4 portioner tomatsoppa, 12 dl

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk honung
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk torkad basilika eller 4 blad färsk basilika
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • 800 gram finkrossade tomater, passerade tomater eller hela skalade tomater
  • 2 dl grädde eller crème fraiche (valfritt - ersätt med vatten)
  • 4 msk riven parmesan eller grana padano till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter utan att ta färg i en stor kastrull. Rör då och då.
  3. Tillsätt salt, svartpeppar, honung, cayenne, rosmarin, oregano, basilika och buljongtärning. Rör om. Fräs någon minut till.
  4. Tillsätt vatten och tomater.
  5. Rör om och låt koka i 10 minuter under lock.
  6. Tillsätt grädde eller crème fraiche, rör om samt låt koka i 5 minuter.
  7. Mixa gärna tomatsoppan med stavmixer om du vill ha en slät tomatsoppa.
  8. Smaka av tomatsoppan med salt och svartpeppar. Vill du ha soppan hetare så tillsätter du lite cayennepeppar och smakar av.
  9. Tomatsoppan är klar att servera. Gärna med gott bröd och pålägg till. Strö gärna över lite riven parmesan eller grana padano vid servering samt garnera med något blad färsk basilika om du vill.
  10. Soppan kan serveras både varm eller kall.
Ingredienser till tomatsoppan: krossade tomater, lök, vitlök, grönsaksbuljong, salt, olivolja, svartpeppar, cayennepeppar, oregano, rosmarin, honung, grädde, basilika och riven parmesan.
Ingredienser till tomatsoppan: krossade tomater, lök, vitlök, grönsaksbuljong, salt, olivolja, svartpeppar, cayennepeppar, oregano, rosmarin, honung, grädde, basilika och riven parmesan.
Fräs hackad lök och finhackad vitlök i olivolja några minuter utan att ta färg.
Fräs hackad lök och finhackad vitlök i olivolja några minuter utan att ta färg.
Tillsätt honung, buljongtärning, oregano, basilika, rosmarin, cayenne, salt och peppar samt fräs någon minut till.
Tillsätt honung, buljongtärning, oregano, basilika, rosmarin, cayenne, salt och peppar samt fräs någon minut till.
Tillsätt vatten och tomater samt koka i 10 minuter under lock.
Tillsätt vatten och tomater samt koka i 10 minuter under lock.
Tillsätt grädde eller crème fraiche samt koka fem minuter till.
Tillsätt grädde eller crème fraiche samt koka fem minuter till.
Mixa gärna soppan slät med en stavmixer innan servering.
Mixa gärna soppan slät med en stavmixer innan servering.
Strö lite riven parmesan över till servering. Vidare är det gott med bröd. Jag hade till en surdegsmacka med bönröra och gurka.
Strö lite riven parmesan över till servering. Vidare passar något blad färsk basilika. Vidare är det gott med bröd. Jag hade till en surdegsmacka med bönröra och gurka.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan utesluta grädde eller crème fraiche och ersätta med mer vatten för en naturell tomatsoppa.
  • Annat gott i soppan är något krm timjan; paprikapulver; curry eller garam masala; gurkmeja; eller spiskummin.
  • Istället för cayennepeppar kan du ta 1/2 färsk chili; 3-4 droppar tabasco; 0,5 tsk chilipasta som sambal oelek, 1 krm chiliflakes eller 1 krm Sriracha-chilisås.
  • Vill du ta en genväg kan du laga soppan med fryst hackad lök och vitlök.
  • Ett alternativ är att laga en rostad tomatsoppa med ugnsbakade färska tomater och vitlök.
  • Överkurs är att laga soppan med färska tomater. Räkna ca 10-12 medelstora skållade och tärnade tomater.
  • Du kan ta sojagrädde, kokosgrädde eller oatly fraiche för en vegan soppa.
E-mail
Medel: 3.9 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 115 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-25

Tillbehör och liknande: