Carpaccio med lax

Introduktion och förberedelse

Laxcarpaccio är en variant på vanlig carpaccio fast med rå lax, kallrökt lax eller gravad lax.

Skivad lax som toppas med rostade pinjenötter, hyvlad parmesan, färsk basilika, citron och olivolja.

Serveringsförslag

Gott som förrätt eller på buffé. Servera gärna med ett gott bröd som baguette, crostinis, långa brödcrutonger eller festliga grissinis.

Val av lax

  • Du kan ta rå färsk odlad lax eller fryst vildlax. Välj gärna MSC-märkt lax. Odlad lax kan man äta direkt i rått tillstånd. Norsk färsk odlad Salmalax blir riktigt fin som laxcarpaccio.
  • Vildlax ska helst varit fryst i något dygn innan servering.
  • Kallrökt lax eller gravad lax blir också gott men mest likt carpaccio blir det med rå lax.

Varianter

  • Kan även garneras med babyspenat, machésallad eller annan småbladig sallad.
  • Istället för pinjenötter kan du rosta pumpafrön, solrosfrön eller vita eller svarta sesamfrön och strö över.
  • Smaksätt med en asiatisk twist istället för nedan förslag: skeda över 2 msk ljus japansk soja, 1 tsk sesamolja, 1 msk mirin, 2 tsk risvinäger och toppa med några msk rostade svarta sesamfrön samt garnera med 2 strimlade salladslökar, babyspenat och en strimlad röd chili.
  • Rosta en msk hel svartpeppar någon minut i en het panna och mortla eller kör i kryddkvarn för extra god svartpeppar att strö över (ta något krm).

Att dricka till

Ett vitt vin som ekfatslagrad chardonnay, semillon, pinot gris eller pinot grigio passar. Vidare ett mousserande vin som cava eller champagne. En ljus kall lageröl passar också.

4 portioner laxcarpaccio

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram rå lax
  • 4 msk fin kallpressad olivolja
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 30 gram ruccola (valfritt)
  • 12 blad färsk basilika (valfritt)
  • 0,5 ekologisk citron
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar gärna nymalen från kvarn

Tillagning

  1. Rosta pinjenötterna i en stekpanna några minuter så de blir lite ljust bruna - passa så de ej bränns - och häll över på en tallrik till servering senare.
  2. Skiva laxen så tunt du kan och lägg upp fördela på 4 tallrikar om du ska servera laxcarpaccio som förrätt eller ett stort fat om du ska ha buffé.
  3. Skölj citronen och riv lite zest - skal - från halva citronen över laxen. Dela citronen och pressa över ca 2 tsk saft jämt fördelat över laxen. Den andra halvan kan du dela i fyra bitar och servera vid sidan av laxen.
  4. Fördela och skeda över olivoljan, strö över pinjenötter, lite flingsalt samt svartpeppar över laxen.
  5. Skölj ruccola och låt rinna av i ett durkslag.
  6. Fördela ruccola över laxen. Fördela grovhackade blad av basilika över laxen.
  7. Avsluta med att hyvla över parmesan eller grano padano och servera sedan din laxcarpaccio.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 256 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: