Carpaccio med lax

Introduktion och förberedelse

Laxcarpaccio är en variant på vanlig carpaccio fast med rå lax, kallrökt lax eller gravad lax.

Gott som förrätt eller på buffé. Skivad lax som toppas med rostade pinjenötter, hyvlad parmesan, färsk basilika, citron och olivolja. Servera gärna med ett gott bröd eller festliga grissinis.

Du kan ta rå färsk odlad lax eller fryst vildlax. Vildlax ska helst varit fryst i något dygn innan servering.

Odlad lax kan man äta direkt i rått tillstånd. Ex. Norsk färsk odlad Salmalax blir riktigt fin som laxcarpaccio. Kallrökt lax eller gravad lax blir också gott men mest likt carpaccio blir det med rå lax.

Använd en fin kallpressad olivolja. Kan även garneras med babyspenat eller machésallad.

4 portioner laxcarpaccio

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram rå lax
  • 4 msk fin olivolja
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano
  • 0,5 dl pinjenötter eller solrosfrön
  • 50 g ruccola (valfritt)
  • 12 blad färsk basilika (valfritt)
  • 0,5 citron
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar gärna nymalen från kvarn

Tillagning

  1. Rosta pinjenötterna eller solrosfröna i en stekpanna och ställ åt sidan.
  2. Skiva laxen så tunt du kan och lägg upp fördela på 4 tallrikar om du ska servera laxcarpaccio som förrätt eller ett stort fat om du ska ha buffé.
  3. Dela citronen och pressa saften jämt fördelat över laxen.
  4. Fördela också olivoljan, pinjenötter eller solrosfrön, lite flingsalt samt svartpeppar över laxen.
  5. Skölj ruccolan noga. Tips är att doppa runt ruccolan i en stor bunke eller kastrull med vatten och sedan lyfta upp den i ett durkslag. Då är ev. grus kvar på botten av bunken.
  6. Fördela ruccola över laxen. Fördela grovhackade blad av basilika över laxen.
  7. Avsluta med att hyvla över parmesan eller grano padano och servera sedan din laxcarpaccio.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 198 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer