Basilikabröd baguette med örtolja

Introduktion och förberedelse

Bjud på knapriga och goda basilikabröd eller baguette med örtolja som bröd till förrätt, soppa, middag eller buffé.

En variant på vitlöksbröd fast med grön basilika och olivolja.

Serveringsförslag

  • Gott som tillbehör till det mesta - lite festligare middag, soppmiddag eller buffé.
  • Jag hade basilikabrödet till fisksoppa.

Varianter

  • Vitlök är valfritt att ha med men gott.
  • Basilikaoljan kan bytas mot pesto - gör egen pesto eller köp färdig. Blanda ut med någon msk extra olivolja.
  • Som bröd kan du ta vanlig köpt baguette, surdegsbaguette eller annat ljust bröd.
  • Jag bakade av ett paket bake-off baguetter.
  • Om du vill kan du baka egna baguetter.
  • Basilikabrödet går utmärkt att göra med dagsgammalt ljust bröd.

Basilikabröden serverade till fisksoppa.
Basilikabröden serverade till fisksoppa.

4 portioner basilikabröd

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 stor baguette eller 2 bake-off baguetter, ca 300 gram totalt
  • 15 blad färsk basilika eller 0,5 dl hackad fryst basilika
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader grill.
  2. Mixa basilika, vitlök, salt och olivolja med en stavmixer i ett långsmalt kärl.
  3. Skär brödet i skivor och pensla på båda sidor med basilikaoljan.
  4. Lägg i en ugnsfast långpanna.
  5. Rosta ca 2 minuter högt upp i ugnen. Passa så de ej bränns. De ska få färg på varje sida.
  6. Ta ut och vänd samt rosta ytterligare ca 2 minuter till fin färg.
  7. Lägg upp i en brödkorg eller fat och servera direkt. Strö ev. över lite flingsalt om du önskar.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-04