Carpaccio med oxfile

Carpaccio är tunt skivad oxfilé serverad med olivolja, parmesan, grönsallad, pinjenötter eller valnötter (som på bilden), ruccola, balsamvinäger samt salt och peppar. Carpaccio är gott till förrätt.

Se till att pinjenötter och valnötter ej är gamla (då smakar de oxiderat). 

4 portioner carpaccio med oxfile

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram oxfilé
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk balsamvinäger eller fin rödvinsvinäger
  • 0,5 dl pinjenötter eller valnötter
  • 4 dl ruccola, babyspenat eller valfria blandade salladsblad
  • 10 blad färsk basilika (valfritt)
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Rosta nötterna i en panna några minuter så de blir ljust bruna. Krossa ev. valnötter till mindre bitar.
  2. Skär oxfilen i så tunna skivor du kan. Ett tips är att frysa oxfilen och ta fram att tina i kylen så oxfilen är halvfryst så går det lättare att skära tunna skivor. Har du inte halvfryst oxfile så kan du lägga skivorna mellan plastfolie och banka ut dem tunnare. Eller trycka och sprida ut dem för hand på tallriken när du lägger upp.
  3. Fördela sedan oxfileskivorna så de täcker botten på fyra flata tallrikar. Låt oxfileskivorna få rumsvärme innan servering om de varit frysta.
  4. Skölj ruccolan eller salladen noga.
  5. Rensa och strimla basilika (valfritt).
  6. Strö salt som flingsalt över köttet och kör några varv med svartpepparkvarnen eller strö över vanlig svartpeppar.
  7. Hyvla eller riv parmesanosten och fördela över oxfilen.
  8. Skvätt lite olivolja och vinäger jämnt över köttet.
  9. Strössla över nötter, ev. hackad basilika och toppa med några blad sallad på varje tallrik.
  10. Din carpaccio med oxfile är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer