Carpaccio med oxfile

Carpaccio är tunt skivad oxfilé serverad med olivolja, parmesan, grönsallad, pinjenötter eller valnötter (som på bilden), ruccola, balsamvinäger samt salt och peppar. Carpaccio är gott till förrätt.

Se till att pinjenötter och valnötter ej är gamla (då smakar de oxiderat). 

4 portioner carpaccio med oxfile

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram oxfilé
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk balsamvinäger eller fin rödvinsvinäger
  • 0,5 dl pinjenötter eller valnötter
  • 4 dl ruccola, babyspenat eller valfria blandade salladsblad
  • 10 blad färsk basilika (valfritt)
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Rosta nötterna i en panna några minuter så de blir ljust bruna. Krossa ev. valnötter till mindre bitar.
  2. Skär oxfilen i så tunna skivor du kan. Ett tips är att frysa oxfilen och ta fram att tina i kylen så oxfilen är halvfryst så går det lättare att skära tunna skivor. Har du inte halvfryst oxfile så kan du lägga skivorna mellan plastfolie och banka ut dem tunnare. Eller trycka och sprida ut dem för hand på tallriken när du lägger upp.
  3. Fördela sedan oxfileskivorna så de täcker botten på fyra flata tallrikar. Låt oxfileskivorna få rumsvärme innan servering om de varit frysta.
  4. Skölj ruccolan eller salladen noga.
  5. Rensa och strimla basilika (valfritt).
  6. Strö salt som flingsalt över köttet och kör några varv med svartpepparkvarnen eller strö över vanlig svartpeppar.
  7. Hyvla eller riv parmesanosten och fördela över oxfilen.
  8. Skvätt lite olivolja och vinäger jämnt över köttet.
  9. Strössla över nötter, ev. hackad basilika och toppa med några blad sallad på varje tallrik.
  10. Din carpaccio med oxfile är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (6 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer