Svampcarpaccio
Tunt skivad svamp med god hasselnötsolja, äppelcidervinäger, parmesanost och selleri.
Tillagning
- Rensa, skölj och torka svamparna med lite hushållspapper.
- Skiva svamparna så tunt du kan och sprid ut dem snyggt på en stor tallrik.
- Droppa över vinäger och olja.
- Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
- Hyvla sedan rikligt med parmesanost över svampen.
- Skölj och strimla sellerin fint och strö över den.
- Skölj sallad och toppa med en över eller vid sidan.
Serveringsförslag
- Gott som förrätt gärna med nybakt eller rostad ciabatta, baguette, grissinis eller vitlöksbröd till.
- Toppa gärna med lite finbladig grönsallad av babyspenat, machésallad, småbladsmix och/eller ruccola.
- Har du buffé kan du lägga upp allt på ett stort fat och servera som en grönsaksrätt med grönsallad till.
Varianter
- Äppelcidervinägern kan bytas mot annan lagrad vinäger som risvinäger, balsamvinäger eller vit balsamvinäger
- Du kan ta fin olivolja eller vitlöksolja, pesto eller örtolja istället för hasselnötsoljan.
- Selleri är valfritt.
- Gott är även att strö över ugnsrostade tomater eller några soltorkade hackade tomater.
- Gillar du chili kan du strö över en halv röd strimlad chili.
- Smaksätt med en asiatisk twist - ta 2 msk ljus japansk soja, 1 tsk sesamolja, 1 msk mirin, 2 tsk risvinäger och toppa med några msk rostade svarta sesamfrön samt garnera med 2 strimlade salladslökar, babyspenat och en strimlad röd chili.
- Rosta en msk hel svartpeppar någon minut i en het panna och mortla eller kör i kryddkvarn för extra god svartpeppar på.
Parmesan är ej vegetariskt
Ska du bjuda en vegetarian eller vegan på svampsalladen så tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk (eller vegan) om den innehåller löpe. Använd istället en vegan parmesan som Violife prosociano.
Att dricka till
Vitt friskt vin passar till. Förslag är italienskt Pinot Gris eller en smörig Chardonnay från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 84 kcal