Carpaccio med röda och gula betor

Introduktion och förberedelse

Carpaccio med röda och gula betor är en sallad med tunt skivade betor serverade som carpaccio med olivolja, pinjenötter, parmesan, balsamvinäger, ruccola, svartpeppar och lite flingsalt.

Serveringsförslag

  • En god och fräsch förrätt som passar som variant på vanlig carpaccio.
  • Passar också som sallad på buffé eller tillbehör till grillat eller som sidosallad.
  • Till rödbetscarpaccion är det gott med ett knaprigt bröd till som baguette, spenatbröd, grissinis, breadsticks med ost eller varma getostbröd.

Varianter

  • Byt parmesanosten mot en vegan ost som Violife prosociano för vegan och vegetarisk variant.
  • Du kan ta vilka färska betor du önskar - enbart röda, gula eller polkabetor - eller blanda som du vill.
  • Gott på är även babyspenat, maché, färsk basilika eller annan blandad finbladig grönsallad.
  • Pinjenötter kan bytas mot andra nötter som hasselnötter eller valnötter.
  • Olivoljan kan bytas mot kallpressad svensk rapsolja.
  • Vill du lyxa till det så tar du äkta parmigano reggiano parmesan, kallpressad olivolja och fin balsamvinäger. Balsamvinäger finns i olika prisklasser och den jag brukar använda kostar runt 100 kr för en liten flaska från Modena i Italien men du kan också ta dyrare varianter märkta Tradizionale, DOC och D.O.P.

Att dricka till

Ett vitt kylt vin från Italien passar som Pinot Grigio eller från Alsace som Pinot Gris eller Riesling passar till.

Röd- och gulbetscarpaccio serverat med getostbröd
Röd- och gulbetscarpaccio serverat med getostbröd. Ett vitt vin passar också till.

4 portioner carpaccio med röd- och gulbetor

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 2 röda betor, färska
  • 2 gula betor, färska
  • 1/2 tsk salt
  • 4 tsk fin kallpressad olivolja
  • 4 tsk balsamvinäger
  • 20 gram riven eller hyvlad parmesan
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar (valfritt)
  • 30 gram pinjenötter
  • 20 gram ruccola
  • TILLBEHÖR (valfritt): 4 skivor snett skuren baguette
  • 40 gram getost eller chevre, 4 skivor från rulle
  • 2 tsk olivolja

Tillagning

  1. Skölj och skala betorna. Använd gärna plasthandskar. Skala rödbetor och gulbetor för sig. Skär bort fula delar.
  2. Strimla dem med en kniv så tunt kan eller använd en mandolin och skiva tunt. Lägg rödbetor och gulbetor i två skålar så de inte färgar av sig på varandra.
  3. Strö över och fördela 1/2 tsk salt i vardera skål. Blanda försiktigt runt med betorna. Låt stå 3 minuter.
  4. Rosta pinjenötterna i en stekpanna tills de är ljust bruna. Lägg över i en skål.
  5. Skölj ruccola och låt rinna av i ett durkslag.
  6. Riv eller hyvla parmesan.
  7. TILLBEHÖR: Ett valfritt tillbehör som passar att servera till rödbetscarpaccion är små rostade bröd med chévre eller gesost. Sätt ugnen på grill max värme. Skär baguette i sneda skivor. Pensla dem med lite olivolja. Lägg på en skiva ost. Lägg på ett bakplåtspapper och sätt in under grillen någon minut tills de fått fin färg - passa så de ej bränns. Ta ut och servera varma med rödbetscarpaccion.
  8. Skölj av betorna var för sig i durkslag. Lägg tillbaka i skålarna och torka dem lätt med lite hushållspapper.
  9. Lägg upp de skivade betorna omlott i mönster eller på valfritt vis på tallrikar eller ett stort fat.
  10. Ringla/droppa över olivolja och balsamvinäger.
  11. Strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
  12. Strö över parmesan samt pinjenötter.
  13. Toppa med ruccola och servera.
  14. Gott med något knaprigt bröd till som förslaget med chévrebröd.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 184 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-27

Liknande recept: