyxig pasta till fest.
- Till vardags funkar frysta skalade räkor, billigare Grana padano-ost istället för parmesan, fryst hackad basilika, persilja och chili samt en billigare olivolja.
- Ta i någon dl grädde för en krämig variant på pastan. Då kan du utesluta en del av oljan.
Att dricka till
Ett vitt kylt vin som Soave från norra Italien eller Chardonnay från Sicilien passar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 587 kcal