Laxcarpaccio Carpaccio med lax

Laxcarpaccio. Carpaccio med lax är gott som förrätt eller på buffe.
Laxcarpaccio görs på rå lax. Färsk odlad lax eller fryst vildlax. Vildlax ska helst varit fryst i något dygn innan servering. Odlad lax kan man äta direkt i rått tillstånd. Ex. Norsk färsk odlad Salmalax blir riktigt fin som laxcarpaccio.
Alternativ är också kallrökt lax eller gravad lax.
Använd en fin olivolja.

4 portioner laxcarpaccio

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram rå lax
  • 4 msk fin olivolja
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano
  • 0,5 dl pinjenötter eller solrosfrön
  • 50 g ruccola (valfritt)
  • 12 blad färsk basilika (valfritt)
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar gärna nymalen från kvarn

Tillagning

  1. Rosta pinjenötterna eller solrosfröna i en stekpanna och ställ åt sidan.
  2. Skiva laxen så tunt du kan och lägg upp fördela på 4 tallrikar om du ska servera laxcarpaccio som förrätt eller ett stort fat om du ska ha buffé.
  3. Dela citronen och pressa saften jämt fördelat över laxen.
  4. Fördela också olivoljan, pinjenötter eller solrosfrön, lite flingsalt samt svartpeppar över laxen.
  5. Skölj ruccolan noga. Tips är att doppa runt ruccolan i en stor bunke eller kastrull med vatten och sedan lyfta upp den i ett durkslag. Då är ev. grus kvar på botten av bunken.
  6. Fördela ruccola över laxen. Fördela grovhackade blad av basilika över laxen.
  7. Avsluta med att hyvla över parmesan eller grano padano och servera sedan din laxcarpaccio.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer