Potatismos med basilika och parmesan

Potatismos smaksatt med färsk basilika och parmesanost - supergott mos som lyxigare tillbehör till all mat där potatismos passar - förslagsvis till fisk, kött, grillad kyckling eller grönsaker.

Tips vid servering: lägg upp två högar i ett V med en stor slev. Lägg ex. en hög fräst lök och svamp. Placera kött eller fisk snett upp samt ringla lite sås runt. Toppa med några kvistar färsk oregano. Blir också gott med pressad vitlök i.

4 portioner potatismos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl olivolja
  • 40 gram fryst basilika eller motsvarande färsk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Skala och dela potatis i grova bitar.
  2. Koka tills potatis är mjuk. Häll av vatten.
  3. Tillsätt mjölk, olja och basilika. Värm upp.
  4. Mosa med en potatisstöt.
  5. Smaka av potatismoset med salt, vitpeppar och riven parmesan.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer