Halstrad tonfisk med tomatrisotto

 Att halstra är att steka på riktigt hög värme en kort stund i grillpanna, stekpanna eller grill. Tonfisken kan också serveras med annan risotto

När jag jobbade på restaurang så halstrade vi strömming direkt på den heta spishällen någon halvminut på varje sida - då får du en idé hur hett det ska vara när du halstrar fisk. Tonfisken ska alltså få färg och stekyta men ha en rå kärna. För att få smak så är den penslad med glaze med citron, örter, cayenne och rökt paprikapulver.

Köp MSC-märkt tonfisk. Blir också mycket gott med lax. Jättegott är också halstrad halloumiost för vegetarisk variant. 

OBS tänkt på att vissa stek- och grillpannor ej tål att bli så varma ex. billigare varianter i teflon. Teflon kan bli förstört och tom med lossna vid för höga temperaturer och det är det ju inte värt för några bitar tonfisk. Kontrollera därför innan så att din panna tål att bli riktigt varm på spisen. 

2 portioner halstrad tonfisk med tomatrisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250-300 gram färsk tonfisk MSC-märkt, 4 bitar
  • Glaze: 0,5 tsk citronskal
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm spiskummin
  • 0,5 msk honung
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 msk färsk plockad timjan eller 3 krm torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • Tomatrisotto: 200 gram kvisttomater
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl risottoris som Arborioris eller Carnaroli
  • 2 msk hackad schalottenlök
  • 8 dl grönsaksbuljong eller varmt vatten med en tärning upplöst grönsaksbuljong
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl riven parmesanost
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 5 blad färsk basilika

Tillagning

  1. Skölj citron och riv skal samt lägg i en skål. Pressa i citronsaft.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda runt. Låt gärna stå och få smak medan du förberedar andra tillbehör.
  3. Tomatrisotto: skålla, skala och tärna tomaterna genom att skära ett kryss i ändan som ej har blomfästet, doppa dem i kokhett vatten i 2 minuter och sedan skölja och skala av skinnet. Klyfta och ta bort kärnor samt tärna tomatköttet.
  4. Lös upp grönsaksbuljongtärningen i hett vatten om du ej har riktig grönsaksbuljong.
  5. Hacka schalottenlöken fint.
  6. Fräs löken i smör och olja.
  7. Tillsätt riset och fräs under omrörning någon minut. Tillsätt salt.
  8. Tillsätt vinet och låt det koka in några minuter. Börja ta tiden på risotton som ska tillagas i totalt ca 20 minuter. Riset ska ha en tuggmotstånd och ej vara någon gröt.
  9. Tillsätt grönsaksbuljong några dl i taget så att risotton ej kokar torrt. Rör då och då. Koka på medelvärme utan lock.
  10. Riv parmesanosten fint.
  11. Vänd i de tärnade tomaterna, hälften av parmesanen och grovhackad basilika samt smaka av med salt och peppar. Späd ev. med buljong om den är stabbig - jag gillar när risotton är som risgrynsgröt fast med risgryn som är al dente med tuggmotstånd i kärnan.
  12. Värm en grillpanna eller stekpanna (som tål extra hög värme).
  13. Halstra och stek tonfisken på hög värme ca en halv minut på varje sida. Pensla med glazen. Den ska få färg men vara rå i mitten.
  14. Servera tonfisken med risotton och skeda gärna över lite extra glaze vid serveringen. Garnera gärna med grovhackad basilika, riven parmesan och ringla över lite fin olivolja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer