Carpaccio med oxfile

Introduktion och förberedelse för tillagning

Carpaccio är tunt skivad oxfilé serverad med olivolja, parmesan, grönsallad, pinjenötter eller valnötter (som på bilden), ruccola, balsamvinäger samt salt och svartpeppar.

Carpaccio är gott till förrätt.

En vegetarisk variant är med tunt skivade champinjoner. Vidare kan du ta lax till peschetarianer.

Eller laga en snabb variant med Bresaola - lufttorkat italienskt nötkött.

Vintips

Till carpaccio passar både kylt vitt italienskt Pinot Gris eller ljust rött som Valpolicella med Rondinella, Molinara och Corvina druvor från norra Italien.

4 portioner carpaccio med oxfile

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram oxfilé
  • 0,5 dl hyvlad parmesan eller grana padano
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk balsamvinäger eller fin rödvinsvinäger
  • 0,5 dl pinjenötter eller valnötter
  • 4 dl ruccola, babyspenat eller valfria blandade salladsblad
  • 10 blad färsk basilika (valfritt)
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Rosta nötterna i en panna några minuter så de blir ljust bruna. Krossa ev. valnötter till mindre bitar.
  2. Skär oxfilen i så tunna skivor du kan. Ett tips är att frysa oxfilen och ta fram att tina i kylen så oxfilen är halvfryst så går det lättare att skära tunna skivor. Har du inte halvfryst oxfile så kan du lägga skivorna mellan plastfolie och banka ut dem tunnare. Eller trycka och sprida ut dem för hand på tallriken när du lägger upp.
  3. Fördela sedan oxfileskivorna så de täcker botten på fyra flata tallrikar. Låt oxfileskivorna få rumsvärme innan servering om de varit frysta.
  4. Skölj ruccolan eller salladen noga.
  5. Rensa och strimla basilika (valfritt).
  6. Strö salt som flingsalt över köttet och kör några varv med svartpepparkvarnen eller strö över vanlig svartpeppar.
  7. Hyvla eller riv parmesanosten och fördela över oxfilen.
  8. Skvätt lite olivolja och vinäger jämnt över köttet.
  9. Strössla över nötter, ev. hackad basilika och toppa med några blad sallad på varje tallrik.
  10. Din carpaccio med oxfile är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (24 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.