Halstrad tonfisk med tomatrisotto

Halstrad färsk tonfisk med tomatrisotto. Att halstra är att steka eller grilla på riktigt hög värme en kort stund i grillpanna, stekpanna eller grill. Gott med en krämig risotto med tomat garnerad med lite babyspenat. Blir också gott med annan risotto.

Tonfisken ska få färg och stekyta men ha en rå kärna. För att få smak så är den penslad med glaze med citron, örter, cayenne och rökt paprikapulver.

När jag jobbade på restaurang så halstrade vi fisk direkt på den heta spishällen någon halvminut på varje sida - då får du en idé hur hett det ska vara när du halstrar. Detta ska du såklart ej göra hemma. Men se till att du har en stekpanna som tål högsta värme eller grilla på utegrill med massor av glöd.

OBS tänk på att vissa stek- och grillpannor ej tål högsta värme exempelvis billigare varianter i teflon. Teflon kan bli förstört och till och med lossna vid för höga temperaturer. Kontrollera därför innan så att din panna tål att bli riktigt varm.

Köp MSC-märkt tonfisk. Blir också mycket gott med laxkotlett eller pilgrimsmusslor. Med skivad stekt halloumiost för du en vegetarisk variant.

2 portioner halstrad tonfisk med tomatrisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 250-300 gram färsk tonfisk MSC-märkt, 4 bitar
  • Glaze: 0,5 tsk citronskal
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm spiskummin
  • 0,5 msk honung
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 msk färsk plockad timjan eller 3 krm torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • Tomatrisotto: 200 gram kvisttomater
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl risottoris som Arborioris eller Carnaroli
  • 2 msk hackad schalottenlök
  • 8 dl grönsaksbuljong eller varmt vatten med en tärning upplöst grönsaksbuljong
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl riven parmesanost
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 5 blad färsk basilika

Tillagning

  1. Skölj citron och riv skal samt lägg i en skål. Pressa i citronsaft.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda runt. Låt gärna stå och få smak medan du förberedar andra tillbehör.
  3. Tomatrisotto: skålla, skala och tärna tomaterna genom att skära ett kryss i ändan som ej har blomfästet, doppa dem i kokhett vatten i 2 minuter och sedan skölja och skala av skinnet. Klyfta och ta bort kärnor samt tärna tomatköttet.
  4. Lös upp grönsaksbuljongtärningen i hett vatten om du ej har riktig grönsaksbuljong.
  5. Hacka schalottenlöken fint.
  6. Fräs löken i smör och olja.
  7. Tillsätt riset och fräs under omrörning någon minut. Tillsätt salt.
  8. Tillsätt vinet och låt det koka in några minuter. Börja ta tiden på risotton som ska tillagas i totalt ca 20 minuter. Riset ska ha en tuggmotstånd och ej vara någon gröt.
  9. Tillsätt grönsaksbuljong några dl i taget så att risotton ej kokar torrt. Rör då och då. Koka på medelvärme utan lock.
  10. Riv parmesanosten fint.
  11. Vänd i de tärnade tomaterna, hälften av parmesanen och grovhackad basilika samt smaka av med salt och peppar. Späd ev. med buljong om den är stabbig - jag gillar när risotton är som risgrynsgröt fast med risgryn som är al dente med tuggmotstånd i kärnan.
  12. Värm en grillpanna eller stekpanna (som tål extra hög värme).
  13. Halstra och stek tonfisken på hög värme ca en halv minut på varje sida. Pensla med glazen. Den ska få färg men vara rå i mitten.
  14. Servera tonfisken med risotton och skeda gärna över lite extra glaze vid serveringen. Garnera gärna med grovhackad basilika, riven parmesan och ringla över lite fin olivolja.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.